Background photo created by photoroyalty - www.freepik.com

Secara tradisionalnya, ramai mengaggap kacak itu bermaksud seorang lelaki yang memiliki rupa para yang elok dan sedap di pandang. Bentuk badannya juga agak tinggi lampai, sasa dan nampak cukup perkasa.

Tapi benarkah definisi itu terus relevan hingga pada masa sekarang? Zaman sudah berubah dan penampilan lelaki juga dapat dipengaruhi oleh banyak faktor.

Soal rupa sering menjadi perbualan utama dan igauan ramai lelaki sehingga boleh menjatuhkan keyakinan diri.

Lebih-lebih jika merasakan wajah kurang kacak berbanding rakan-rakan yang lain lebih segak dan kemas selain mudah didampingi.

Namun begitu jika anda merasakan wajah anda kurang hensem, anda tidak seharusnya risau sebaliknya positifkan diri untuk jadi lebih baik. Jangan risau, MASKULIN bantu anda melalui tip di bawah ini.

IKLAN

Tujuh cara bagaimana anda boleh perbaiki diri menjadi lebih kacak tanpa perlu berbelanja besar.

1. Jaga Potongan Rambut

Perkara pertama yang perlu anda buat adalah merapikan rambut. Boleh guna gel atau minyak rambut lalu sisirlah rambut anda agar kelihatan kemas. Jika memiliki rambut kerinting, pakai pewangi yang khusus untuk rambut agar ia kelihatan menarik dan wangi.

2. Pilih Pakaian Sesuai & Trendy

Muka tak hensem tetapi ada badan yang sedap? Apa susah, elakkan daripada pakai baju dan seluar yang longgar. Cuba beralih kepada fesyen yang lebih fit. Kalau tak ada bajet, bawa sahaja pakaian anda ke kedai jahit untuk alter. Modal baru berapa!

IKLAN
Tujuh Cara Untuk Nampak Lebih Kacak Dari Biasa, Tak Perlu Kos & Belanja Besar
Foto: cookie_studio – www.freepik.com

3. Gunakan Perfume

Apabila berjalan di tempat umum, anda digalakkan untuk sembur sedikit minyak wangi pada tubuh anda. Bayangkan apabila anda berada dalam lif dan anda wanita tergoda dengan haruman itu, bukankan anda sudah menjadi sasaran dia? Cuma kena usaha untuk jadi lebih gentleman sikit!

4. Pandai Jaga Kebersihan Mulut

Mulut adalah aset yang penting buat lelaki apabila hendak bercakap dengan orang terutamanya gadis. Mereka akan melihat gigi anda. Adakah berkerak dengan plak gigi atau bersih dan berbau harum. Boleh ambil chewing gum untuk kekalkan kesegaran mulut anda.

IKLAN

5. Perbaiki Skil Komunikasi

Jangan biarkan rupa paras anda mempengaruhi daya komunikasi anda. Banyakkan membaca dan bergaul dengan orang ramai untuk mendapat seberapa banyak ilmu. Dari itu, anda dapat berkongsi semula knowledge yang anda miliki dengan cara yang lebih stailo untuk membangkitkan keterujaan sesiapa sahaja yang mendengarnya!

Tujuh Cara Untuk Nampak Lebih Kacak Dari Biasa, Tak Perlu Kos & Belanja Besar
Foto: drobotdean – www.freepik.com

6. Jangan Malu Tiru Jejaka Handsome

Belajar tiru gaya mereka. Bagaimana mereka ambil gambar, posing dan berinteraksi. Ada kalanya wanita tidak kisah sangat pasal rupa. Asalkan anda mampu buat dia rasa dihargai dan dia adalah satu-satunya pun, anda sudah kelihatan sangat hensem di matanya.

7. Peka Dengan Orang Sekeliling

Menjadi seorang lelaki yang kacak juga bermakna anda haru sentiasa peka dengan orang lain. Bila berbicara atau melakukan sesuatu perlu fikir perasaan orang lain sama ada ia disukai mereka atau tidak. Jadilah seorang gentlemen yang sentiasa menghormati orang yang lebih tua dan juga kaum wanita.

Semoga perkongsiaan ini mampu menjadikan anda seorang lelaki yang sedia kacak menjadi lebih kacak! Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video yang menarik seperti di bawah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI