Bila mempunyai badan bersaiz besar dan ditambah pula dengan kecederaan sakit lutu ramai yang menyangka ia menghalang seseorang itu untuk bersenam.

Tapi sebenarnya terdapat banyak senaman yang sesuai untuk mereka. Untuk pengetahuan anda badan bersaiz besar bukanlah satu-satunya faktor seseorang itu sakit lutut.

Antara faktor lain ialah trauma akibat kemalangan dan juga faktor genetik. Bagi anda yang mengalami sakit lutut, anda tidak digalakkan melakukan aktiviti berimpak tinggi.

Contohnya jenis senamam yang mempunyai aktiviti memerlukan anda melompat atau berlari. Ini dikhuatiri boleh memberikan tambahan bebadanan pada lutut lalu meningkatkan risiko kecederaan lebih teruk terhadap lutut.

Anda juga dinasihatkan agar tidak memasksa diri untuk melakukan senaman dan tahu limit diri sendiri. Amalkan tip untuk ‘listen to your body’ bagi memastikan perkara tak diingini berlaku.

Hal ini kerana dalam usaha untuk menurunkan berat badan, menjaga pemakanan amatlah penting. Mengikut kajian, 70% usaha untuk menurunkan berat badan datangnya daripada pemakanan dan hanya 30% datangnya daripada senaman.

IKLAN

Jadi kepada mereka yang mengalami kekangan untuk bersenam kerana pelbagai penyakit, jangan patah semangat kerana anda masih lagi boleh mengawal pemakanan. Sebaik sahaja berat badan sudah turun dan sakit lutut semakin berkurang, anda boleh mulakan aktiviti senaman secara berperingkat.

BERIKUT MERUPAKAN TIGA JENIS SENAMAN YANG SESUAI UNTUK ANDA

Brisk walk

Senaman Ringkas & Senang Untuk Anda Berbadan Besar Yang Sakit Lutut

IKLAN

Brisk walk sesuai untuk mereka yang mengalami sakit lutut. Anda boleh berjalan secara santai di sekitar taman atau tasik berdekatan kawasan perumahan anda. Tingkatkan kadar kelajuan bergantung kepada kemampuan anda.

Berenang

Senaman Ringkas & Senang Untuk Anda Berbadan Besar Yang Sakit Lutut

Berenang ialah salah satu aktiviti senaman yang sesuai untuk mereka yang mempunyai berat badan berlebihan untuk mengelakkan bebanan berat badan diletakkan di lutut bila bersenam.

IKLAN

Berbasikal

Senaman Ringkas & Senang Untuk Anda Berbadan Besar Yang Sakit Lutut

Berbasikal juga merupakan salah satu senaman yang rendah impak, mereka yang minat berbasikal boleh menjadikan sukan ini salah satu aktiviti senaman.

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI