Walaupun sekali-sekala hujan turun membasahi bumi, rata-rata suhu di kebanyakan kawasan di negara kita adalah sekitar 29 sehingga 32 darjah Celcius pada waktu siang. Melakukan senaman dalam cuaca panas seperti ini sememangnya menjadi satu cabaran yang serius.

Bersenam dalam kondisi cuaca yang panas memerlukan persiapan dan langkah berjaga-jaga yang baik bagi mengelakkan berlakunya perkara tidak diingini.

Antaranya mengelakkan masalah kesihatan seperti dehidrasi, heat exhaustion atau strok haba. Tidak salah untuk bersenam seawal jam 3 petang namun kita perlulah mengambil dan melakukan langkah-langkah sesuai bagi memastikan keselamatan.

Berikut MASKULIN kongsikan cara terbaik bagaimana untuk bersenam dalam kondisi cuaca yang panas.

1. Minum Air Secukupnya

Dehidrasi adalah risiko utama semasa bersenam dalam cuaca panas. Pastikan anda minum air yang cukup sebelum, semasa, dan selepas bersenam. Jangan tunggu sehingga anda dahaga untuk minum; pada ketika itu, anda mungkin sudah mula dehidrasi.

2. Pilih Waktu Sesuai

Elakkan bersenam pada waktu puncak suhu panas, biasanya antara pukul 10 pagi hingga 4 petang. Bersenamlah pada awal pagi atau lewat petang apabila suhu lebih sejuk.

Senaman Dalam Kondisi Cuaca Panas, Boleh Dilakukan Tapi Perlu Lebih Berhati-Hati Terutamanya Dengan Strok Haba

IKLAN

3. Pakai Pakaian Sesuai

Pilih pakaian bersenam yang ringan, longgar, dan terbuat dari bahan yang membolehkan kulit anda “bernafas”. Pakaian yang berwarna terang lebih baik dalam memantulkan sinar matahari berbanding dengan pakaian gelap.

4. Lindungi Kulit 

Pakai sunscreen dengan SPF tinggi untuk melindungi kulit dari sinar UV yang berbahaya. Memakai topi lebar dan kacamata hitam juga dapat membantu melindungi mata dan kepala anda dari sinar matahari.

5. Sesuaikan Intensiti dan Durasi Latihan

Dengarkan badan anda dan jangan memaksa diri jika anda merasa kepanasan atau lelah. Mungkin perlu untuk mengurangkan intensiti atau durasi latihan anda pada hari yang sangat panas.

Senaman Dalam Kondisi Cuaca Panas, Boleh Dilakukan Tapi Perlu Lebih Berhati-Hati Terutamanya Dengan Strok Haba

IKLAN

6. Kenal Pasti Tanda-Tanda Masalah

Sedari gejala awal heat exhaustion, yang termasuk rasa pening, mual, kelemahan otot, dan peningkatan detak jantung. Jika anda mengalami gejala-gejala ini, berhentilah bersenam, cari tempat yang sejuk, dan minum banyak air.

7. Latihan Ringan

Tubuh anda memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan cuaca panas. Mulakan dengan latihan ringan dan secara beransur-ansur tingkatkan intensiti bersenam anda seiring dengan penyesuaian tubuh terhadap suhu.

BACA: “Kalau Tak Jadi Pelakon, Saya Mungkin Ahli Politik” – Jason Momoa Berazam ‘Selamatkan’ Dunia

IKLAN

8. ‘Dengar’ Badan Anda

Tubuh setiap orang bereaksi berbeza terhadap suhu. Beberapa orang mungkin lebih sensitif terhadap panas. Penting untuk mendengarkan isyarat tubuh anda dan berehat atau berhenti bersenam jika perlu.

9. Pertimbangkan Alternatif

Pada hari yang sangat panas, pertimbangkan untuk bersenam di dalam rumah dengan kipas angin atau air conditioner atau pilih aktiviti yang lebih sejuk seperti berenang.

10. Makan Makanan Ringan

Makanan yang ringan dan kaya akan air seperti buah-buahan dapat membantu menjaga hidrasi dan memberikan tenaga semasa bersenam dalam cuaca panas.

Mengamalkan langkah-langkah ini dapat membantu anda bersenam dengan selamat dan efektif walaupun dalam kondisi cuaca panas. Ingatlah untuk selalu mendengarkan badan anda dan mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan risiko kesihatan.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

@maskulinmy Sementara ada golongan yang mendakwa sekolah itu tidak relevan, insan ini telah pun berjaya mendapatkan 4 Master dah sedang mengejar PhD yang ketiga. Orang seperti inilah yang sepatutnya kita jadikan contoh yang baik kepada masyarakat. #maskulin #manofthemoment #dralifjasni #uum #universitiutaramalaysia #4master3phd #fyp #learnontiktok ♬ original sound – Maskulin

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI