Selain Jangan Pakai Pewangi Gel, Ini 4 Sebab Anda Wajib Tutup Tingkap Kereta

251

Siapa kata penghawa dingin (AC) kerana susah untuk rosak? Kalau anda tak tutup tingkap kereta anda semasa AC terpasang, macam-macam boleh jadi.

Antaranya AC jadi kurang sejuk dan apabila mahu diselenggara, ia melibatkan kos yang tinggi dan anda juga yang pening kepala pada akhirnya.

Bagi mengatasi permasalahn tersebut selain dapat menjimatkan kos baik pulih, terdapat beberapa tabiat buruk perlu diubah dan adab semasa berada dalam kenderaan perlu diambil berat.

Tidak kiralah sama ada lori, van ataupun kereta, sebagai individu yang akan berada di dalamnya anda harus untuk tidak:

1. BUKA TINGKAP SEMASA AC TERPASANG

Antara kebiasaan yang sering kita buat adalah buka tingkap kereta dengan terlalu lama biar pun ketika itu, AC masih terpasang. Tindakan ini menyebabkan kompresor terpaksa beroperasi lebih dari biasa untuk dapatkan suhu yang ideal padahal tanpa sedar, kita sedang membuka ruang yang sangat besar. Jika berlarutan, tidak mustahil AC dalam kenderaan mudah untuk cepat rosak.

2. BIARKAN KABIN TERLALU BERSEPAH

Ketahuilah jika anda membiarkan sampah dan kotoran bersepah dalam kabin, ia bukan sahaja menyebabkan kenderaan anda nampak bersepah malah debu juga boleh melekat secara berterusan. Faktor ini memberi kesan kepada AC kerana debu dan habuk yang terhasil akan masuk dan keluar dari penapis AC sekali gus membuatkan komponen itu mudah untuk rosak.

3. MEROKOK SESUKA HATI

Jangan biasanya diri untuk merokok sesuka hati termasuk semasa berada dalam kenderaan. Ini kerana asap serta debu dari rokok berisiko untuk tembus ke bahagian penapis udara dan pengaliran tersebut menyebabkan penapis jadi cepat kotor kerana habuk. Akibatnya, tahap kesejukan AC dalam kenderaan menjadi tidak optimum.

4. MATIKAN ENJIN SECARA MENGEJUT

Sebelum matikan enjin, sila tutup AC terlebih dahulu. Jika tidak, semasa mahu hidupkan enjin, AC terpaksa bekerja secara automatik. Anda perlu tahu bahawa bateri antara terbeban untuk beroperasi semasa enjin dihidupkan. Disebabkan prestasi bateri tidak begitu maksimum, arus elektrik yang terhasil akan jadi kurang stabil dan perkara ini seterusnya mempengaruhi pengaliran elektrik bagi AC.

5. GUNA PEWANGI YANG KURANG SESUAI

Pewangi jenis gel boleh berubah kepada gas dan berwap. Misalnya apabila terkena suhu sejuk, wap tersebut berubah kembali kepada bentuk gel dan boleh menghalang penasi dan evaporator atau cooling coil dalam AC. Sehubungan itu, anda digalakkan untuk gunakan pewangi yang bersifat cecair untuk mengelakkan perkara tersebut.

Tinggalkan Komen