Sejujurnya kita semua cukup bertuah kerana menjadi rakyat Malaysia. Langkah drastik yang diambil oleh kerajaan sejak wabak COVID-19 merebak dengan memperkenalkan Perintah Kawalan Pergerakan telah menunjukkan hasil yang positif.

Kadar jangkitan di negara kita telah berjaya dilandaikan dan tidak meningkat terlalu tinggi. Malah kerja keras yang dilakukan oleh barisan hadapan terutamanya Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membuktikan ramalan pakar yang meramalkan kadar jangkitan di negara kita berlaku lebih tinggi.

Selain itu, kadar pematuhan oleh kita semua juga sangat tinggi. Selepas Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat diperkenalkan pula menyaksikan kadar pematuhan juga kekal tinggi dengan hampir 95 peratus.

Walaupun begitu kita semua tidak boleh terlalu selesa. COVID-19 masih lagi wujud di negara kita dan disebabkan itulah kita harus terus mengamalkan penjarakan sosial dan menjaga kebersihan diri sepanjang masa. Ikut segala SOP yang telah diberikan oleh kerajaan sepanjang masa.

Usah Terlalu Selesa! WHO Beri Amaran COVID-19 Boleh Kembali Menular

IKLAN

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyuarakan kebimbangan dan memberikan amaran risiko COVID-19 kembali menular ketika banyak negara sudah mula melonggarkan sekatan.

Badan kesihatan dunia kini terus mendesak agar negara-negara yang terlibat terus kekal berwaspada pada tahap paling tinggi.

Beberapa buah negara Eropah kini antara yang mula melonggarkan sekatan. Namun, wujud kebimbangan berhubung peningkatan jangkitan di negara-negara berkenaan.

IKLAN

Pakar Kesihatan Kecemasan WHO, Mike Ryan berkata beberapa buah negara telah menunjukan kemunculan semula kes seperti di Wuhan dan juga Korea Selatan yang mencatatkan 85 kes dari kluster seorang pengunjung kelab malam.

Tegasnya lagi, selepas sekatan dilonggarkan adalah normal orang ramai orang mula melakukan kegiatan sosial bersama-sama. Namun jika penjarakan sosial tidak diberikan penekanan yang tinggi risiko jangkitan akan meningkat.

Persoalannya, masyarakat dunia sudah berada pada tahap mempunyai sistem kesihatan kukuh yang membolehkan kita menyiasat kluster kes baharu tanpa merujuk bentuk jangkitan sebelum ini. Ini yang perlu dielak.

IKLAN

“Kami mempunyai keyakinan terhadap Jerman, Korea dan beberapa negara untuk menghapuskan kluster baharu yang dikesan,” katanya.

Pada masa yang sama beliau turut mengecam beberapa negara yang tidak bertanggungjawab kerana tidak meningkatkan kapasiti ujian saringan ketika mereka mempunyai peluang mengesan kes COVID-19.

Sehingga artikel ini ditulis, pandemik COVID-19 ini sudah meragut kira-kira 283,000 nyawa dengan angka jangkitan melepasi 4 juta orang.

Teruskan mengamalkan penjarakan sosial dan sama-sama kita boleh memastikan keselamatan antara satu sama lain!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI