Penularan wabak COVID-19 tidak mengenal negara, bangsa dan agama. Ia kini telah merebak boleh dikatakan kes semua negara di dunia.

Bagi negara Teluk, Qatar merupakan antara negara yang terjejas teruk dengan hingga ke hari ini sebanyak 401 kes telah dilaporkan positif virus tersebut.

Namun negara Qatar adalah jauh lebih kecil berbanding negara kita. Malah populasinya juga jauh lebih kecil dengan hanya 2.63 juta penduduk sahaja. Berbeza dengan negara kita dianggar kira-kira 33 juta.

Tutup Sekolah, Kerja Dari Rumah Antara Langkah Drastik Qatar Tangani COVID-19

Jadi peratusan jumlah kes mengikut jumlah penduduk jauh lebih tinggi. Menyedari akan hal tersebut kerajaan Qatar telah mengambil beberapa langkah drastik bagi mengurangkan penyebaran wabak COVID-19.

IKLAN

Berikut merupakan antara langkah-langkah pencegahan penularan yang dilakukan oleh Qatar.

MENGHENTIKAN PENERBANGAN MASUK

Bermula Rabu ini, semua penerbangan masuk ke Doha akan dihentikan selama 14 hari.

MENGHENTIKAN SISTEM PENGANGKUTAN AWAM

Semua sistem pengangkutan awam termasuk metro dan bas dihentikan serta-merta.

IKLAN

Tutup Sekolah, Kerja Dari Rumah Antara Langkah Drastik Qatar Tangani COVID-19

KERJA DARI RUMAH

Bagi mana-mana individu yang berusia 55 tahun ke atas, wanita hamil dan individu memiliki penyait kronik boleh melakukan kerja dari rumah.

IKLAN

PENUTUPAN SEKOLAH

Sistem pembelajaran akan digantikan dengan e-learning bermula pada 22 Mac 2020. Pelajar dari Gred 1 sehngga Gred 11 wajib mengikuti sistem pembelajaran ini sehingga diberitahu kelak.

Manakala bagi pelajar Gred 12 yang menduduki peperiksaan akan menduduki peperiksaan di ibu pejabat peperiksaa. Bagi pelajar sekolah private dan universiti, pelbelajaran akan dilakukan secara jarak jauh.

Stay safe everyone!

Sumber: iloveqatar

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI