“Get going. Move forward. Aim High. Plan a takeoff. Don’t just sit on the runway and hope someone will come along and push the airplane. It simply won’t happen. Change your attitude and gain some altitude. Believe me, you’ll love it up here.” – Donald Trump, Jutawan Terkenal Dunia. Anda faham dengan quotation di atas? Jika ya, lakukan perubahan hidup sekarang. Tiada alasan dan mula tingkatkan tahap ekonomi anda. Semua perubahan ini untuk diri anda dan anda perlu bangkit daripada mimpi untuk mencapai status KAYA sebelum umur 40.

Kaya dengan perniagaan Online

Setiap hari anda sebenarnya menggunakan hampir separuh daripada 24 jam masa yang ada hanya untuk Internet. Check emel serta laman sosial seperti Facebook, Twitter dan sebagainya. Maka, guna kesempatan ini untuk anda menambah pendapatan. Walaupun untungnya tidak berapa sangat pada permulaannya tetapi lama-kelamaan ia akan bertambah jika sabar untuk mengubah corak ekonomi anda.

Pastikan berbaloi. Anda melanggan pakej Internet berpuluh ringgit setiap bulan, hanya kerana mahu bersosial di laman sosial? Ini tidak bagus sebenarnya. Tidak salah melanggan pakej-pakej tersebut asalkan ia memberi pulangan kepada anda kembali.

Kenapa anda harus berubah dan memilih untuk menjalankan perniagaan online dahulu? Selain zero kos atau modal yang sedikit, ia juga dapat menyasarkan kepada berjuta pelanggan yang sentiasa online.

Menurut pengasas laman web Hidupringkas.com, Mohd Shubhi Abdul (Biz Coaching); berubah jadi usahawan banyak berkait rapat dengan keinginan mencari kebebasan. Masa, sumber dan fleksibiliti boleh digunakan sebaik mungkin jika anda jadi usahawan.

Tahukah anda perniagaan secara online berjalan 24 jam tanpa henti dan mampu memberi pulangan 300 peratus. Jika anda benar-benar komited dalam menjalankan perniagaan.Perniagaan secara kecil-kecilan sebenarnya merangsang otak anda untuk menjadi seorang usahawan tanpa perlu mengorbankan jawatan yang sedang anda pegang sekarang ini.

Teknik Kaya Dan Hidup Senang Sebelum Cecah Umur 40-an

Kaya dengan perniagaan Outlet/offline

Jika anda sudah mula mendapat rentak dalam melakukan perniagaan, apa kata beralih kepada perniagaan berbentuk premis kedai. Jika anda yakin dan sudah mula boleh menyusun rentak perniagaan, tiba masanya untuk anda ucapkan selamat tinggal kepada sistem ‘makan gaji’. Menurut Azizi Ali, jutawan hartanah; tindakan itu kuasa.

Tahukah anda jika anda berniaga maka akan menjana jumlah simpanan (duit) berkali-kali ganda dengan lebih cepat berbanding kaedah makan gaji?. Premis membolehkan anda lebih fokus terhadap perniagaan berbanding perniagaan  online.

 

Kelebihan berniaga: Bilangan pelanggan lebih luas dan ramai tanpa mengira had umur.

 

Contoh kes: Selama ini anda hanya mengiklankan servis kemahiran membaiki mesin basuh di Internet. Dalam sebulan paling kurang anda menerima lebih daripada lima pelanggan. Maka ini petanda anda patut membuka premis agar dapat mengembangkan perniagaan yang sedang diusahakan.

Pendapatan akan bertambah sekiranya produk dan servis anda dikenali dan diyakini ramai. Harus diingat bahawa 9/10 rezeki datangnya daripada perniagaan.

IKLAN

 Kaya dengan Pelaburan

Jika anda sudah berniaga, mula bijak mempelbagaikan hasil pendapatan anda. Salah satu cara berkesan melalui saham atau unit amanah. Kedua-duanya mampu menjana jumlah simpanan asalkan anda tahu bagaimana untuk menakluki ‘dunia’ ini.

Ramai yang fikir hanya insan kaya sahaja boleh bermain saham atau melabur. Jawapan ini salah sama sekali. Tahukah anda walaupun anda bergaji hanya RM800 tetapi anda masih boleh bermain saham atau melakukan pelaburan?

Skim Amanah Saham Bumiputra (ASB), Unit Amanah(units trust), simpanan Tabung Haji. Semua contoh-contoh ini boleh membantu menambah pendapatan dan menjadikan anda berduit sebelum umur 40 tahun.

Mulai sekarang, cekal untuk menyimpan sekurangnya RM100 setiap bulan di dalam akaun pelaburan. Contohnya Skim Amanah Saham Bumiputra(ASB). Jadikan wang pelaburan ini sebagai ‘wang luput’ iaitu duit yang tidak akan anda gunakan untuk perbelanjaan.

Contoh kes: Anda berumur 28 tahun ini dan mula menyimpan RM100 di dalam unit amanah saham. Setahun ia menjadi RM1200. Apabila umur anda mencecah 40 tahun, simpanan ini berjumlah RM14400. Jumlah ini akan bertambah dengan dividen/bonus bergantung kepada polisi syarikat. Sedikit sebanyak jumlah ini membantu meningkatkan jumlah simpanan anda.

Harus anda ingat bahawa menambah pendapatan melalui pelaburan adalah untuk jangka masa panjang dan bukannya untuk pendapatan bulanan. Maka anda haruslah bijak merancang bagi mendapatkan pulangan paling kurang tiga kali ganda daripada jumlah pelaburan.

Jika anda mampu berbelanja mewah dari segi makanan dan pakaian, apa kata tukar mood belanja tersebut pada mood pelaburan.

Contoh kes: Dalam sehari anda berhabis untuk makanan sebanyak RM30. Jika dihitung,  anda berhabis hampir RM900 sebulan. Mulai sekarang,  apa kata dari RM900 tersebut, separuh daripada jumlah ini anda laburkan dalam saham atau unit amanah. Setidaknya tindakan ini dikira bijak kerana anda mampu mendapatkan kedua-dua faedah daripada jumlah asal. Perut kenyang, akaun juga bertambah.

Teknik Kaya Dan Hidup Senang Sebelum Cecah Umur 40-an

IKLAN

Kaya dengan adanya Aset

Berniaga sudah, melabur pun sudah. Tambah jumlah simpanan dengan memiliki aset tertentu. Contoh; rumah dan tanah. Aset seperti rumah atau tanah juga dikira sebagai harta cuma ia bukan berbentuk wang ringgit. Anda digalakkan melabur dalam dunia hartanah atau rumah kerana keuntungannya adalah berlipat kali ganda dan harganya bertambah sejak hari pertama aset tersebut dibeli.

Sewakan tanah atau rumah untuk mendapatkan pendapatan pasif setiap bulan. Menyewakan aset mungkin dikira tindakan lebih bijak berbanding menjual kerana ia juga menambahkan jumlah simpanan.

Bergaji kecil tidak semestinya tidak berpeluang memiliki aset. Jika anda mahu, mula perbaiki ekonomi anda sekarang dengan matlamat untuk memiliki tanah atau rumah. Kemudiannya aset tersebut boleh menjana pendapatan yang lain.

 

Contoh kes: Ahmad seorang kerani. Dia meniaga sampingan menjual kuih di pejabat dengan keuntungan RM20 sehari dan menjana pendapatan RM600 sebulan. Duit tersebut disimpan tanpa digunakan selama lima tahun telah berjumlah RM36000. Akhirnya Ahmad berjaya memiliki seekar tanah. Tanah tersebut dijual dengan melalui pecahan secara lot dengan pulangan keuntungan puluhan ribu ringgit. Akhirnya ahmad mampu mempunyai simpanan aset melebihi satu juta ringgit sebelum umurnya 40 tahun.

 

TIP ORANG KAYA DUNIA

 

Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan

IKLAN

Merupakan Pengerusi dan CEO  Berjaya Corporation Berhad (Berjaya Group), pemilik  Cardiff City Football Club. Anak jati kelahiran Batu Pahat, Johor dan terlibat dengan banyak perniagaan mencakupi pembangunan hartanah, telekomunikasi, pertaruhan, broker saham, pembuatan, perdagangan, perhotelan, Internet, insurans dan banyak lagi.

Menurut sumber, kejayaan Tan Sri Dato’ Seri Vincent amat unik dan terkenal dengan kecekalannya. Pada awal kemunculannya sebagai ahli perniagaan kecil-kecilan, beliau seorang yang gemar membaca majalah perniagaan.

Beliau akan meneliti kandungan majalah Forbes, Business Week dan Fortune yang selalu dipinjam daripada pegawai-pegawai bank. Secara tidak diduga,  pada 1973 beliau terbaca mengenai rangkaian restoran Mcdonald’s di dalam majalah Time, sesuatu yang kemudian mengubah hidupnya. Beliau menulis kepada McDonald’s dan terus berbuat demikian selama tujuh tahun sehingga berjaya membawa restoran itu ke Malaysia. 

 

Warren Buffet

Siapa yang tidak kenal dengan Warren Buffet, pengusaha dan pelabur dari Amerika Syarikat yang sangat berjaya. Saat ini beliau tercatat sebagai antara orang paling kaya di dunia.Warren merupakan CEO Berkshire Hathaway, perusahaan induk yang memiliki banyak anak syarikat dan portfolio saham di banyak perusahaan kelas dunia seperti Dairy Queen, Heinz, Coca-Cola, dan IBM.

Dikenali kerana prinsip pelaburannya yang sangat kuat dan sifatnya yang sangat berhemat. Warren Buffet mengajarkan kita banyak hal terutama soal pengurusan kewangan. Antaranya jangan bergantung pada satu sumber penghasilan saja. Bagi anda yang masih muda, selain menabung, sebaik-baiknya anda juga mula membuat pelaburan.  

Tabungan dan pelaburan ini dapat berperanan sebagai pendapatan kedua sehingga anda mempunyai pegangan lain selain  pendapatan yang diperoleh dari pekerjaan.  

 

Mark Zuckerberg

Merupakan pengasas Facebook dengan aset sebanyak USD19.8 billion. Menjadikan dirinya antara billionaire muda di dunia. Bagi mengekalkan privasi di rumah, beliau telah berjaya membeli empat buah rumah jirannya dengan harga tinggi iaitu USD30 juta.

Lebih menarik, pengasas Facebook iaitu Mark Zuckerberg masih mengekalkan takhtanya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), dengan memegang 57% hak pemilikan dalam laman sosial yang mempunyai lebih 500 juta pengguna ini.

Ini menjadikan beliau terus berkuasa untuk mengawal bahagian operasi syarikat yang diasaskan pada Februari 2004. Soalannya, bagaimana anak muda yang bakal berusia 29 tahun ini membina empayar perniagaan Internet dalam masa kurang 10 tahun?

Mark Zuckerberg merupakan seorang yang cukup dikenali dengan sifat degil. Perkara ini jelas dipaparkan ketika syarikat-syarikat gergasi seperti Google, Yahoo, Microsoft yang berusaha keras untuk memujuk beliau supaya menjual Facebook. Mark juga juga mengutamakan produk dan selepas itu baru perniagaan. Beliau juga memilih rakan kerja yang terbaik sahaja.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI