Minuman air bergas, air soda atau air berkarbonat tidak mengira pasti jadi kegemaran ramai orang, dan sudah tentunya golongan remaja dan dewasa tidak terkecuali.

Banyak kesan buruk jika mengambil minuman ini , kalau sekali sekala tak kisah tapi kalau terlalu obses dahagakan minuman bergas ini memang bahaya? Maskulin kongsikan 10 alasan kenapa perlu hentikan pengambilan air ini.

Sila Henti Tabiat Minum Air Bikarbonat , Ini 10 Akibat Buruk Lelaki Perlu Alert!

1. Obesiti

Menurut sebuah kajian yang dijalankan oleh Harvard, penyakit obesiti lazimnya disebabkan pengambilan air berkarbonat yang tidak terkawal. Hasil kajian mendapati, kanak-kanak 12 tahun yang gemar minum air gas lebih berisiko untuk terkena obesiti atau kencing manis. Bahkan, setiap kali anda mengambil minuman bergula itu, risiko terkena kencing manis akan meningkat sebanyak 1.6 kali.

2. Badan Kekurangan Bendalir

Kerana kandungan gula, kafien dan sodium yang tinggi dalam air gas, ia seterusnya akan bertindak mengeringkan tubuh badan manusia untuk jangka masa lama. Paling bahaya, ia boleh menyebabkan dehidrasi kronik yang kemudian memberi impak kepada fungsi buah pinggang, kerosakan hati serta otot.

IKLAN

3. Kerosakan Gigi

Jika selalu minum soda atau minuman bergas ini, ia akan menggalakkan pertumbuhan plak yang akan merosak struktur gigi lalu menyebabkan kaviti serta sakit gusi.

4. Tiada Kandungan Nutrisi

Memang tak ada satu langsung pun manfaat nutrisi dalam minuman berkarbonat. Ia mengandungi sumber kandungan bukan semula jadi seterusnya membahayakan tubuh.

IKLAN

5.Fruktosa Berlebihan

Untuk pengetahuan umum, soda mengandungi High Fructosa Corn Syrup (HFCS) yang diperbuat daripada jagung. Secara dasarnya, jagung-jagung yang digunakan telah diubah secara genetik.  Penghasilan High Fructosa Corn Syrup sendiri merangkumi merkuri dalam pemprosesannya yang menyebabkan masalah jangka masa panjang terhadap tubuh.

6. Kandungan Gula Tinggi

Gula yang larut dalam minuman berkarbonat adalah sudah dicairkan menjadikannya jumlah yang boleh menyebabkan bukan sahaja kencing manis bahkan berat badan bertambah!

IKLAN

7. Kafein

Kebanyakan minuman bergas memang mengandungi kafein yang sering dikaitkan dengan penyakit membunuh seperti kanser, degupan jantung tidak normal, tekanan darah tinggi dll.

8. Pemanis Tiruan

Dalam soda diet seperti Diet Cola umpamanya mengandungi pemanis tiruan sebagai pengganti gula. Namun, pemanis tiruan inilah menjadi punca kepada ketumbuhan otak, gangguan emosi, sawan dan oelbagai lagi penyakit yang tidak dijangka. Ini berlaku kerana tindak balas tubuh terhadap kandungan metanol yang terhasil adalah tidak serasi. Bukan itu sahaja, ia juga berisiko untuk tingkatkan sindrom metabolik yang menyebabkan pengumpulan lemak di perut iaitu buncit, peningkatan kolesterol serta kandungan gula dalam badan.

9. Sumber Air Tidak Bersih

Air yang digunakan untuk melarut bahan-bahan dalam air bergas tersebut adalah air paip semata-mata yang mungkin mengandungi klorin, florida serta kesan logam.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI