Navy SEAL merupakan unit khas tentera laut Amerika Syarikat yang dikenali dengan kemahiran dan latihan yang intensif dalam operasi khas, serangan amfibia, dan peperangan gerila.

Nama “SEAL” itu sendiri adalah singkatan daripada ‘Sea, Air, and Land’, merujuk kepada lingkungan operasi unit tersebut. Mereka merupakan salah satu pasukan khas yang dianggap paling elit di dunia dan terkenal dengan misi-misi sulit Amerika Syarikat.

SEAL dilatih untuk beroperasi dalam pelbagai keadaan, dari hutan hujan hingga padang pasir dan dari laut dalam hingga gunung berapi.

Standard Ujian Fizikal Navy SEAL, Hanya Untuk Mereka Yang Berani!

Dalam tentera, Navy SEAL merupakan salah satu unit khas yang memerlukan tahap kesediaan fizikal dan mental yang tinggi. Untuk menjadi sebahagian daripada Navy SEAL, seseorang itu perlu melalui proses latihan yang sangat mencabar dan intensif.

Berikut adalah beberapa cabaran yang perlu dihadapi oleh calon-calon Navy SEAL:

Latihan Fizikal

Calon perlu melalui latihan fizikal yang ketat seperti berenang jarak jauh, larian, push-ups, sit-ups, dan latihan ketahanan lain. Mereka juga perlu menunjukkan kemahiran dalam aktiviti air seperti menyelam.

Tekanan Mental

Selain daripada cabaran fizikal, calon juga akan dikenakan tekanan mental seperti kurang tidur, latihan dalam keadaan cuaca yang ekstrem, dan simulasi pertempuran.

IKLAN

Pendidikan

Calon perlu mempunyai pengetahuan tentang taktik pertempuran, navigasi, perubatan pertempuran, dan kemahiran lain yang berkaitan dengan operasi khas.

Ujian Kesabaran

Selama latihan, calon akan dikenakan ujian kesabaran seperti “Hell Week” di mana mereka perlu menjalani latihan yang intensif selama seminggu tanpa henti dengan sedikit rehat.

Komitmen

Menjadi sebahagian daripada Navy SEAL memerlukan komitmen yang tinggi. Mereka perlu bersedia untuk ditempatkan di mana-mana sahaja di dunia dan menjalani misi yang berbahaya.

Mungkin anda tertanya-tanya adakah sukar untuk menjadi Navy SEAL. Buat pengetahuan anda setiap calon yang ingin menyertai SEAL harus menempuhi latihan dikenali sebagai BUD/S (Basic Underwater Demolition/SEALs).

Standard Ujian Fizikal Navy SEAL, Hanya Untuk Mereka Yang Berani!

IKLAN

Berikut merupakan Standard Ujian Fizikal Navy SEAL (PST):

Renang 500 ela: Masa maksimum yang dibenarkan adalah 12 minit 30 saat, tetapi untuk bersaing, anda harus berenang dalam masa 8-9 minit.

Push-ups: Minimum 42 dalam dua minit, tetapi anda harus menembak sekurang-kurangnya 100 untuk skor purata.

Sit-ups: Minimum 52 dalam dua minit, tetapi anda harus menembak sekurang-kurangnya 100 untuk skor purata.

IKLAN

Pull-ups: Minimum adalah lapan tanpa had masa.

Larian 1.5 batu: Memakai but dan seluar, masa maksimum yang dibenarkan adalah 11:30, tetapi anda harus menutup jarak dalam masa 9-10 minit untuk bersaing.

Standard Ujian Fizikal Navy SEAL, Hanya Untuk Mereka Yang Berani!

Manakala latihan yang disyorkan untuk meningkatkan skor dalam PT dan larian adalah:

  • 100 pull-ups dalam set sekecil mungkin. Lari suku batu dalam 90 saat antara set pull-ups.
  • 200 push-ups dalam set sekecil mungkin. Lari suku batu dalam 90 saat antara set push-ups.
  • 300 sit-ups dalam set sekecil mungkin. Lari suku batu dalam 90 saat antara set sit-ups.

Memang mencabar bukan?

Tapi cabaran yang dilalui oleh tentera kita juga tidak kurang hebatnya dan diiktiraf dunia!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI