Ramai yang beranggapan telur cuma boleh digunakan sebagai makanan. Sama ada boleh jadi telur rebus mahu pun telur goreng.

Sedangkan telur memiliki khasiat yang sangat bagus dan ia bukan sahaja boleh digunakan ke atas muka malah mampu menjadi perapi yang baik untuk rambut.

Ini kerana telur mengandungi protein dan mineral yang amat diperlukan oleh rambut anda selain ia boleh menyejukkan serta menguatkan akar rambut anda.

Selain itu, anda boleh juga amalkan tip-tip berikut untuk menjaga rambut anda agar tidak rosak :

IKLAN

1. Elakkan dari air klorin

Ramai Yang Tak Tahu Anda Boleh Gunakan Telur Sebagai Perapi Rambut!

Klorin yang terkumpul dalam kolam boleh menyebabkan rambut anda kering serta rapuh. Selain itu, klorin turut menyebabkan kesan yang buruk ke atas kulit kepala anda. Cara paling mudah untuk lindungi rambut anda daripada kesan bahaya klorin adalah dengan membasuh rambut dengan air yang bersih selepas anda keluar daripada kolam renang.

IKLAN

2. Jangan guna pelbagai produk

Ramai Yang Tak Tahu Anda Boleh Gunakan Telur Sebagai Perapi Rambut!

Penggunaan terlampau banyak gel rambut, semburan rambut ataupun produk rambut yang lain akan membuatkan rambut anda kelihatan sarat dan tidak sihat . Oleh itu, gunakan seminima produk rambut yang boleh dan elakkan daripada memakainya setiap hari.

IKLAN

3. Kurangkan pakai topi ketat

Ramai Yang Tak Tahu Anda Boleh Gunakan Telur Sebagai Perapi Rambut!

Topi ketat  boleh menyebabkan ‘daya tarikan alopecia’ iatu keadaan rambut yang boleh menyebabkan keguguran rambut, ataupun kehilangan rambut secara kekal. Selain itu, ianya juga boleh menyebabkan kepala anda berbau.

Semoga bermanfaat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI