Anda seorang pelari sosial yang rajin berlari setiap minggu? Atau anda seorang pelari yang semakin lama menjadi seorang yang kompetitif.

Ramai orang yang memulakan aktviti larian tidak akan dapat duduk senang jika tak berlari dalam seminggu. Dan bagi ramai orang jarak yang mereka lakukan untuk aktiviti larian ini kebiasaannya sejauh 5 kilometer.

Tapi bagaimana pula jika anda ingin melakukan larian pada jarak 10 kilometer atau 10k?

Jika Kena Dengan Teknik, Anda Boleh Berlari Pada Jarak 10 Kilometer

Tak dapat dinafikan 10k kini menjadi jarak yang sangat popular di kalangan penggemar aktviti larian terutamanya dalam penyertaan pertandingan larian.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi 10 cara bagaimana untuk anda bersedia melakukan larian sejauh 10k!

1. BINA JARAK DENGAN PERLAHAN

Jika anda seorang pelari yang pada tahap beginner anda harus membina jarak larian dengan perlahan dan konsisten. Jika sudah biasa berlari pada jarak 5k, anda tambahlah jarak setiap hari dengan kadar 5 hingga 10 peratus. Jangan sesekali paksa diri untuk habiskan larian 10k kerana anda tidak mempunyai stamina pada tahap itu lagi.

IKLAN

2. RANCANG LARIAN

Dan jika bagi seorang pelari seasonal pula anda harus bijak merancang jarak dan corak larian. Sebagai contoh dalam sebulan sebelum menyertai mana-mana pertandingan jadualkan larian sekali dalam masa dua minggu untuk uji ketahanan stamina dan kemampuan diri.

3. VARIASIKAN SENAMAN

Berlari pada jarak 10k memerlukan kekuatan, ketahanan, kelajuan dan keazaman untuk menghabiskan larian. Oleh itu anda harus pelbagaikan corak senaman pada kesemua anggota badan. Senaman melibatkan kardio juga amat penting untuk anda membina stamina dengan sempurna.

Jika Kena Dengan Teknik, Anda Boleh Berlari Pada Jarak 10 Kilometer

4. SENTIASA PANASKAN BADAN

Melakukan larian 10k merupakan satu ujian ketahanan yang cukup mencabar diri. Oleh itu anda perlulah melakukan sesi memanaskan badan bagi memastikan tubuh bersedia untuk berdepan cabaran tersebut. Lakukan jogging lebih kurang satu kilometer dan lakukan latihan 5 x 100 meter dengan skips, high knees dan bum kicks.

IKLAN

5. BERLARI ATAS TREK

Larian pendek 200 hingga 600 meter mampu melatih kaki anda melakukan turnover dan juga membina kelajuabn. Sebagai contoh lakukan larian dengan 8 x 200 meter pada kemampuan 90 peratus dengan turut melakukan recovery jog setiap 200 meter. Lama-kelamaan anda akan terbiasa dengan pace seperti ini dan memudahkan melakukan larian 10k di masa akan datang.

Jika Kena Dengan Teknik, Anda Boleh Berlari Pada Jarak 10 Kilometer

6. TUKAR KELAJUAN

Pastinya anda ingin menghabiskan larian dengan catatan peribadi terbaik, bukan? Oleh itu anda harus belajar bagaimana untuk keluar dari zon selesa dan memaksimumkan kemampuan diri. Larian pada jarak yang jauh seperti 10k akan mengajar anda bagaimana untuk melatih badan dan minda sepajang larian. Cuba bina larian dengan membezakan tahap pecutan alam 10 peringkat berbeza.

IKLAN

BACA: Buat Anda Yang Ingin Berlari, Ini 10 Tip Beginner Mudah Boleh Diikuti

7. LATIHAN KEKUATAN

Antara kelebihan luar biasa anda peroleh bila mampu berlari 10k ialah kemampuan untuk fit dalam apa jua jenis senaman seperti yoga, pilates dan juga latihan sirkit. Ambillah peluang ini untuk melakukan senaman yang boleh mengkuatkan teras badan.

8. SIMULASI LARIAN

Sebelum menyertai mana-mana pertandingan anda boleh lakukan latihan dengan melakukan simulasi larian. Dalam masa dua atau tiga minggu anda boleh cuba untuk berlari pada jarak 10k dengan tahap intensiti yang tidak terlalu tinggi. Selangkan dengan jogging recovery setiap 400 meter.

Jika Kena Dengan Teknik, Anda Boleh Berlari Pada Jarak 10 Kilometer

9. BINA KEKUATAN

Antara jenis senaman yang anda boleh lakukan untuk bina kekutan otot ialah squats jumps, lunge jumps atau senaman plyometrics yang lain. Lakukan sebanyak 5 reps setiap minggu. Namun jangan lakukan lebih dua kali dalam seminggu.

10. CATATAN PERIBADI TERBAIK

Bagaimana untuk meningkatkan catatan peribadi yang terbaik. Sebenarnya anda tak perlu fikirkan sangat tentang perkara ini kerana setiap larian adalah berbeza bergantung kepada kondisi cuaca, tahap kelembapan dan juga permukaan jalan. Namun rata-rata pelari akan mendapatkan catatan larian yang lebih baik untuk jarak 5 kilometer terkakhir.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI