renang sukan dibenarkan semula ini
Foto: drobotdean - www.freepik.com

Penularan pandemik COVID-19 telah banyak memberikan impak kepada banyak sektor ekonomi dan sosial Di antara yang paling terkesan dengan penularan ini ialah industri sukan. Di antara sukan yang tidak dibenarkan dilakukan sebelum ini ialah renang.

Namun berita baik untuk anda kaki renang semua. Kerajaan menerusi Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan juga Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengumumkan SOP terkini yang telah berkuatkuasa mulai 7 Disember 2020 bagi kawasan yang di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kecuali negeri Sabah.

Kini, aktiviti sukan dan rekreasi air di kolam renang adalah dibenarkan di bawah PKPB dengan syarat mematuhi penjarakan fizikal. Di antara perkara yang paling ditekankan ialah penggunaan setiap premis sukan dan rekreasi hendaklah tidak melebihi daripada 50% kapasiti penggunaan penuh.

Renang Kini Aktiviti Dibenarkan Semula, Ini Beberapa SOP Sukan Terbaharu
Foto: senivpetro – www.freepik.com

Dalam erti kata lain, pemilik dan pengusaha mana-mana premis sukan atau rekreasi perlu memastikan penjarakan sosial sentiasa dipatuhi serta kapasitinya hanya separuh daripada biasa.

BACA: Silap Teknik Lakukan Senaman Plank Boleh Sebabkan Kecederaan Serius

IKLAN

PENJARAKAN SOSIAL

Walau bagaimana pun kerajaan menegaskan sebarang aktivitii yang dijalanan di dalam perkumpulan kecil terhad maksima 10 orang dalam satu-satu masa. Pengusaha pusat sukan juga perlu memastikan penjarakan fizikal setiap masa dengan aktiviti statik penjarakan 1 hingga 3 meter, manakala aktiviti dinamik, 3 hingga 5 meter.

Waktu yang dibenarkan untuk fasiliti beroperasi pua adalah dari 6 pagi hingga 12 tengah malam dan tertakluk kepada lesen kebenaran beroperasi dari Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) masing-masing.

IKLAN

BENTUK AKTIVITI DILARANG

Berikut merupakan antara bentuk aktiviti suka dan rekreasi yang masih tidak dibenarkan:

  1. Aktiviti berkelah, aktiviti bersentuhan fizikal atau sukan tempur, aktiviti perlawanan bagi sukan berpasukan dan aktiviti penganjuran kejohanan atau pertandingan.
  2. Aktiviti sukan dan reakreasi yang melibatkan penglibatan yang ramai dan sukar dikawal penjarakan fizikal.
  3. Acara dan pertandingan sukan dengan kehadiran penonton dan yang melibatkan peserta dari luar negara.

IKLAN

Buat anda yang berada di lokaliti di bawah PKPB, sukan renang kini boleh dilakukan semula dengan syarat pematuhan SOP.

Jangan lupa untuk ikuti YouTube MASKULIN untuk video workout menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=us_B64a_ZbQ&t=5s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI