Pada masa kini kebanyakan perkakasan eletrik dan elektronik bersifat mudah alih. Malah ia hadir dengan penggunaan tanpa wayar dengan bergantung kepada kuasa yang dibekalkan dari bateri yang boleh dicas semula.

Salah satu peralatan elektrik yang cukup penting di kalangan pemilik kereta ialah mesin hampagas mudah alih atau mesin vakum mudah alih. Di pasaran kini terdapat pelbagai tawaran vakum mudah alih yang hadir dalam pelbagai bentuk dan rupa.

Selain kecil dan mudah untuk disimpan di dalam kereta, mesin vakum ini mampu membersihkan kereta daripada debu serta kotoran dalam masa yang singkat. Namun terdapat beberapa perkara yang perlu anda berikan perhatian ketika menggunakan mesin ini agar lebih selamat dan memberikan hasil yang terbaik.

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa tip penggunaan vakum mudah alih di dalam kereta.

GERAKAN PELBAGAI ARAH

Ketika menggunakan vakum mudah alih terutamanya di bahagian kusyen, gerakkan mesin ke pelbagai arah. Ia bagi memastikan debu-debu yang tersembunyi dapat disebut dengan sepenuhnya. Selain itu ia juga gerakan yang baik juga boleh mengelakkan kusyen mudah rosak atau terkoyak.

Tip Menggunakan Mesin Vakum Mudah Alih Kereta Dengan Cara Selamat & Betul

IKLAN

JANGAN PASANG TERLALU LAMA

Ketika melakukan pembersihan di dalam kereta kita kadang-kadang boleh leka dan ralit. Namun jangan pula lupa bahawa anda menggunakan mesin yang boleh panas. Penggunaan kebanyakan vakum mudah alih kebiasaannya tidak harus berlanjutan melebihi setengah jam.

Lakukan proses pembersihan dengan berkala dan berhenti selang beberapa minit. Apatah lagi jika vakum itu tidak disokong oleh sistemm penyejukan yang baik.

BUNYI TIDAK NORMAL

Apabila anda sudah lama dan terbiasa menggunakan vakum mudah alih sendiri pastinya sudah arif jika ada perubahan bunyi. Jika terdapat bunyi tidak normal keluar ketika vakum terpasang maka periksalah dengan segera.

Anda anda dapati tiada kotoran pada bahagian pengumpulan itu bermakna ada sesuatu yang tidak kena. Ingat, sentiasa simpan vakum di tempat yang kering. Jangan lap suis vakum dengan kain yang basah kerana dikhuatiri berlaku litar pintas.

IKLAN

Tip Menggunakan Mesin Vakum Mudah Alih Kereta Dengan Cara Selamat & Betul

BUANG SISA DEBU SETIAP MASA

Pastikan juga setiap kali selepas menggunakan vakum mudah alih lakukanlah pembersihan dengan segera. Buang segala sisa debu atau habuk yang terkumpul. Semasa melakukan proses pembersihan perhatikan juga jika ada sebarang kebocoran pada beg debu.

JANGAN SEDUT SEMBARANGAN

Salah satu perkara yang boleh menjadi punca vakum mudah alih rosak dengan cepat ialah melakukan sedutan terhadap perkara atau objek tidak sesuai.

IKLAN

Bahan kasar seperti jarum, serpihan kuku, petrol atau rokok yang mungkin masih menyala boleh menyebabkan kerosakan teruk. Satu perkara anda kena ingat vakum mudah alih bukanlah mesin yang boleh melakukan tugas heavy duty.

Jika anda ingin mencari mesin vakum mudah alih pada harga berpatutan dan murah, boleh dapatkannya di sini, https://invol.co/claqn6f/.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat untuk anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN!

Kredit: Topjoy

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI