sebelum pilih seluar jean
Foto: diana.grytsku - www.freepik.com

Seluar jean atau denim kini bukan lagi dianggap sebagai item fesyen semata. Sebelum dipopularkan sebagai pakaian gaya kasual untuk lelaki, seluar jean dicipta sebagai pakaian tahan lasak untuk pekerja lombong dan sebagainya.

Melihatkan pasaran seluar jean yang ada di pasaran sekarang pastinya anda pun kadangkala bingung nak pilih yang mana satu. Terlalu banyak jenis potongan, warna, material serta pendekatan gaya yang berbeza.

Memilih seluar jean untuk lelaki sebenarnya tidaklah sukar. Ini kerana anda hanya perlu tekankan tiga perkara utama iaitu fit, rise dan wash.

Sebelum Pilih Seluar Jean, Ikuti Tip Ini Agar Ia Sesuai Dengan Gaya Penampilan 
Foto: Light photo created by wirestock – www.freepik.com

Fit bermaksud jenis potongan, rise pula untuk kedudukan cawat dan wash pula merujuk kepada kondisi seluar jean seperti sedikit lusuh.

IKLAN

Jadi sebelum anda nak beli seluar jean, ikuti dahulu beberapa tip MASKULIN kongsikan di bawah;

FIT

Antara perkara paling penting dalam pemilihan yang sesuai ialah potongannya. Ia juga membawa maksud kadar lebar seluar anda. Terdapat beberapa potongan yang popular seperti loose, relax, carpenter, slim dan skinny. Untuk gaya lebih segak, jauhi seluar jean yang potongannya semakin besar bawah paras lutut.

Buat anda yang sedikit besar, elak memakai potongan skinny. Dan bagi yang kurus pula, sesuai memilih slm atau relax fit.

IKLAN
Sebelum Pilih Seluar Jean, Ikuti Tip Ini Agar Ia Sesuai Dengan Gaya Penampilan 
Foto: jcomp – www.freepik.com

RISE

Potongan cawat seluarjuga sangat penting bagi mengelakkan anda rasa tidak selesa serta nampak janggal dalam berpakaian. Pemilihan seluar dengan cawat yang tidak terlalu tinggi dan rendah merupakan paling ideal. Jika seluar anda menghampiri terlalu dekat dengan pusat, itu adalah big NO. Dan jika cawat itu terlalu rendah sehingga menampakkan tulang pelvis, itu juga sangat big NO!

BACA: Sebelum Memilih Kemeja, Semak Tip Ini Dulu Agar Penampilan Sesuai Dengan Gaya

IKLAN

WASH

Terdapat banyak jenis ‘wash’ atau kesan luntur seluar jean di pasaran. Namun jika anda amalkan dua tip ini, anda tidak akan nampak janggal bila menggayakannya. Pertama sekali, pilihlah jenis luntur yang lebig gelap. Anda tidak mahu memakai atau gayakan seluar jean yang nampak terlalu lusuh atau luntur terlalu ketara. Ia hanya membuatkan anda nampak seperti memakai seluar jean yang buruk.

Kesimpulannya, jika anda memilih seluar jean dengan potongan sesuai, warna menarik dan juga paras cawat yang kena dengan saiz badan pasti anda nampak lebih tampan. Sebelum nak beli rujuklah dahulu tip yang MASKULIN kongsi seperti di atas.

Jika anda ingin mencari seluar jean pelbagai gaya dan potongan, boleh dapatkannya dengan harga menarik di sini.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI