SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1QzQrCMAy+C77D6Hmg4M0H8CZ6Hx5iFyQsW6RpFZG9u+26SQ/ird9PvvTLe72qKnMFJWv21TuhiIk5qHfgSYZIb+uZx5a8OAJOZOLGSTHqwQdFTREzZcHjLXozOc8ve5qMq0WYxDgRJXMG1+nmFHwr4kxdGDRck+FIapEZBpSgZtHH+l8myp3xV9gBeuL0yW9OflyWynDDwb6mYkVhh4yQCzfZarqnR9eXJ3hQi1JgCC1JcY2HWOA0sCuSbTy89PO+8QPLlnOfnwEAAA==

Bercakap tentang zuriat ni samalah tarafnya dengan jodoh. Kita tak akan tahu bila dan bagaimana kejadiannya dan kehadirannya. Sebabnya ketentuan itu ada di Loh Mahfuz sana. Apa segala yang terjadi Allah jua yang mengengamnya.

Andai ditakdirkan masih tiada anak walau sudah bertahun-tahun berumah tangga, terimalah ujian itu dengan penuh redha. Pujuk hati dan tenangkan pasangan dengan kata-kata manis atau anda boleh renungkan nota perkongsian daripada ayah anak empat, Andy Sulaiman ini …

Ini antara beberapa tip yang boleh dikongsikan bersama, semoga bila suami isteri ‘down’, ‘kita akan  kembali senyum dan hidup kekal bahagia:

1. Kerja Tuhan

Ya, semua sudah maklum anak adalah urusan Tuhan. Walaupun berusaha siang malam pagi petang sampai lebam, jika Tuhan masih belum izinkan, belum lah. Jadi kenapa harus kusut sedangkan ini semua bukan urusan manusia, betul kan? Berdoa lah.

2. Rezeki

Tidak perlu letakkan diri kau bernasib malang hanya kerana tiada rezeki yang satu ini. Kau mungkin tiada anak tapi kau bahagia berdua, direzekikan kesihatan yang baik, kerja yang sedap, jauh dari masalah dan tiada gangguan dalam kehidupan seharian. Bukan kah itu juga rezeki? Kan?

Tak Perlu Rasa ‘Down’ Jika Belum Ada Anak, Lelaki Ini Selit 8 Tip Pujuk & Hiburkan Hati Pasangan

IKLAN

3. Punya banyak waktu

Tiada anak, kau ada lebih masa untuk kau kejar cita-cita kau. Ramai orang terpaksa kuburkan impian mereka lantaran terpaksa uruskan anak-anak. Tak salah anak, ini pengorbanan. Jadi bagi kau yang belum ada anak, kejar lah cita-citamu setinggi gunung itu. Fuh!

4. Tak banyak disoal di Akhirat

Huhu. Seram bab ni. Jadi ibu bapa ni, anak-anak ni tanggungjawab kita. Esok Tuhan akan tanya bagaimana kita menjaga dan mendidik amanah Dia ni. Bukan main-main bab ni. Kau kalau dipanggil Tuhan balik sebelum ada anak, kau mungkin dah terlepas bab ni.

5. Pahala free

IKLAN

Geng kepochi akan mula bercakap dan buat rumusan mereka sendiri pada golongan yang tak ada anak ni. Kata kau mandul lah, laki kau mati pucuk lah, macam-macam. Andai kata semua itu fitnah macam mana? Tidak ke dengan mudah dan percuma kau dapat pahala dari umpatan dan fitnah mereka?

6. Jauh dari ujian

Tengok orang ada anak memang seronok. Tapi kau tengok orang yang bahagia. Cuba tengok orang susah tapi anak ramai. Kesian anak tu. Tengok pulak ibu bapa yang ada anak sakit, sakit kronik pulak tu. Kusut ibu bapa dia. Jadi masa ni kau kena syukur, kau jauh dari ujian ini.

7. Tuhan tak kejam

IKLAN

Dia dengar apa kita minta. Dia tahu apa kita nak. Ada saja yang berpuluh tahun kahwin baru dapat anak. Ada. Kau mungkin belum dapat lagi sebab Tuhan tahu kemampuan kau, Dia tahu bila masa terbaik buat kau untuk ada anak. Teruskan meminta dengan Dia.

8. Keluarga

Dalam waktu begini, keluarga perlu main peranan. Ibu bapa, mertua, adik beradik, ipar duai. Keluarga. Teruskan bagi sokongan. Jangan keluarga sana kata sini tak subur, keluarga sini kata keturunan sana mandul. Memandai je. Tak habis-habis drama.

Yang penting teruskan usaha, doa dan tawakal.

sumber:kekkari

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI