Adakah anda sedar bahawa saban malam pada tepat jam 10, Malaysia setia ditemani oleh individu yang sama membacakan berita dunia? Bersama Farit Ismeth Emir, belajar dari pengalamannya sebagai sifu penyampai berita dan juga pakar etika komunikasi.  Di sebalik penegasannya dalam menyampaikan berita, beliau merupakan sifu di dalam ilmu komunikasi. Cukup yakin, bersemangat dan juga mempunyai gaya penekanan tertentu pada ayat-ayat yang dirasakan penting tatkala membaca berita. Tidak hairanlah setiap penyampaiannya berkesan kepada umum.

Suara Di Sebalik Iklan Dunhill, GAYA, MUTU, KEUNGGULAN.

PERNAH MENGGANGGUR KERANA KEMELESETAN NEGARA

 

Sinonim dengan panggilan Pak Ngah di kalangan warga kerja dan beliau merupakan anak kelahiran Teluk Intan Perak. Secara tidak sedar telah mengabadikan diri selama 27 tahun sebagai pembaca berita di Radio Televisyen Malaysia (RTM). Slot berita yang cukup sinonim dengannya tentu sahaja berita ‘Dunia Jam 10’ dan juga berita-berita terkemuka di TV1.

 

“Saya tidak meminati dunia penyampai berita”. Itu jawapan jujur yang diberikan oleh Pak Ngah kepada penulis. Akan tetapi jelas beliau, perasaan itu secara perlahan-lahan bertukar kepada cinta setelah beberapa kali ke udara membaca berita.

 

Di awal temu bual beliau sempat lagi bercerita tentang penglibatan pertamanya di dalam bidang penyampaian berita. Ternyata bidang ini hanyalah bidang tempelan untuk dirinya meneruskan hidup mencari rezeki kesan dari kemelesetan ekonomi yang berlaku pada tahun 1986.

 

“Saya bekerja  di awal usia 21 tahun setelah menamatkan pembelajaran dalam bidang Hotel & Katering di Uitm Shah Alam yang dahulunya dikenali sebagai ITM. 12 tahun lamanya saya menjadi pegawai perhubungan media dan komunikasi di hotel antarabangsa iaitu Hilton. Merantau ke serata Asia seperti Taipei, Hong Kong dan sebagainya. Tahun 1986 negara dan serantau Asia dilanda kemelesetan ekonomi sehingga menyebabkan saya menganggur selama lima hingga enam bulan tidak bekerja.

 

Satu hari di dalam sebuah akhbar terdapat iklan RTM yang membuka pengambilan baru pekerja. Saya masih ingat bilangan pekerja yang diperlukan iaitu seramai 556 orang. Rakan menyuruh saya mencuba nasib kerana mereka kata saya memiliki suara yang sedap. Saya datang sekadar untuk mencuba dan terus terpilih serta diberi latihan selama dua bulan. Selesai sahaja latihan saya terus diserap sebagai pembaca berita.

 

Waktu mula-mula baca berita saya seperti orang lain juga. Gugup dan berpeluh-peluh. Bila buat salah kena marah dengan orang atasan. Jadi bila dah kerap membaca berita, saya mula menyukai pekerjaan ini dan sudah tidak kekok di hadapan kamera. Dalam masa yang sama juga jenama Dunhill mencari suara baru untuk iklan mereka. Saya mencuba nasib dan saya terpilih untuk menjadi suara di sebalik iklan itu. Dari situ lahirnya tagline ‘Gaya, Mutu, Keunggulan’ yang popular dan sering menjadi ajukan ramai. Saya kira hingga kini masih lagi digunakan. Ketika itu jugalah saya digelar sebagai ‘Man with the golden voice’.

 

Berita Dunia Jam 10 pula diwujudkan pada tahun 1987. Saya telah diganding bersama Harjit Singh Hullon juga Hajah Haslinda Hamzah untuk menjadi pembaca berita rancangan tersebut. Sejak dari itu saya dikekalkan dengan berita tersebut sehinggalah sekarang di mana nama rancangan itu telah ditukar kepada Berita Dunia. Dari situ juga saya membaca untuk Berita Perdana dan juga Berita Wilayah” jelas beliau membuka pengenalan bagaimana penglibatannya sebagai penyampai berita di kaca televisyen anda.

Suara Di Sebalik Iklan Dunhill, GAYA, MUTU, KEUNGGULAN.

IKLAN

ISLAM MENGAJARNYA AGAR BERDISPLIN

 

Tugas sebagai penyampai berita bukan sahaja semudah membaca skrip tetapi memerlukan pengetahuan ilmu yang luas. Menjadi orang kepercayaan dalam menyampaikan hal-hal penting negara dan dunia sebenarnya seakan tugasan berat yang perlu dipikulnya. Ditanya apakah senjata utama beliau mampu bertahan sebagai pembaca berita sehingga ke saat ini? Jawabnya segalanya bermula dengan disiplin.

 

“Disiplin. Itu adalah kunci utama pada sesiapa sahaja untuk berjaya. Selalunya pihak pengurusan telah menetapkan setiap pembaca berita harus bersedia dua jam lebih awal dari waktu berita. Akan tetapi saya mengambil inisiatif sendiri untuk bersedia empat jam lebih awal. Dalam tempoh itu saya akan membaca skrip berita dan juga akhbar-akhbar dalam dan luar dunia bagi mengkaji berita tersebut dengan mendalam. Secara tidak langsung saya perlu peka apa yang sedang terjadi kepada negara dan dunia kerana ia mempengaruhi cara penyampaian berita nanti.

 

Di dalam ajaran Islam juga telah mengajar saya jua pengikutnya betapa penting disiplin dalam urusan seharian. Kerana itu dalam waktu solat, kita semua digalakkan bersedia awal dan mendapatkan saf yang pertama bagi mendapatkan pahala dengan lebih banyak. Semua pesanan Islam itu merujuk kepada disiplin. Kerana itu Islam cukup indah dan sempurna.

 

Perkara yang kedua pula adalah nada penyampaian. Haruslah konsisten dan setiap kata-kata itu mempunyai nada motivasi. Kerana itu pentingnya istilah ‘love your job’. Penonton akan muak sekiranya cara penyampaian saya hambar dan juga senada sahaja. Apabila membaca berita harus ada kelainan pada setiap pengumuman tersebut mengikut berita. Tidak boleh stress sahaja. Kerana itu perlu bijak menggunakan suara.”

 

Kebiasaannya waktu berita agak lama iaitu selama setengah jam atau lebih. Tahukah anda bahawa untuk mengekalkan prestasi penyampaian, seseorang penyampai harus mempunyai stamina yang tinggi walaupun ia sekadar duduk di atas kerusi dan membaca berita di hadapan kamera.

IKLAN

 

“Bukan mudah untuk mengekalkan nada percakapan selama lebih dari setengah jam. Boleh semput dibuatnya. Untuk kekal bertenaga saya harus mengetahui teknik-teknik suara yang betul semasa penyampaian dan juga bersenam. Saya telah dilatih menggunakan pernafasan yang betul oleh pengurusan.

 

Penggunaan suara pula mempunyai tiga peringkat iaitu suara kepala, suara dada dan juga suara perut. Sewaktu membaca berita, saya akan menggunakan suara perut kerana ia tidak penat dan hasilkan suara lebih jelas dan sedap. Manakala untuk senaman, saya akan pastikan bersenam tiga kali seminggu dan senaman ini tidak pernah tinggal walaupun saya sudah berusia 60 tahun sekarang ini,” tambahnya lagi.

 

Oleh kerana mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang komunikasi membuatkan beliau berjaya menubuhkan sebuah syarikat iaitu Corporate Coach Sdn Bhd iaitu syarikat perkhidmatan dan pembelajaran mengenai dunia komunikasi jua bisnes.

Suara Di Sebalik Iklan Dunhill, GAYA, MUTU, KEUNGGULAN.

PENGALAMAN EMAS

 

27 tahun sebenarnya adalah tempoh yang lama bagi seorang pembaca berita. Tidak terhitung banyaknya berita yang telah disampaikan oleh beliau kepada penduduk Malaysia. Sepanjang tempoh ini juga terdapat berita-berita yang meninggalkan kesan yang mendalam terhadap diri beliau yang mana peristiwa tersebut masih lagi diingati sehingga kini.

 

IKLAN

“Terdapat tiga berita yang saya tidak akan lupa sehingga saya meninggal dunia. Pertama ialah berita kemangkatan Almarhum Tunku Abdul Rahman perdana menteri Malaysia pertama pada tahun 1990. Waktu petang tersebut saya ke udara khas menyampaikan kemangkatan selama setengah jam. Kedua adalah berita kejatuhan kerajaan komunis di Eropah dan Rusia juga dalam era 80an. Hari-hari saya baca dan tempohnya agak lama. Ketiga adalah tragedi Tiananmen di Beijing China tahun 1989 yang mana mengorbankan ribuan nyawa rakyat China.”

 

Jejaka berketurunan Arab ini dikira bertuah kerana diamanatkan sebagai individu yang bertanggungjawab menyampaikan berita-berita penting kepada penduduk Malaysia. Sekian lama berada di RTM beliau akui tidak pernah terfikir untuk berhijrah ke stesen televisyen yang lain walaupun ada tawaran yang lebih lumayan dari pesaing.

 

“Saya ini orang lama maka orang lama terkenal dengan kesetiaannya. Bak kata orang, jiwa ‘old school’. Bagi saya tanpa RTM siapalah saya. Di sini tempat bermula maka apa salahnya saya memberikan kesetiaan untuk RTM. Paling penting stesen TV lain tidak mempunyai berita ‘Dunia Jam 10’,” jawabnya bersahaja tetapi mempunyai kelucuan di situ.

 

Pengalamannya sungguh luas dan sudah layak dipanggil Mastermind. Walaupun sedikit sahaja coretan tentang dirinya, diharap ia dapat memberikan sumber inspirasi kepada sesiapa sahaja yang membaca. Secara peribadi penulis mengagumi kredibilitinya sebagai penyampai berita. Jauh di sudut hati pula, penulis amat berharap agar insan gigih seperti ini dikurniakan pingat atau anugerah kerana mengenang akan jasa melalui kerjaya yang telah diberikan oleh diri beliau selama ini. Walaupun sekadar pembaca berita tetapi impaknya amat besar kepada penduduk Malaysia.

 

Biodata:

Nama: Farit Ismeth Emir

Umur: 60 tahun

Tarikh Lahir: 26 Oktober 1953

Asal: Teluk Intan Perak

Anak sulung dari tiga beradik

 

Tip MASTERMIND:

  • Sentiasa berdisiplin
  • Tepati masa dan janji
  • Peka dengan perkembangan semasa
  • Elakkan makanan berminyak & pedas melampau bagi menjaga kesihatan diri.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI