Selain baju Melayu, MASKULIN yakin anda juga pastinya akan membeli baju kemeja atau t-shirt berkolar untuk Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma.

Hakikatnya sambutan Syawal bukanlah sehari sahaja. Pastinya anda mendapat jemputan rumah terbuka yang cukup banyak selepas ini.

Jadi bagi memastikan gaya Raya sentiasa menyerlah, baju baharu pastinya sangat membantu.

Namun satu perkara perlu kita ingat, pemilihan saiz baju yang tepat sangat penting untuk memastikan keselesaan dan penampilan yang menarik.

Sebelum Beli Baju Raya, Ini Cara Ukur Badan Bagi Dapatkan Saiz Paling Tepat

Kali ini MASKULIN ingin kongsi panduan mengukur badan anda untuk baju dengan tepat, memastikan anda mendapatkan saiz yang sesuai.

IKLAN

UKUR LEHER

Gunakan pita pengukur dan letakkan di sekeliling leher anda, di mana kolar baju biasanya diletakkan. Pastikan pita pengukur itu selesa dan tidak terlalu ketat. Tambahkan kira-kira 1-2 cm untuk keselesaan.

BACA: Idea Gaya Kasut Raya, Ini 6 Jenis Siluet Sesuai Buat Lelaki!

UKUR BAHU 

Ukur dari ujung satu bahu ke ujung bahu yang lain, melintasi punggung. Pastikan pita pengukur mengikuti bentuk bahu anda dengan tepat. Ini penting untuk memastikan bahawa baju tidak terlalu sempit atau terlalu longgar di area bahu.

Sebelum Beli Baju Raya, Ini Cara Ukur Badan Bagi Dapatkan Saiz Paling Tepat

IKLAN

UKURAN DADA

Letakkan pita pengukur di sekeliling dada anda di bahagian paling penuh. Biarkan pita pengukur selesa di sekitar dada tanpa menariknya terlalu ketat. Bernafas secara normal dan ukur.

UKURAN PINGGANG

Untuk mengukur pinggang, cari bahagian terkecil di antara tulang rusuk bawah dan pinggul anda. Ini biasanya berada tepat di atas pusar. Pastikan pita pengukur tidak terlalu longgar atau ketat.

UKURAN PANJANG LENGAN 

Angkat lengan anda dan letakkan pita pengukur di bahagian atas bahu anda, kemudian ukur ke bawah melewati siku hingga ke pergelangan tangan, atau di mana anda ingin hujung lengan baju berakhir.

Sebelum Beli Baju Raya, Ini Cara Ukur Badan Bagi Dapatkan Saiz Paling Tepat

IKLAN

UKUR PANJANG BAJU 

Untuk mengukur panjang baju, mulai dari titik tertinggi di bahu, tepat di bawah tulang leher, dan ukur ke bawah hingga ke panjang yang diinginkan.

Pastikan semua pengukuran dicatat dengan teliti dan bandingkan dengan carta saiz yang disediakan oleh pembuat baju untuk memilih saiz yang paling sesuai.

Ingat, berbeza jenama mungkin memiliki carta saiz yang berbeza, jadi selalu semak pengukuran anda dengan setiap pembelian baru. Mengukur badan anda dengan tepat adalah langkah pertama untuk memastikan penampilan yang sempurna dan keselesaan sepanjang hari.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI