Klip seorang lelaki mirip Allahyarham Tan Sri P. Ramlee atau nama sebenarnya Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh yang menyanyikan lagu ‘Maafkan Kami’ mulai tular dalam media sosial.

Setelah disiasat, rupa-rupanya lelaki itu adalah seorang pemuda yang berasal dari Kimanis, Fairuz Misran, 34 dan beliau pernah dinobatkan sebagai Johan Bintang P.Ramlee Peringkat Kebangsaan pada tahun 2012.

Berikut adalah video yang mendapat perhatian ramai apabila netizen berpendapat selain memiliki persis wajah yang sama, suaranya hampir serupa 90% :

Sedari bakat sejak tahun 2002

Sewaktu dihubungi penulis, Fairuz berkongsi cerita bahawa dia mula menyedari bakatnya yang boleh meniru suara Allahyarham sejak tahun 2002.

[VIDEO] P. Ramlee Hidup Balik? Ramai Yang Teruja Lihat Pemuda Kimanis Ini Menyanyi!

Suami kepada Noor Munira Mohamed, 33, berkata, dia juga perlu berlatih secara kerap untuk mendapatkan tune suara yang sama seperti Allahyarham.

IKLAN

“Ketika itu saya cuma menyertai sebuah pertandingan nyanyian kecil-kecilan di tempat saya dan menerusi pertandingan sedemikian, saya pernah dinobatkan sebagai johan.

“Bermula dari situ, saya trim misai dan rambut sedikit bagi mendapatkan persis wajah seperti Allahyarham dan syukur, transformasi ini diterima ramai,” katanya kepada Maskulin.

Intai peluang bidang lakonan

Ketika ditanya sudah ada atau belum mana-mana pihak produksi yang menawarkan peluang lakonan kepadanya, Fairuz mengatakan dia juga sebenarnya tertunggu-tunggu peluang tersebut.

IKLAN

[VIDEO] P. Ramlee Hidup Balik? Ramai Yang Teruja Lihat Pemuda Kimanis Ini Menyanyi!

“Jika ada, saya terima dengan hati yang terbuka,” balasnya ringkas.

Kongsi Fairuz lagi, dia masih lagi dalam proses pembelajaran dan cuba mengikut dialog-dialog Allahyarham sebaik mungkin.

IKLAN

Biodata ringkas

Ini adalah biodata ringkas tentang Fairuz Misran yang menarik untuk dikongsikan :

Nama : Fairuz Misran
Usia : 34 tahun
Status : Berkahwin
Nama isteri : Noor Munira Binti Mohamed
Pekerjaan : Berniaga
Pendidikan : SMK Bongawan
Pengikut di Facebook : 38, 262 orang
Rekod peribadi : Johan Bintang P. Ramlee Peringkat Kebangsaan 2012

[VIDEO] P. Ramlee Hidup Balik? Ramai Yang Teruja Lihat Pemuda Kimanis Ini Menyanyi!

Apa komen anda tentang persamaan ini? Bagi penulis, alangkah untungnya jika dia diberi peluang untuk menyerlah dalam industri seni tempatan dan diangkat sama menjadi bintang.

Sekurang-kurangya, orang ramai akan tahu bahawa seni agung Allahyarham Tan Sri. P. Ramlee tidak akan terhenti dan perjalanan hidup Allahyarham boleh didokumentarikan.