Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Salah satu perkara yang sering menghantui penunggang motosikal yang setiap hari menggunakannya ialah masalah sakit belakang. Penggunaan motosikal dalam tempoh masa yang lama atau untuk perjalanan melebihi satu jam sehari boleh memberikan kesan kepada kondisi belakang anda.

Dan masalah ini akan jadi lebih serius apabila penunggang tidak perasan bahawa abdorber atau penyerap hentakan motosikal mereka sebenarnya bermasalah dan tidak berfungsi denga baik. Jika ia dibiarkan secara berterusan kondisi sakit belakang penunggang motosilal akan boleh menjadi lebih serius. Malah jika berlarutan boleh menyebabkan kecederaan seperti slip disc!

Tunggang Motosikal Dengan Penyerap Hentakan Bermasalah Boleh Sebabkan Sakit Belakang Serius Seperti Slip Disc
Technology photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com

Selain itu, jika menggunakan absorber yang masih elok, ia menjamin perjalanan anda dalam keadaan selamat. Selain itu, ia juga untuk mengelakkan kemalangan terjadi disebabkan kesilapan sendiri yang lupa untuk lakukan pemeriksaan ke atas motor.

Tunggang Motosikal Dengan Penyerap Hentakan Bermasalah Boleh Sebabkan Sakit Belakang Serius Seperti Slip Disc
City photo created by 8photo – www.freepik.com

Untuk mengelakkan anda berdepan masalah sakit belakang serius amatlah penting untuk kenal pasti sama anda penyerap hentakan motosikal anda dalam keadaan baik atau tidak. Berikut MASKULIN kongsikan bagaimana untuk perhatikan beberapa faktor.

IKLAN

GERAKAN DAMPER

Pertama sekali cuba tekan hendal motosikal ke bawah dan perhatikan gerakan damper. Andai kata bahagian spring melantun dengan cepat, itu bermakna penyerap tekanan atau absorber motosikal anda sudah rosak. Pergilah ke bengkel dengan segera.

MENGANJAL PERLAHAN

Penyerap tekanan sepetutnya naik menganjal dengan perlahan. Jika itu berlaku, ia menunjukkan nisbah dalam damper absorber masih dalam keadaan baik dan tiada symptom kebocoran.

Tunggang Motosikal Dengan Penyerap Hentakan Bermasalah Boleh Sebabkan Sakit Belakang Serius Seperti Slip Disc
Car photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com

PERHATIKAN PENGEDAP PENYERAP TEKANAN HADAPAN

Perjatikan juga pada bahagian hadapan. Jika anda dapati terdapat lelehan atau tompokan minak, seal itu harus diganti dengan segera.

IKLAN

TEST RIDE

Cuba tunggang motorsikal melalui jalan berlubang atau tidak rata. Jika rasa lantunan yang sangat melampau, anda disarankan untuk menukar absorber. Semakin banyak lantunan, semakin besar kerosakan komponen tersebut.

Harus diingat, jika menunggang dengan absorber yang sudah rosak, ia boleh bagi kesan dekat jentera motor serta menyakitkan badan terutama bahagian belakang badan serta pinggang.

IKLAN

Jika penyerap tekanan anda ada masalah seperti MASKULIN nyatakan di atas, segeralah bawa motosikal ke bengkel. Dapatkan nasihat daripada mekanik dan tukarlah penyerap tekanan yang sesuai!

Jangan lupa untuk subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update terkini!

https://www.youtube.com/watch?v=vxZzrlc20Y0

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI