Model kereta Honda Civic sememangnya cukup popular dan sangat dekat dengan peminat automotif di negara kita. Peneraju kereta segmen C tempatan ini kini tampil dengan varian terbaru yang menjanjikan spesifikasi lebih baharu dan dipertingkatkan.

Hari ini, Honda Malaysia mengumumkan Civic bakal hadir dengan varian baharu RS yang dikuasakan oleh e:HEW powertrain.

Lebih menarik tempahan awal untuk varian diperkenalkan turut dibuka bermula pada hari ini. Ia merupakan varian pertama 2.0L e:HEV powertrain yang diperkenalkan untuk Civic di Malaysia.

Varian Baharu Honda Civic e:HEV RS Tampilkan Pelbagai Spesifikasi Baharu & Dipertingkatkan

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Hironobu Yoshimura berkata,” Generasi ke-11 Civic yang dilancarkan pada awal tahun ini telah mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan oleh rakyat Malaysia. Sehingga kini lebih 6,000 unit telah dijual sejak Januari dan September 2022.

“Bagi memperkuatkan pasaran model ini, kami dengan terujanya memperkenalkan varian baharu buat pertama kalinya di Malaysia. Masih mengekalkan DNA Honda Civic. model e:HEV RS ini bakal memberikan pengalaman pemanduan lebih mengujakan dan elegan. Kami juga percaya pengenalan ini mampu melonjakkan segmen C di pasaran”.

IKLAN

Varian Baharu Honda Civic e:HEV RS Tampilkan Pelbagai Spesifikasi Baharu & Dipertingkatkan

Varian terbaru ini juga hadir dengan prestasi cukup hebat dengan torque maksima 315Nm dan 184PS output kuasa maksimum. Ia dihadirkan bersama Electric Continuously Variable Transmission (e-CVT) dan juga Intelligent Power Unit (IPU) dikuasakan oleh bateri lebih ringan, lithium-ion berefisien tinggi.

ELEMEN BAHARU

Ia juga buat pertama kalinya memperkenalkan Key Card yang membenarkan pengaktifan enjin tanpa menggunakan sebarang kunci dan juga fungsi start.

IKLAN

Varian Baharu Honda Civic e:HEV RS Tampilkan Pelbagai Spesifikasi Baharu & Dipertingkatkan

Elemen penampilna luaran juga mendapat sentuhan yang tersendiri dengan sentuhan Blue H Mark dan gril hadapan krom yang nampak lebih sporty. Melengkapkan penampilannya yang ‘garang’ pula rim 18-inci Dual Tone Allow Wheels.

Manakala bahagian dalamannya pula lengkap dengan skrin 9 inci Advanced Display Audio dengan sokongan Wireless Apple CarPlay dan juga sokongan Remote Engine Start, di mana pengguna boleh menghidupkan atau mematikan enjin tanpa perlu masuk ke dalam kabin.

IKLAN

Artikel Berkaitan: 8 Punca Kereta Terasa Berat Ketika Dipandu, Salah Satunya Timing Enjin Lari

Teknologi keselamatan diperkenalkan Honda, SENSING turut melengkapkan ciri menarik model Civic terbaru ini. Berikut merupakan beberapa ciri keselamatan yang ditampilkan:

  • Lead Car Departure Notification System (LCDN)
  • Adaptive Cruise Control (ACC)
  • Low Speed Follow (LSF)
  • Collision Mitigation Braking System (CMBS)
  • Forward Collision Warning (FCW)
  • Lane Keep Assist System (LKAS)
  • Road Departure Mitigation (RDM)
  • Lane Departure Warning (LDW)
  • Auto High Beam (AHB)

Adakah ia akan menjadi model Civic yang paling mesra pelanggan dan pemandu? Sama-sama kita nantikan.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=YfraUBuzbfw

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI