Foto hiasan

Jalan raya merupakan infrastruktur yang paling penting dalam sesebuah negara bagi memberikan jalinan perhubungan dari satu lokasi ke satu lokasi.

Bukan sahaja ia menghubungkan hubungan malah laluan jalan raya ini merupakan antara nadi penting kepada ekonomi sesebuah kawasan dan negara secara amnya.

Memastikan kelancaran perjalanan bukan sahaja memberikan keselesaan tetapi boleh melancarkan dan sekali gus memendekkan masa perjalanan.

Ramai Geleng Kepala Lihat Ranking Malaysia Kedudukan Ke-12 Kualiti Jalan Raya Terburuk Dunia
Foto hiasan

Apabila ini berlaku bahan api yang digunakan oleh kenderaan di atas jalan raya juga menjadi lebih efisien penggunaannya. Kondisi jalan raya yang teruk bukan sahaja boleh menyebabkan kerosakan dan kemalangan malah boleh menjadi punca kesesakan jalan raya yang teruk.

Melihatkan ranking terbaru yang dikeluarkan oleh sebuah firma pendidikan pemandu bertajuk ‘Worst and Best Roads-US and International Ranking’ mendapati Malaysia berada di kedudukan ke-12 mempunyai jalan raya paling buruk di dunia.

IKLAN

MENGGERUNKAN

Berdasarkan kajian itu jalan raya di negara kita telah jatuh sebanyak lima peratus dari segi kualiti dalam tempoh lima tahun kebelakangan.

Dalam statistik yang cukup menyedihkan juga jumlah kemalangan maut di atas jalan raya menunjukkan Malaysia merupakan kedua paling tinggi dengan 22.76 bagi setiap 100,000 penduduk. Itu adalah satu angka yang sebenarnya cukup menggerunkan.

Ramai Geleng Kepala Lihat Ranking Malaysia Kedudukan Ke-12 Kualiti Jalan Raya Terburuk Dunia
Foto hiasan

Manakala negara paling tinggu jumlah kemalangan jalan raya berdasarkan populasi penduduk ialah Arab Saudi. Kajian tersebut turut menyenaraikan beberapa buah negara yang memiliki jalan raya terburuk seperti Kuwait, Costa Rica, Georgia, Panama dan New Zealand.

IKLAN

Kajian berkenaan memberikan Malaysia skor keselamatan keseluruhan 3.32 daripada 10 berdasarkan empat faktor iaitu kualiti jalan raya, peningkatan kualiti jalan raya, kematian jalan raya, dan saiz relatif rangkaian jalan raya.

Bagaimana pula dengan negara jiran terdekat kita? Berdasarkan data yang diperolehi, Singapura mencatatkan skor keseluruhan tertinggi kualiti jalan raya iaitu 9.44 daripada 10 dengan kadar kematian jalan raya paling rendah iaitu 1.69 bagi setiap 100,000 penduduk.

Laporan berasingan oleh firma itu yang dikeluarkan pada Mei merekodkan Malaysia antara 10 negara di dunia yang paling berbahaya untuk memandu selain Thailand, India, Argentina, Amerika Syarikat (AS) dan Afrika Selatan.

IKLAN

Bagaimanapun Malaysia dilaporkan mempunyai bilangan kematian jalan raya paling rendah berkaitan alkohol dengan hanya 0.1 peratus, meskipun menjadi antara negara yang mempunyai tahap kepekatan alkohol darah paling longgar untuk pemandu iaitu 0.08 peratus.

Melihatkan yang cukup merisaukan ini terdapat banyak perkara harus dilakukan segera. Bukan sahaja memulihkan jalan raya tetapi imej negara di mata dunia. Semoga pihak berperanan dan berwajib mengambil kajian ini dengan serius dan melakukan sesuatu dengan segera.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=6En-d8vBdmY&t=364s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI