Mahu atau tidak, lambat laun kita pasti akan tua dimamah usia. Walaupun begitu ia tidak bermakna kita tidak boleh kekalkan keremajaan serta kesihatan sepertimana zaman muda dahulu.

Antara tanda fizikal yang akan kelihatan adalah rambut beruban, rambut gugur, kedutan pada wajah dan sebagainya.

Perkara sebegini memang tidak dapat dielakkan namun anda masih boleh tua tetapi dalam keadaan sihat serta awet muda.

BACA: Ini Kebaikan Sayur Brokoli Untuk Kesihatan Lelaki, Kekal Awet Muda Salah Satu Daripadanya

IKLAN

MASKULIN kongsikan 6 jenis minuman yang bakal bantu anda lambatkan proses penuaan.

1. Air kosong

Seperti yang kita ketahui, air kosong adalah air yang terbaik untuk bantu kesihatan kita. Ini kerana air kosong langsung tidak mempunyai kandungan gula di dalamnya. Ia adalah air yang sangat diperlukan badan kita. Ia juga pastikan badan kita sentiasa hidrat. Tanpanya kulit kita akan kering dan berkedut dengan cepat.

2. Kopi

Ia dapat bantu anda mengurangkan risiko kanser kulit. Jika seseorang minum kopi setiap hari mereka akan mengunrangkan risiko kanser kulit bukan melanoma sekitar 10%. Selain itu, kafein yang ada dalam kopi melindungi tubuh daripada keradangan kronik dan ia merupakan penyakit biasa apabila umur meningkat.

IKLAN

3. Teh hijau

Ia sememangnya kaya dengan anti-oksidan yang bantu mencegah kedutan daripada muncul dengan meningkatkan perolehan sel. Selain itu, anda kena tahu bahawa orang yang kerap minum the ini mempunyai risiko penyakit jantung yang rendah.

4. Air kelapa

Ia mengandungi hormone tumbuhan yang dikenali sebagai ‘Cytokinin. Ia berfungsi sebagai penggalak pertumbuhan sel serta doketahui sebagai anti-karsogenik.

IKLAN

5. Jus lidah buaya atau Aloe Vera

Kadar asid amino di dalamnya sangat tinggi yang mana ia membantu meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan. Selain itu, terdapat juga kandungan anti-oksidan yang berperanana sebagai sel yang membantu pertumbuhan semula kulit.

BACA: Ini Adalah 6 Kebaikan Susu Soya, Bantu Lelaki Kurangkan Berat Badan Salah Satunya

6. Jus limau gedang segar

Badan manusia memerlukan vitamin C untuk menghasilkan kolagen yang meningkatkan keanjalan dan kelembutan kulit anda, Segelas jus ini bantu anda kurangkan kedutan pada wajah serta buat anda kelihatan muda.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI