Jerawat itu satu perkara yang semua orang akan alami apabila umur semakin meningkat terutamanya pada peringkat remaja. Tapi adu satu jenis jerawat yang cukup menghantui golongan lelaki walaupun usia sudah meningkat dewasa iaitu jerawat yang tumbuh di atas badan sepeti belakang telinga, leher dan bekalang badan.

Kawasan belakang badan terutama sekali paling menjejaskan imej seorang lelaki. Bayangkan anda ke pantai atau bercuti ke pulau pasti rasa segan nak buka baju apabila menyedari di belakang ada ‘komuniti’ jerawat sedang hidup dengan jayanya.

Tapi mengapa agaknya jerawat boleh tumbuh di atas belakang?

Terdapat banyak faktor antaranya kurang penjagaan kebersihan, genetik dan faktor luara seperti alam sekitar. Namun terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk elakkan jerawat di atas badan tumbuh. Jom ikuti tip dari MASKULIN di bawah!

IKLAN

Mandi kerap

Mandi kerap di sini bukanlah bermakna kena mandi 5 atau 6 kali sehari. Tapi manduilah mengikut masa contoh bila hari minggu mandilah 3 kali sehari. Atau selepas anda melakukan kerja atau aktiviti berpeluh. Maka tak ada lah longgokan minyak dan kotoran tersumbat.

BACA: 5 Kegunaan Jeli Petroleum Untuk Kaum Adam Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Tukar sabun

Antara sebab utama jerawat naik atas belakang adalah disebabkan sabun badan yang anda pakai tak sesuai dengan kulit. Carilah sabun yang terbukti secara klinikal bukan sekadar wangi semata-mata.

IKLAN

Minum air mencukupi

Air itu mempunyai faedah cukup luar biasa. Jika anda minum cukup air ia dapat membantu mengeluarkan toksin dalam badan.

Risau Jerawat Belakang Badan? Ini Tip Anda Boleh Cuba Untuk Halang Ia Tumbuh Dengan Galak!

IKLAN

Tukar sabun basuh

Pernahkah anda terfikir tentang kesesuaian sabun basuh di rumah. Mungkin kulit anda ada alahan dengan kulit badan. Jadi ia boleh menyebabkan berlakunya pertumbuhan bakteria pada kulit.

Sapu gel aloe vera

Gel lidah buaya atau aloe vera juga bagus untuk kulit belakang. Ia boleh mengurangkan dan melegakan kerengsaan dan kemerahan disebabkan jerawat.

Pakai pakaian sesuai

Ingat jangan nak pakai pakaian ketat sangat. Jangan jadi mangsa fesyen sedangkan badan yang merana. Pakailah pakaian sesuai dan sedikit longgar ada pengudaraan pada kulit badan kita.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI