Business photo created by senivpetro - www.freepik.com

Tidak semua lelaki dilahirkan dengan fizikal tinggi lampai. Walaupun tidaklah dapat kita nafikan wanita lebih suka kepada lelaki lebih tinggi namun ia tidak bermakna lelaki berbadan kecil atau kurang tinggi tidak boleh tampil bergaya dan menarik di mata wanita!

Ia sebenarnya bergantung juga kepada bagaimana anda mengenakan pakaian dan memilih fesyen yang sesuai. Terdapat beberapa trik gaya yang boleh anda ikuti dan tidak kurang juga beberapa gaya fesyen harus anda elak untuk nampak lebih menarik dan tinggi.

Dalam dunia sekarang ketinggian bukanlah segalanya kerana keyakinan diri dan kejayaan dalam kerjaya boleh menjadi penentu ukur kewibawaan seorang lelaki. Buat anda bersaiz kecil boleh iktu beberapa trik fesyen di bawah!

UKURAN LABUH BAJU

Selain seluar yang baggy anda juga perlu elak memakai baju bersaiz besar. Dan antara yang penting sekali jangan pakai t-shirt yang mempunyai labuh melebihi parasatulang pinggul. Baju yang terlalu labuh akan membuatkan kaki anda nampak lebih pendek.

IKLAN

PILIH WARNA MONOKROM

Untuk nampak lebih tinggi anda dinasihatkan untuk memakai pakaian yang menggunakan tema warna monokrom. Maksud monokrom di sini ialah anda memakai pakaian yang menggunakan satu warna untuk satu jenis pakaian. Contohnya jika anda pakai baju putih pastikan seluar lebih terang seperti warna hitam atau biru. Pastikan warna seluar lebih terang daripada baju.

Trik Fesyen Buat Lelaki Berbadan Kecil Untuk Tampil Lebih Bergaya & Nampak Lebih Tinggi
Camera photo created by Racool_studio – www.freepik.com

LENGAN BAJU PENDEK

Anda ada lengan yang berotot? Usah terlalu obses untuk tayangkan otot anda kepada umum kerana lengan terlalu pendek hanya membuatkan anda nampak lebih pendek. Jika lengan anda nampak pendek, badan anda juga akan nampak sama.

JANGAN PAKAI SELUAR BESAR

Seluar jenis baggy atau mempunyai ukuran pinggang rendah perlulah anda elakkan. Menggunakan seluar baggy akan membuatkan anda nampak lebih rendah dan memendekkan garis kaki. Pastikan juga anda tak memakai seluar yang mempunyai ‘cawat’ labuh.

IKLAN
Trik Fesyen Buat Lelaki Berbadan Kecil Untuk Tampil Lebih Bergaya & Nampak Lebih Tinggi
People photo created by lookstudio – www.freepik.com

PAKAI BLAZER

Ya, memakai blazer yang sesuai mampu memberikan imej anda lebih tinggi. Tapi carilah blazer yang mempunyai saiz slim fit dengan badan anda. Jika anda berdiri sentiasa pastikan anda mengenakan butangnya. Ia akan memberikan gambaran slim yang menampakkan dada anda lebih bidang sekaligus lebih tinggi.

TEMPAHAN TUKANG JAHIT

Untuk pakaian tertentu seperti sut, baju melayu dan seluar kerja seeloknya ada menempahd engan tukang jahit. Ini kerana saiz seluar yang terdapat di pasaran biasanya tidak sesuai untuk anda yang rendah. Ini kerana ration saiz pinggang dan ketinggian yang disediakan biasanya tak sesuai dengan anda. Jika menempak dengan tukang jahit anda akan perolehi pakaian yang benar-benar fit dengan badan.

IKLAN

TERLALU BANYAK AKSESORI

Untuk nampak lebih tinggi anda dinasihatkan tidak terlalu sarat menggunakan aksesori seperti rantai, kepala tali pinggang yang besar, gelang besar dan juga kasut yang berwarna terlalu terang. Penggunaan aksesorui yang banyak hanya menampakkan anda lebih pendek. Ingat, anda harus simple dan bersahaja untuk berikan ilusi dan tampil lebih tinggi.

Jangan lupa subscribe Telegram MASKULIN untuk update paling terkini!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI