Berat asal saya ialah 125kg dan sekarang berat saya kini sekitar 87kg. Dalam masa 5 bulan saya berjaya turunkan sebanyak 38kg. Target berat badan saya ialah sekitar 70kg.

Full name : MOHAMAD IZZAT BIN AB.LLAH
Umur : 28 TAHUN
Pekerjaan : BISNESS ONLINE

Rahsia Turunkan Berat 40 Kilogram Dalam Tempoh 5 Bulan

1.Mula timbul kesedaran?

Terdetik untuk berubah pada  bulan September 2017 selepas berat badan saya telah mencapai 125 Kg dan merasa kesukaran untuk melakukan aktiviti. Pada masa tersebut, saya sudah tidak mampu untuk berlari kerana berat badan yang terlalu berat. Naik tangga pun terlalu penat!

2. Pernah dikritik sebelum ini? 
Saya pernah dikritik masa berat badan 125kg. kata-kata yang membuatkan saya menjadi seperti sekarang ialah “ Penyakit banyak menunggu di hadapan jika saya tidak buat perubahan” dan “ bila kita sihat, kita akan dapat beribadah dengan sempurna”

3. Apa menu anda amalkan setiap hari

 RUTIN HARIAN

DIET

Setiap kali bangun pagi saya akan minum segelas air kosong

+ Sarapan (7am- 8am) – Telur separuh masak 2biji dan air lemon suam

IKLAN

+ Minum pagi (10am) – Epal hijau atau kurma atau kismis

+ Makan tengah hari (12pm – 1pm) – Nasi putih satu senduk dgn lauk ikan atau ayam (rebus,kukus,gril,sup,panggang) dan sayur.

+Minum petang (5pm) – Epal hijau

+Makan malam (7pm – 8pm) – Nasi satu senduk dengan lauk ayam atau ikan (rebus,kukus,gril,sup,panggang) dan sayur.

+Supper (9pm – 10pm) – Epal atau kurma

Saya minum air kosong 4 liter sehari. Air manis saya tak minum langsung.

4.Apa menu yang akan anda hindari sehingga ke hari ini? 
Saya elakkan makanan segera seperti KFC, McD, pizza dan sebaris dengannya. Saya sentiasa elakkan makanan manis atau bergula, masin dan berminyak. Saya akan pastikan pola diet saya sentiasa terkawal untuk dapatkan kesan yang terbaik. Sentiasa semak kalori yang perlu diambil dalam sehari

IKLAN

5.Berapa kali seminggu anda bersenam?
Saya bersenam boleh dikatakan setiap hari. Buat senaman ringan sahaja setiap hari

Rahsia Turunkan Berat 40 Kilogram Dalam Tempoh 5 Bulan

6. Kongsikan rutin anda di gym?
Rutin saya di gym lebih fokus kepada stamina contohnya angkat beban yang ringan tapi buat banyak ulangan. Antara contoh senaman yang saya buat ialah Jonging selama 30minit setiap hari. Awal2 diet dulu saya hanya mampu berjalan. Bulan pertama saya hanya berjalan kaki. Bulan kedua saya berjalan kaki dan lari perlahan lahan. Bulan ke-3 hingga ke-5 saya dah mampu jogging kerana berat sudah menurun. Saya amalkan selama 5 bulan, berat dari 125 kG  berkurangan menjadi 87kg. Saya amat gembira!

7.Kepentingam nutrisi sewaktu berdiet?
Nutrisi masa berdiet sangat penting bagi mengekalkan tenaga sepanjang hari. Bagi saya, badan kita memerlukan karbohidrat, vitamin dan fibre yg cukup untuk memastikan berat turun dengan sihat. Jika nutrisi tidak cukup badan kita kan lesu dan tidak bermaya untuk bersenam. Kurang nutrisi juga boleh menyebabkan berat tidak turun. Oleh itu pastikan nutrisi mencukupi setiap hari

8.Qoutes anda untuk Berjaya
“NO pain, No gain” dan “Kamu Buat, Kamu sihat” dan “Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih”

9. Bina badan adalah rutin yang memerlukan disiplin dan pengorbanan yang besar dari segi wang dan masa, berapa anda berhabis untuk smua ni setiap bulan dan adakah ia berbaloi?
Setakat ni saya  berhabis tidak banyak lebih kurang rm200 sahaja setiap bulan untuk pegi gym dan makanan. Saya juga join kelas kelas HITFAT  selama 7minggu dengan bayaran rm250.

10. Berapa lama anda alami transformasi?
Selama 5 bulan dari berat 125 kg ke 87 kg. Hampir  40kg berat saya turun

IKLAN

11. Selepas mengubah gaya hidup seperti skg apa perkara palinh berbeza anda rasai?
Stamina semakin meningkat. Pergerakan semakin laju dan badan saya lebih ringan dari dulu. Saiz baju semakin kecil iaitu dari saiz xxxl ke M

12.Bagaimana anda bahagikan masa untuk bersenam dan bekerja?
masa bersenam dalam sehari lebih kurang 30 minit ke satu jam. Masuk kerja pkul 8.30pagi jadi saya jogging lepas solat subuh atau pown jogging lepas waktu kerja. Kita juga boleh bersenam di gym pada waktu malam.

Rahsia Turunkan Berat 40 Kilogram Dalam Tempoh 5 Bulan
13.Best exercise yang anda gemari?

Bulan pertama saya jalan kaki 15minit ke 30minit sehari
– Bulan ke-2 saya jalan kaki dan berlari slow
– Bulan ke-3 sampai ke-5 saya joging slow, buat setakat yang mampu.

Senaman lain yang saya lakukan

+tabata
+plank
+sit up
+squat
+push up

14 .Mengapa anda sarankan orang rmai untuk trut sama amalkan gaya hidup sihat.
Supaya kita terhindar daripada penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, jantung dan sebagainya. Bila kita sihat, kita mampu melakukan segala pekerjaan dan ibadah tanpa masalah.

15. Sampai bila anda akan meneruskan minat anda ini
saya akan mengekalkan gaya hidup sihat ini smpai bila-bila dan saya akan sentiasa mengajak dan memberi kesedaran kepada seluruh rakyat Malaysia tentang kepentingan kesihatan tubuh badan. Saya juga telah menubuhkan satu group whatsapp untuk diet yang ditadbir oleh saya sendiri bagi berkongsi cara saya diet dan senaman yang diamalkan

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI