Bila bercakap tentang zumba pastinya kita akan mengaitkan aktviti berupa senamrobik ini lebih mesra di kalangan wanita.

Namun sebenarnya adan silap. Lelaki juga dapat melakukan aktviti kecergasan dan senaman ini. Malah banyak faedah yang anda boleh perolehi dengan melakukan aktiviti ini.

Tak percaya?

Ikuti 6 kelebihan yang bakal anda dapat bila aktiv berzuma di bawah.

Turun Berat Badan

Faedah Melakukan Aktviti Zumba Untuk Kecergasan Fizikal

IKLAN

Tarian Zumba membantu meningkatkan kadar sistem kardiovaskular di mana ia membantu melawan ‘kewujudan’ lemak-lemak yang tidak diingini.  Zumba mampu membakar kalori sekitar 600 hingga 1000 kalori.

Badan Lebih Tegap

Jika anda terus berzumba setiap hari secara berdisiplin, anda boleh mendapatkan tubuh badan yang lebih tegap. Rentak muzik yang menggerakkan tubuh anda membuatkan otot tubuh tegang dan kuat tanpa anda sedari.

BACA: 7 Senaman Selepas Pulang Kerja Ini Mampu Bantu Anda Dapat Perut ‘Sado’

IKLAN

Dapat Rakan Baru

Faedah Melakukan Aktviti Zumba Untuk Kecergasan Fizikal

Menghadiri kelas Zumba turut membantu anda berinteraksi dengan lebih ramai rakan baru yang ‘gila-gila’ menari! Bayangkan jika anda menghadiri kelas Zumba dua atau tiga kali seminggu, lebih ramai rakan anda kenali malah Zumba boleh mengawal sikap pemalu anda.

IKLAN

Lebih Bertenaga & Seronok

Tidak seperti senaman lain, Zumba lebih menyeronokkan kerana menari mengikut rentak muzik yang rancak, moden dan bertenaga. Jika anda penggemar muzik, anda bukan saja boleh menyanyi dan mendengar tetapi menari seolah-olah anda berada pertandingan menari!

Mampu Lepas Tekanan

Zumba merupakan senaman sempurna untuk anda melepaskan tekanan malah ada yang mengatakan ia lebih baik dari terapi. Muzik rancak dan pergerakan bebas mampu melepaskan mood yang meningkatkan hormon endorfin.

Sesuai Semua Usia

Faedah Melakukan Aktviti Zumba Untuk Kecergasan Fizikal

Tentunya Zumba sesuai untuk semua peringkat umur kerana menggabungkan kesemua elemen seperti muzik dan pergerakan bertenaga. Malah, kini sudah ada program Zumba khusus untuk kanak-kanak yang dikenali sebagai Zumbatonic yang menjadikan kanak-kanak lebih aktif dan sihat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI