Tidak lama lagi umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Bagi kaum lelaki di kalangan masyarakat kita salah satu kewajipan utama ialah menggayakan baju Melayu di pagi hari Raya.

Dalam tempoh beberapa akan datang gedung-gedung beli-belah di seluruh negara akan dibanjiri oleh mereka yang ingin mencari pakaian raya. Di antara perkara paling penting bagi lelaki ialah memilik baju Melayu yang sesuai.

Dan memilih warna baju Melayu yang perlulah sesuai dengan warna kulit. Ini kerana ia bukan sahaja dapat meningkatkan keyakinan diri tetapi juga memastikan penampilan anda kelihatan lebih menarik dan serasi.

Setiap jenis kulit mempunyai warna-warna tertentu yang dapat meningkatkan lagi penampilan. Kali ini MASKULIN ingin berkongsi bersama anda bagaimana memilih warna baju Melayu yang sesuai berdasarkan tiga jenis warna kulit utama iaitu cerah, sawo matang dan gelap.

1. Jenis Kulit Cerah

Warna Baju Melayu Sesuai Mengikut Jenis Kulit – Cerah, Sawo Matang & Gelap

Buat lelaki yang memiliki kulit cerah, pilihan warna yang sesuai adalah yang dapat memberikan kontras dan tidak membuat kulit kelihatan pucat. Warna-warna cerah seperti biru muda, hijau muda dan merah jambu sebagai contohnya boleh menjadi pilihan yang baik.

IKLAN

Warna pastel ini tidak hanya memperlihatkan kelembutan karakter tetapi juga menambah aura ceria pada penampilan. Selain itu, warna gelap seperti biru tua atau marun juga dapat menjadi pilihan yang elegan, memberikan kesan yang tegas dan berwibawa tanpa menghilangkan kelembutan penampilan.

BACA: Maksud Tersirat Pada Rekaan BAJU MELAYU Tradisional. Sila Ambil Tahu!

2. Jenis Kulit Sawo Matang

Warna Baju Melayu Sesuai Mengikut Jenis Kulit – Cerah, Sawo Matang & Gelap

Kulit sawo matang merupakan jenis kulit yang paling fleksibel dalam memilih warna. Hampir semua warna sesuai dengan jenis kulit ini. Lalu, memberikan lebih banyak ruang untuk bereksperimen dengan berbagai pilihan.

IKLAN

Warna hangat seperti merah bata, oren dan kuning mustard sangat menonjolkan kehangatan kulit ini. Untuk tampilan yang lebih klasik dan formal, warna neutral seperti kelabu, beige, dan coklat muda juga sangat sesuai. Ini menonjolkan kesan elegan dan natural pada penampilan.

3. Jenis Kulit Gelap

Warna Baju Melayu Sesuai Mengikut Jenis Kulit – Cerah, Sawo Matang & Gelap

Kulit gelap memiliki keunikan tersendiri dalam memilih warna baju Melayu. Warna yang cerah dan berani seperti merah, biru elektrik dan hijau zamrud dapat menciptakan kontras yang menakjubkan, membuat kulit tampak lebih bersinar.

Warna-warna ini membantu dalam menonjolkan kepercayaan diri dan personaliti yang kuat. Di sisi lain, untuk kesan yang lebih understated namun tetap menarik, warna gelap seperti biru navy, kelabu gelap atau hijau tua juga sangat sesuai. Ia mampu memberikan kesan mewah dan kedalaman pada penampilan.

IKLAN

Kesimpulannya memilih warna baju Melayu yang sesuai tidak hanya meningkatkan estetika penampilan tetapi juga menambah keyakinan diri. Jangan takut untuk mencuba berbagai warna dan nuansa untuk menemukan apa yang benar-benar sesuai dengan anda.

Selain warna, faktor lain yang penting perlu anda pertimbangkan ialah keselesaan dan juga jenis kain. Barulah nak pakai sepanjang hari pun tiada sebarang masalah.

Dengan pemilihan yang tepat, baju Melayu tidak hanya akan menonjolkan keindahan budaya tetapi juga memperkuat identiti dan keunikan diri anda.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI