Foto: irishtimes.com/

Hendak seribu daya tidak hendak seribu dalih.

Itulah boleh kita sebutkan bila berbicara tentang senaman. Ramai orang memberikan alasan kesuntukan masa menyebabkan mereka tidak sempat bersenam.

Tapi sebenarnya ada pelbagai cara boleh kita lakukan untuk bersenam. Salah satunya bersenam dengan menggunakan kerusi.

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa jenis senaman menggunakan kerusi!

Plank

Ya, anda boleh lakukan senaman plank dengan menggunakan kerusi sahaja. Tapi plank tak memerlukan anda turun naik seperti tekan tubi, sebaliknya menahan beban badan dengan tangan dan kaki selama yang boleh.

Buka lengan dan letakkan tangan di atas permukaan kerusi atau meja dan berjalan ke belakang hingga satu sudut terbentuk. Letak jari kaki anda dalam keadaan renggang. Naikkan pinggul hingga membentuk garisan lurus dari bahu ke kaki. Tahan selama 30 hingga 60 saat.

IKLAN

Crunches

Kebiasaannya ini merupakan senaman yang dilakukan di atas permukaan atau lantai. Tapi ia sebenarnya juga boleh dilakukan di atas kerusi. Duduk di atas kerusi dengan posisi lurus pada 90 darjah dengan lutut dibengkokkan dan kaki di atas lantai.

Kemudian letak tangan anda di tepi kepala atau di atas dada dan gerakkan badan anda ke depan dan ke belakang. Ketatkan otot perut anda seketat yang boleh dan ulang dengan bergerak ke belakang dan ke depan semula. Ulang selama beberapa kali.

Silang Siku Dan Lutut

Ini pula senaman yang boleh dilakukan dengan duduk menegak di dengan kedua-dua tangan di sisi atas kepala. Mula-mula, pusingkan badan anda dengan mengangkat kaki kanan dan membawa siku kiri menyentuh lutut kanan.

IKLAN

Pastikan kaki anda diangkat perlahan-lahan, tidak terlalu cepat untuk memberi tekanan kepada otot perut. Ganti pula dengan mengangkat kaki kiri ke atas dan membawa siku kanan menyentuh lutut kiri. Anda akan dapat rasa otot perut yang menegang. Hanya lakukan beberapa kali, sudah mencukupi.

Senaman Kayuh

Pertama sekali anda perlu duduk di hujung kerusi. Beri sokongan kepada bahagian atas badan dengan menyandarkan bahu di atas kerusi.

Kemudian letakkan kedua kaki anda dalam posisi seperti mengayuh basikal. Mulakan aksi mengayuh dengan mengangkat paha hampir ke otot perut anda. Lakukan dengan perlahan-lahan hingga otot perut anda terasa tegang.

IKLAN

Leg Pull In

Senaman ini pula lebih menakankan kepada bahagian perut. Duduk seperti biasa dan kemudian angkat badan anda menggunakan kekuatan kedua-dua tangan. Rapatkan kedua-dua kaki dan angkat ke paras dada.

Seeloknya angkat perlahan-lahan hingga otot perut terasa tegang. Kemudian berhenti seketika bila lutut mendekati dada dan turunkan semula kaki.

Semoga perkongsian ini boleh membuatkan rutin senaman anda di rumah lebih menarik. Hanya guna kerusi sebagai alat bantu pun boleh jadi best!

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk video workput menarik seperti di bawah!