Sumbat sahaja puting pada mulut bayi yang menangis namun formula mudah itu boleh membawa kesan negatif jika ia diamalkan secara berterusan.

BAHAGIAN DALAMAN MULUT INI AMAT KOMPLEKS KERANA IA MERUPAKAN KOMBINASI TISU LEMBUT DAN KERAS. BENTUK MULUT SI KECIL AMAT MUDAH BERUBAH ATAU DILENTUR DENGAN HANYA MENGHISAP JARI. KANAK-KANAK BAWAH ENAM TAHUN LEBIH BERISIKO TINGGI KERANA PEMBESARAN BAHAGIAN MULUT DAN RAHANG MEREKA AMAT AKTIF.

Apabila ada tekanan di lelangit, gigi dan rahang, ia dengan mudah mengubah bentuk asal bahagian mulut.

Banyak kajian pakar ortodontik mendapati amalan menghisap jari dan puting menjadi faktor utama perubahan struktur rahang serta gigi. Selain suka menghisap jari, gigi berlapis, bentuk gigi yang abnormal serta kehilangan gigi akibat rosak atau kemalangan juga menjadi faktor kepada pembentukan gigi jongang.

JONGANG DITAKRIFKAN SEBAGAI PERBEZAAN JARAK ANTARA GIGI ATAS DAN BAWAH YANG BERSELISIH MELEBIHI EMPAT MILIMETER (MM).

Rendah Diri Kerana Gigi Jongang? Anggaplah Itu Aset Yang Mampu Anda Banggakan!

TIGA TAHAP JONGANG

Secara umum terdapat dua keadaan jongang iaitu gigi dan rahang mencembung ke dalam atau ke luar. Keadaan tersebut diistilahkan sebagai poor bite dan deep bite.

Tahap keadaan gigi-gigi sebelah atas dan sebelah bawah yang mempunyai hubungan yang tidak normal ini dibahagikan kepada maloklusi kelas I, II dan III.

Maloklusi kelas I merupakan satu keadaan gigi atas berselisih dengan gigi bawah pada paras normal iaitu dua hingga empat mm tetapi gigi tidak teratur, sesak ataupun jarang. Ia tidak melibatkan rahang dan ramai yang mengalaminya.

Mandibular retrognathism atau gigitan berlebihan (over bite) diletakkan sebagai jongang kelas II. Ini menjadikan rahang atas dan gigi berselisih dengan rahang dan gigi bawah dengan jarak yang agak besar seperti pelakon komedi Os.

JONGANG JENIS INI BERTAMBAH TERUK JIKA BIBIR BAWAH TERPERANGKAP DI BELAKANG GIGI ATAS ATAU BIBIR ATAS SESEORANG ITU AGAK PENDEK DAN TIDAK DAPAT MENGAWAL POSISI GIGI ATAS.

KELAS III ATAU PROGNATHISM PULA BERLAKU APABILA GIGI BAWAH LEBIH MENONJOL DARIPADA GIGI ATAS.

Rendah Diri Kerana Gigi Jongang? Anggaplah Itu Aset Yang Mampu Anda Banggakan!

Dalam kes seperti ini, pesakit selalunya mempunyai tulang rahang bawah yang besar atau tulang rahang atas yang pendek.

IKLAN

Perbezaan saiz dan struktur rahang juga mempengaruhi pembentukan gigi serta kecembungan rahang.

Terdapat pelbagai cara boleh dilakukan dalam menstruktur semula gigi dan rahang tetapi rawatan bergantung kepada tahap masalah dan umur pesakit.

OPSYEN RAWATAN

Jelas Norlian, rawatan mengatasi masalah jongang lebih berkesan dan mudah jika abnormaliti rahang atau gigi dapat dikesan pada peringkat awal terutama pada fasa gigi kekal mula tumbuh kerana corak pembentukan gigi boleh dikenal pasti.

PENDAKAP BERFUNGSI MERUPAKAN SATU DARIPADA KAEDAH RAWATAN. KAEDAH INI MEMBABITKAN SEJENIS PENDAKAP BERSPRING YANG DIPASANG DI ANTARA GERAHAM ATAS DAN BAWAH.

Penggunaan alat tersebut membantu membetulkan kedudukan gigi atas dan bawah melalui tekanan pada tulang rahang.

Kaedah lain pula ialah dengan menggunakan pendakap tetap ortodontik membabitkan satu set dawai dan pendakap yang dilekatkan pada gigi.

Pendakap-pendakap tersebut secara umumnya dipanggil braces. Tempoh penggunaan pendakap adalah berbeza mengikut kes tetapi secara lazim, ia memakan masa sehingga 28 bulan.

Teknik tersebut menggunakan dawai gred perubatan yang disesuaikan dan diketatkan secukupnya untuk mengubah kedudukan gigi pada kedudukan yang dikehendaki.

IKLAN

Rendah Diri Kerana Gigi Jongang? Anggaplah Itu Aset Yang Mampu Anda Banggakan!

CABUT GIGI

BAGI SESETENGAH KES, BEBERAPA BATANG GIGI TERPAKSA DICABUT BAGI MEMBERI RUANG PENDAKAP MENARIK GIGI LAIN KE RUANG KOSONG INI. PENDAKAP KEKAL ATAU PENDAKAP BERFUNGSI PERLU DIPAKAI SEPANJANG MASA BAGI MEMASTIKAN RAHANG TERUS BERGERAK KEPADA POSISI YANG LEBIH BAIK.

Secara perlahan-lahan, alat tersebut akan mengalihkan kedudukan gigi bersama pembesaran rahang yang berlaku secara semula jadi.

KAEDAH TERAKHIR IALAH PENGGUNAAN RETAINER ATAU PENAHAN GIGI. ALAT TERSEBUT BERFUNGSI MENAHAN GIGI PADA TEMPATNYA SELEPAS RAWATAN PERGIGIAN.

Sesetengah pakar gigi turut menasihatkan pesakit memakainya untuk satu tempoh yang tertentu bagi memastikan kedudukan gigi kekal pada kedudukan baru.

JENIS PENDAKAP GIGI

1.Pemakaian tetap

IKLAN

Lebih 80 peratus pemakai pendakap gigi memilih untuk pemakaian tetap dan ia mengambil masa lebih kurang dua tahun.

Mereka yang memiliki masalah serius hanya boleh memilih pendakap gigi jenis ini.

Jenis pemakaian tetap turut memiliki pendakap invisible (tidak kelihatan) berwarna putih buat mereka yang tidak mahu pendakap kelihatan terlalu jelas.

Kos rawatan di klinik swasta bagi pendakap pemakaian tetap lebih RM 6,000 dan bagi jenis invisible melebihi RM 9,000.

2.Boleh tanggal

Bagi mereka yang mengalami sedikit masalah boleh memakai pendakap gigi boleh tanggal untuk tempoh lebih kurang enam hingga 12 bulan.

Pendakap gigi dipakai sepanjang masa cuma boleh ditanggalkan ketika makan dan sewaktu membersihkan gigi.

Kos rawatan juga sama seperti pemakaian tetap.

3 Estetik

Juga termasuk dalam jenis pemakaian tetap cuma tidak kelihatan.

Ia menggunakan bahan yang sama tetapi dipasang dari bahagian dalam.

Kos rawatan agak mahal iaitu melebihi RM 30,000.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI