Beberapa hari lalu telah berlangsungnya pertandingan ratu cantik yang paling berprestij di dunia iaitu Miss Universe. Edisi Miss Universe 2022 kali ini diadakan di New Orleans, Louisiana, Amerika Syarikat.

Pertandingan Miss Universe seperti biasa mendapa liputan yang cukup luar biasa dan ia dipercayai ditonton oleh lebih 500 juta penonton di lebih 190 buah negara. Persaingan merebut kejuaraan dilihat cukup sengit yang datang dari pelbagai negara.

Selepas beberapa hari pertandingan, peserta dari Amerika Syarikat, R’Bonney Gabriel telah dinobatkan sebagai Miss Universe 2022. Apa yang lebih menarik pemenang yang ke-71 pertandingan ini memenanginya di tanah airnya sendiri.

R’Bonney Gabriel telah menewaskan seramai 83 orang peserta lain terutamanya pencabar terdekat dari Venezuela dan Dominican Republic. Siapakah di sebalik gadis yang bergelar Miss Universe 2022 ini?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by R’Bonney Nola (@rbonneynola)

Berikut 10 fakta tantang Miss Universe 2022, R’Bonney Gabriel

1. R’Bonney mempunyai darah kacukan ‘Pan-Asian’. Ayahnya berasal dari Filipina manakala ibunya pula warga Amerika Syarikat berkulit putih. Bapanya berhijrah ke Amrika Syarikat dan berkahwin dengan ibunya dan menetap di Washington.

IKLAN

2. Dilahirkan pada 20 Mac 1994, R’Bonney Gabriel merupakan Miss USA paling tua pernah memegang gelaran itu.

3. Merupakan anak bongsu dan perempuan tunggal di kalangan empat orang adik beradik.

4. Menjadi Asian American pertama berjaya memenangi Miss USA dan kini Miss Universe.

5. Seorang graduan dari University of North Texas dalam jurusan rekaan fesyen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by R’Bonney Nola (@rbonneynola)

IKLAN

6. Mula berjinak-jinak dengan pertandingan ratu cantik menerusi Miss Kemah USA pada tahun 2020. Dia kemudian menyertai Miss USA pada tahun 2021 dan selebihnya menjadi sejarah!

7. Juga merupakan seorang CEO kepada jenama fesyen sendiri iaitu R’Bonney Nola yang menghasilkan produk menggunakan bahan eco-friendly.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by R’Bonney Nola (@rbonneynola)

8. Selain itu dia juga merupakan seorang instruktur menjahit di Magpies & Peacocks di mana ia bukan sahaja menggunakan tekstil terpakai tetapi membantu mangsa trauma seperti mangsa pemerdangan manusia dan keganasan domestik.

IKLAN

9. Seorang yang meminati aktiviti lasak seperti skateboarding, rollerblading dan cukup gemar aktiviti pantai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by R’Bonney Nola (@rbonneynola)

10. Penyertaannya di dalam Miss Universe adalah ingin memberi inspirasi kepada wanita muda untuk mencapai matlamat mereka dengan menerima siapa mereka.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI