Pada hari ini kita semua akan tahu sama ada tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan berakhir pada 14 April atau ia akan disambung untuk beberapa tempoh lagi.

Ramai yang meramalkan tempoh PKP ini bakal disambung ke satu tempoh yang sesuai memandangkan jumlah kes harian masih lagi berada pada yang lebih kurang sama. Walau apapun keputusan kerajaan kita sebagai warga harus sentiasa patuh dan duduk di rumah.

Berlainan pula dengan barisan hadapan negara yang tidak pernah kenal erti penat menjalankan tugas demi tanah air tercinta. Antara barisan hadapan yang paling kuat bekerja ialah anggota polis dan tentera.

Kesiap sagaan pasukan beruniform ini memastikan orang ramai patuh kepada PKP dengan melakukan sekatan jalan raya dan juga rondaan. Namun di sebalik ketegasan menjalankan tugas ketahuilah bahawa mereka sangat mengambil berat akan keselamatan kita semua.

MASKULIN tertarik dengan satu perkongsian foto oleh Facebook Polis Daerah Ipoh yang memaparkan seorang anggota polis sedang memakaikan topeng muka kepada seorang warga emas.

IKLAN

“Saya Tawarkan Diri Untuk Pakaikan Topeng & Dia Mengangguk”, Warganet Kagum Sikap Prihatin Polis Ini

Foto yang dimuatnaik semalam tersebut mencuri perhatian ramai. Warganet meluahkan rasa kagum dan terharu dengan tindakan yang dilakukan oleh Konstabel Mohamad Syahmin Anuar.

Hantaran foto di Facebook disertkan dengan kapsyen:

IKLAN

“PIC OF THE DAY ~ Konstabel Mohamad Shahmin Bin Anuar menyantuni seorang warga emas yang tidak memakai topeng muka, semasa anggota tersebut membuat rondaan pemantauan di sekitar Kg Rapat, Ipoh.”

Tindakan murnia anggota polis turut mendapat perhatian media. Memetik laporan Sinar Harian, Mohamad Syahmin anggota berusia 25 tahun kini bertugas di Balai Polis Kampung Rapat.

IKLAN

Jelasnya, etika sedang memantau pematuhan PKP di sekitar Pasar Awam Gunung Rapat, wanita berusia lingkungan 80-an itu ada memegang topeng muka, namun tidak memakainya.

“Saya nampak keadaan dirinya yang sudah uzur, tangan pun terketar-ketar, mungkin susah untuk dia memakai topeng muka dengan sendiri. Saya tawarkan diri untuk bantu memakaikan topeng dan dia mengangguk tanda mengizinkan sebelum mengucapkan terima kasih,” jelasnya.

Beliau juga menasihatkan warga emas tersebut tentang kepentingan memakai topeng muka terutama apabila berada di tempat awam.

Tahniah dan syabas!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI