MASKULIN yakin ramai di kalangan anda memilih larian sebagai antara sebagai aktiviti senaman utama dilakukan sama ada setiap hari atau beberapa kali setiap minggu.

Larian menjadi pilihan utama kerana ia cukup mudah untuk dilakukan. Selain itu ia juga tidak memerlukan anda mendaftar dengan mana-amana gimnasium. Apa yang anda perlukan ialah sepasang kasut larian dan kawasan sesuai untuk berlari.

Sebelum memulakan aktiviti larian perkara paling penting untuk nada lakukan ialah memilih kasut yang sesuai.

Tak dapat dinafikan memilih kasut larian yang sesuai dengan anda boleh jadi mengelirukan apatah lagi terdapat ratusan jenis kasut sukan dan larian ditawarkan di pasaran.

Tip Pilih Kasut Larian Yang Sesuai Untuk Anda, Barulah Tak Sakit Kaki

BACA: Sertai Cabaran Virtual Run Individu MASKULIN DARE, Menangi Hadiah Wang Tunai & Smart Watch!

Kalau masuk ke kedai sukan pasti anda pun akan jadi kelabu mata tak tahu nak pilih yang mana satu. Untuk pengetahuan anda kasut sukan larian bukan hanya ada satu jenis sahaja. Malah setiap kasut dilengkapi dengan teknologi penyerapan tekanan, tapak dan bahan asas kasut berbeza-beza.

Bagaimanakah memilih kasut larian yang paling sesuai?

IKLAN

Bagi MASKULIN ia cukup mudah. Kasut larian yang paling sesuai ialah kasut yang paling selesa dan memiliki kadar muat yang sempurna dengan kaki. Berikut MASKULIN kongsikan 6 tip bagaimana untuk memilihnya.

FAHAMI TAPAK KAKI

Terlebih dahulu anda kena faham dengan kondisi tapak kaki anda dengan corak anda berlari. Pronation ialah kondisi di mana kaki anda berlari dari tumit ke hujung kaki. Overpronation pula berlaku bila anda lakukan terlalu banyak ‘roll’pada bahagian dalam kai semasa berlari. Underpronation pula keadaan bila anda berlari lebih banyak guna bahagian luar tapak kaki.

BENTUK TAPAK KAKI

Tip Pilih Kasut Larian Yang Sesuai Untuk Anda, Barulah Tak Sakit Kaki

Antara cara mudah untuk tentukan bentuk kaki anda ialah dengan melakukan ‘wet test’. Basahkan kedua-dua belah kaki dan berdiri di atas beg kertas selama 10 saat. Kemudian alihkan kaki anda dan lihat kesan tapak kaki pada kertas tersebut.

CORAK ANDA BERJALAN

Tip Pilih Kasut Larian Yang Sesuai Untuk Anda, Barulah Tak Sakit Kaki

IKLAN

Selepas mengetahui bentuk tapak kak anda boleh gunakan maklumat itu untuk menentukan corak anda berjalan. Menentukan corak anda berjalan atau melangkah adalah sangat penting untuk memilih kasut larian anda. Terdapat empat jenis corak berjalan atau ‘gait’yang perlu anda tahu iaitu severe overpronation, mild overpronation, neutral dan underpronation.

PILIH KASUT SESUAI!

Terdapat dua cara untuk anda pilih kasut larian. Pertama perhatikan bentuk kasut larian tersebut. Jika ia mempunyai tapak lebar ia berfungsi lebih kepada montion control. Jika anda mempunyai tapak kaki yang agak rata inilah kasut larian paling sempurna buat anda. Ia memberikan sokongan maksimum kepada kaki dan keselesaan.

Tip Pilih Kasut Larian Yang Sesuai Untuk Anda, Barulah Tak Sakit Kaki

Untuk anda mempunyai tapak kaki normal bolehlah pilih kasut larian mempunyai semi-lengkungan pada bahagian tapak. Manakala untuk anda memilik tapak kaki tirus kasut bertapak melengkung sangat sesuai untuk aktiviti larian.

IKLAN

DAPATKAN INFO SEBAIKNYA

Tip Pilih Kasut Larian Yang Sesuai Untuk Anda, Barulah Tak Sakit Kaki

Sebelum membeli mana-mana kasut adalah lebih baik jika anda lakukan sedikit info di Internet. Anda juga boleh dapatkan pendapat daripada jurujual. Cuba sarungkan kasut yang ingin dibeli dahulu dengan menggunakan stoking. Jangan terikut-ikut denagn trend semata. Carilah kasiut yang benar-benar sesuai dengan kaki anda.

KENAL PASTI TEKNOLOGI

Tip Pilih Kasut Larian Yang Sesuai Untuk Anda, Barulah Tak Sakit Kaki

Setiap kasut menawarkan teknologi tersendiri terutamanya pada bahagian tapak kasut yang mempunyai fungsi serapan tenaga. Lain jenama lain teknologi yang ditawarkan. Kasut andda juga harus mempunyai saiz sesuai. Pastikan terdapat ruang mencukupi semasa anda memakai kasut larian. Kalau boleh cubalah kasut yang ingin dibeli di atas treadmill.

BUAT ANDA YANG SUKA BERLARI INI ACARA YANG TAK PATUT DILEPASKAN!

MASKULIN DARE!

Tip Pilih Kasut Larian Yang Sesuai Untuk Anda, Barulah Tak Sakit Kaki

Untuk maklumat lanjut layari di SINI!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI