Jika perempuan takut pada jerawat, lelaki pula takut pada situasi ‘botak tenggah’. Perkara ini boleh berlaku atas beberapa sebab antaranya seperti genetik daripada bapa, kurang penjagaan kulit kepala dan mungkin juga tekanan hidup.

Selain berjumpa dengan pakar rambut atau mencuba cara saintifik, tak salah jika anda cuba lakukan cara alami pula.

Di sini merupakan beberapa cara untuk kembalikan rambut yang lebat buat kaum lelaki.

IKLAN

1. Santan kelapa

Orang dulu-dulu sering menggunakan santan kelapa sebagai masker rambut untuk melebatkan rambut. Caranya mudah sahaja ambil setengah cawan santan kelapa (yang pekat) dan lumurkan ke seluruh bahagian kepala, lalu urut perlahan di kulit kepala. Balut dengan shower cap atau tuala dan biarkan selama satu jam. Bilas dengan air bersih dan amalkan setiap minggu selama sebulan.

2. Telur

Telur mempunyai sumber protein semula jadi dan tinggi dengan sulfur. Lumurkan kuning telur pada bahagian rambut dan kulit kepala. Kemudian, bilas dengan air sejuk.

IKLAN

Botak Di Tengah & Penat Cuba Cara Saintifik ? Cuba 4 Cara Mudah Ini

IKLAN

3. Teh Hijau

Teh hijau bukan sahaja bagus untuk orang diet, tetapi ia juga bagus untuk mengembalikan rambut yang lebat buat lelaki. Ini kerana ia mengandungi anti-oksida yang boleh mengatasi masalah keguguran rambut. Caranya mudah sahaja, renehkan 2 uncang teh hijau ke dalam satu cawan. Biarkan sehingga sejuk dan sapukan air tersebut ke permukaan kulit kepala. Biarkan selama satu jam dan bilas dengan air bersih.

4. Yogurt

Beli yorgut di kedai dan sapukan ke seluruh kepala dan rambut. Balut dengan tuala selama beberapa minit dan kemudian, bilas dengan air sejuk. Cara ini bukan sahaja bagus untuk melembutkan rambut, malah ia juga bagus untuk pertumbuhan anak rambut.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI