Adakah anda bersetuju bahawa hidup single adalah sesuatu yang menakjubkan dalam hidup lelaki? Jika tidak, anda mungkin mempunyai alasan yang kukuh. Ketahui mengapa terdapat sebahagian lelaki lebih senang memilih hidup secara solo dari berpasangan.

Ada beberapa pemimpin negara yang “membujang’ tanpa ‘first lady’ mereka disisi. Dari pemimpin negara masa lalu hingga pemimpin negara yang masih ada saat ini. Para pemimpin negara tersebut tidak mempunyai kekasih mahupun isteri, atau ada yang sempat mempunyai isteri tapi kemudian bercerai dan menyendiri.

Berikut para pemimpin dunia yang pernah “membujang”:

1. Thomas Jefferson (Presiden ke-3 Amerika Syarikat pada 1801-1809)

Siapa Cakap Hidup ‘Single’ Tak Boleh Berjaya, Ini 5 Pemimpin Negara Yang Bujang & Success

Founding Father atau Bapa Pendiri Bangsa Amerika Syarikat Thomas Jefferson hidup menduda ditinggalkan isterinya yang wafat, ketika itu dua bermula menjabat jawatan Presiden pada 1801. Ketika dia masih bekerja sebagai pengacara, Jefferson menikahi janda muda berusia 23 tahun bernama Martha Wayles Skelton. Setelah 10 tahun kemudian, Martha menderita sakit diabetes.

Beberapa bulan setelah melahirkan anak bongsunya, Martha meninggal pada pada usia 33 tahun. Jefferson sangat terkesan dengan tragedi ini. Dia sempat mengurungkan dirinya di dalam bilik selama 3 minggu. Selepas itu, dia sering melancong jauh sendirian kerana masih terasa kehilangan isterinya yang begitu besar. Beberapa tahun kemudian, pada tahun 1801, dia terpilih sebagai Presiden dan memimpin pemerintahan tanpa First Lady.

IKLAN

2. James Buchanan (Presiden ke-15 Amerika Syarikat pada 1857–1861)

Siapa Cakap Hidup ‘Single’ Tak Boleh Berjaya, Ini 5 Pemimpin Negara Yang Bujang & Success

Sebelum menjadi Presiden ke-15 AS, James Buchanan awalnya sempat bertunang dengan seorang wanita bernama Anne Caroline Coleman pada 1819. Namun sejak itu, mereka jarang bertemu kerana Buchanan sangat sibuk dengan pekerjaannya sebagai pengacara hingga akhirnya Coleman membatalkan pertunangan itu. Coleman sendiri meninggal secara tiba-tiba pada 9 Desember 1819.

Selepas kematian Coleman, Buchanan diketahui tak pernah menjalin hubungan lagi dengan seorang wanita ataupun menunjukkan rasa tertarik terhadap wanita. Ada khabar angin yang menyebut dia tidak tertarik dengan seks dan banyak petanda bahawa dia seorang pencinta sesama jenis. Buchanan tetap membujang hingga terpilih sebagai Ketua Negara AS pada 1857. Selama pemerintahannya, anak saudaranya, Harriet Lane diangkat menjadi anaknya dan berperanan sebagai First Lady.

3. Vladimir Putin (Presiden ke-2 dan ke-4 Rusia: pada 2000-2008 dan 2012-sekarang)

Siapa Cakap Hidup ‘Single’ Tak Boleh Berjaya, Ini 5 Pemimpin Negara Yang Bujang & Success

IKLAN

Vladimir Putin pernah bernikah sebelum dirinya menjadi Presiden Rusia. Tapi kini dia menbujang dan tak punyai pasangan. Pada 28 Julai1983, Putin menikahi Lyudmila Shkrebneva, seorang mahasiswi jurusan filologi Sepanyol yang juga bekas pramugari Aeroflot. Putin dan Lyudmila kemudian dikhabarkan bercerai pada 6 Jun 2013.

4. Grover Cleveland (Presiden ke-22 AS pada 1885-1889 dan Presiden ke-24 AS pada 1893-1897)

Siapa Cakap Hidup ‘Single’ Tak Boleh Berjaya, Ini 5 Pemimpin Negara Yang Bujang & Success

Cleveland menjadi penghuni utama Rumah Putih atau Presiden AS dengan status bujang. Saudara kandungnya, Rose Cleveland, diangkat sebagai First Lady selama 2 tahun pertama pemerintahannya. Tapi status bujangnya berakhir pada 1885 ketika bertemu dengan Frances Folsom, seorang mahasiswi yang merupakan anak dari temannya. Setelah berkali-kali menjalin komunikasi menerusi surat, Cleveland memutuskan untuk mengahwini Frances.

IKLAN

Pada 2 Jun 1886, Cleveland menikahi Frances Folsomdi Rumah Putih. Ia merupakan satu-satunya presiden AS yang melangsungkan pernikahan di Rumah Putih.

5. Francois Hollande (Presiden ke-23 Perancis pada 2012-sekarang)

Siapa Cakap Hidup ‘Single’ Tak Boleh Berjaya, Ini 5 Pemimpin Negara Yang Bujang & Success

Francois Hollande menjabat sebagai Presiden Perancis sejak 2012. Ketika itu, statusnya sudah menduda. Dia bercerai dengan isterinya, Segolene Royal pada 2007. Sehingga dia menjadi pemimpin utama negara tanpa isetri. Walaupun Hollande diketahui tengah menjalin hubungan dengan seorang wartawan Perancis bernama Valerie Trierweiler sejak 2007. Hingga terpilih sebagai presiden pada 2012, Hollande masih bercinta dengan Valerie sebagai sepasang kekasih.

Sejak itu, Valerie tinggal bersama Hollande di Istana Elysee dan ikut sang presiden ke beberapa perjalanan kenegaraan. Namun hubungan keduanya berakhir sejak Hollande dikhabarkan curang. Pada 25 Januari 2014, Hollande secara rasmi mengumumkan hubungannya dengan Valerie telah berakhir, setelah majalah Closer mewartakan kecurangannya dengan aktres Julie Gayet. Kini Hollande jadi presiden namun belum mempunyai isteri meski sudah punya kekasih.

Sumber : Hangat.com

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI