15 ANCAMAN KESIHATAN LELAKI

15 Penyakit Buat Lelaki Nampak Hodoh

Intro: Bercakap mengenai kesihatan, lelaki cenderung untuk ambil ringan. Ya, itulah realitinya. Jika lebih ramai membuat temu janji dengan doktor secara tetap, pastinya anda dapat menepis 15 ancaman kesihatan. Utamakan kesihatan bro!.

 

1- ALKOHOL MUSUH KETAT LELAKI!

Alkohol seolah-olah tidak dapat dipisahkan terutama sekali buat kaum lelaki. Menurut CDC, lelaki memiliki kadar lebih tinggi dirawat di hospital serta kematian berbanding kaum wanita, sekiranya mereka minum alkohol dua kali ganda.  Alkohol juga mengganggu pengeluaran hormon dan fungsi buah zakar yang boleh membawa pada kemandulan dan mati pucuk. Secara beransur-ansur boleh merosakkan hati.

15 Penyakit Buat Lelaki Nampak Hodoh

2- KEMALANGAN TIDAK DISENGAJAKAN

Kemalangan adalah punca kematian ramai lelaki. Mungkin disebabkan ‘kandungan’ gen berani mati dan sanggup hadapi risiko, malah ia mencatatkan kematian dua kali ganda berbanding kaum wanita. Dengan sikap rakus serta mengabaikan penggunaan topi dan tali pinggang keledar, penggunaan dadah serta alkohol malah sikap panas baran, tiada apa yang doktor mampu untuk lakukan hanya sekadar mengambil langkah berjaga-jaga.

15 Penyakit Buat Lelaki Nampak Hodoh

3-TEKANAN PERASAAN

Wanita dua kali ganda mudah menghidapi tekanan perasaan, namun lelaki juga terkesan malah corak penerimaannya berbeza. Sebagai contoh, lelaki cenderung menjadi letih, cepat marah serta menghadapi masalah tidur. Pada masa yang sama enggan berkongsi dan mendapatkan bantuan. Walaupun wanita cenderung untuk melakukan percubaan bunuh diri berbanding lelaki, lelaki pula cenderung untuk mati mengejut.

15 Penyakit Buat Lelaki Nampak Hodoh

4- DIABETES

Diabetes ternyata menawarkan set komplikasi teruk terutama sekali untuk lelaki. Ini termasuk risiko lebih tinggi untuk mati pucuk, paras testosteron rendah yang boleh membawa pada kemurungan dan keresahan. Kencing manis yang tidak dirawat juga menyumbang pada saraf dan kerosakan buah pinggang, penyakit jantung, strok serta masalah penglihatan.

 

5- KANSER KULIT

IKLAN

Lelaki berusia 50 tahun ke atas mempunyai risiko paling tinggi untuk mendapat kanser kulit – dua kali ganda lebih daripada kaum wanita. Penyebab pada kanser kulit ini ada kaitannya dengan pendedahan cahaya matahari yang terlampau kerap dan kurang mendapatkan rawatan serta pemerhatian daripada doktor.

 

6- PENYAKIT KARDIOVASKULAR

Boleh dikatakan seorang daripada tiga orang lelaki mempunyai beberapa bentuk penyakit kardiovaskular. Strok, tekanan darah tinggi, penyakit jantung koronari, angina pektoris dan kegagalan jantung merupakan beberapa simptom dalam kategori kardiovaskular. Dianggarkan 2.8 juta lelaki mengalami strok setiap tahun dan tekanan darah tinggi adalah perkara biasa di kalangan lelaki muda. Rutin pemeriksaan adalah penting untuk memantau kesihatan jantung. Malah, kematian mengejut sudah menjadi sinonim dengan kaum lelaki.

 

7- OBESITI

Malaysia syurga makanan, jadi tidak hairan sekiranya obesiti adalah antara ancaman utama kesihatan lelaki. Hampir satu pertiga bersamaan 32.6 peratus daripada lelaki di dunia adalah gemuk. Obesiti membawakan banyak risiko yang diketahui umum bahkan mengancam nyawa termasuk penyakit jantung, kencing manis, kanser prostat dan kanser lain dan thromboembolism vena. Kehilangan berat badan adalah satu cabaran besar tetapi anda boleh menanganinya dengan bantuan sokongan daripada pakar, keluarga dan rakan-rakan.

 

8- ROKOK DAN PARU-PARU

Kanser paru-paru serta penyakit kronik paru-paru obstruktif (COPD) adalah gabungan bronkitis kronik dan emphysema, kebiasaanya dikaitkan dengan merokok. COPD antara punca kematian banyak negara di dunia. Kadar kes baru kanser paru-paru pada tahun 2014 menunjukkan bahawa lelaki mudah menghidapi penyakit ini dua kali ganda lebih kerap berbanding wanita. Langkah-langkah pencegahan terbaik yang boleh diambil untuk melindungi kesihatan paru-paru adalah berhenti merokok dan mengelakkan asap rokok.

 

IKLAN

9- DISFUNGSI EREKTIL

Walaupun kondisi ini tidak membahayakan kesihatan dan menyebabkan kematian secara khususnya, tetapi ia tetap ancaman utama buat kaum lelaki. Antara 15 peratus dan 25 peratus lelaki yang berumur 65 tahun dan 5 peratus daripada mereka berumur 40 mengalami disfungsi erektil (ED) secara konsisten.

Statistik ini belum mengambil kira lelaki yang tidak mendapatkan rawatan perubatan. Mati pucuk boleh menjadi tamparan hebat kepada kesihatan fizikal, mental dan emosi lelaki termasuk dalam perhubungan intim anda. Tetapi ia tidak akan merosakkan kehidupan anda sekiranya lelaki tidak malu untuk mendapatkan rawatan serta mempercayai pakar untuk pilihan rawatan.

15 Penyakit Buat Lelaki Nampak Hodoh

10- KANSER PROSTAT

Pada tahun 2015, Institut Kanser Kebangsaan menganggarkan 220.800 kes baru kanser prostat dan 27540 kematian akibat penyakit ini. Kanser prostat menyerang kira-kira hampir 14 peratus daripada lelaki, dan anda boleh mengenal pasti sama ada anda berada dalam kumpulan tersebut jika anda mendapatkan ujian prostat spesifik antigen (PSA).

Lelaki berumur 40 tahun dan ke atas perlu berbincang dengan doktor tentang saringan untuk kanser prostat, dan lelaki muda perlu melakukan perkara yang sama jika mereka mempunyai sejarah keluarga yang menghidap penyakit ini.

 

11- HIV / AIDS

Peningkatan golongan gay di dunia menyumbang pada penyakit ini. Berdasarkan data terbaru CDC Centers for Disease Control and Prevention, kes-kes jangkitan baru HIV semakin meningkat di kalangan gay, biseksual serta lelaki yang melakukan seks dengan lelaki. Pada tahun 2015, 61% dari semua jangkitan baru HIV adalah disebabkan oleh aktiviti sesama jenis dan 69% adalah berpunca daripada lelaki berusia 13 hingga 29 tahun.

IKLAN

 

12- ANDROPAUSE

Semakin meningkat usia seorang lelaki, secara seksual semakin lemah dan keadaan ini dipanggil Andropause. Tetapi sebenarnya ia adalah perubahan akibat tahap hormon yang rendah. Hormon testosteron mengurangkan otot saiz, lebih lemak dan kurang otot, tulang menjadi lemah dan cenderung untuk mudah gemuk pada bahagian perut. Satu kajian di Malaysia juga menunjukkan 70 peratus lelaki berusia 50 tahun ke atas tidak aktif secara seksual.

 

13- SAKIT MENTAL

“Kesihatan mental dan kesejahteraan kesihatan merupakan asas kepada keupayaan kolektif dan individu sebagai manusia untuk berfikir, melakukan tugasan harian, berinteraksi dengan satu sama lain, mencari nafkah, dan menikmati kehidupan”. Itu respon dari Jane Maynor, seorang pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Namun, lelaki tidak terkecuali untuk mengalami risiko sakit mental yang dikenal pasti kian ‘membunuh’ lelaki. Berdasarkan kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia, tuntutan serta cabaran hidup dalam kota besar menyebabkan lelaki mudah terkena penyakit mental yang berterusan. Mental tidak stabil lalu menyebabkan kemurungan kronik.

 15 Penyakit Buat Lelaki Nampak Hodoh

14- STROK

Strok atau angin ahmar adalah pembunuh ketiga lelaki di dunia selepas penyakit jantung dan kanser. Menurut Persatuan Strok Amerika, kadar kes strok 1.25 kali lebih besar di kalangan lelaki berbanding wanita, walaupun sebenarnya tiada perbezaan antara jantina apabila seseorang meningkat umur.

Antara faktor penyumbang adalah hipertensi yang boleh menyebabkan strok menyerang lelaki khususnya. Itulah pentingnya sistem kawalan hipertensi seperti kaunseling serta keterbukaan untuk berkongsi.

 15 Penyakit Buat Lelaki Nampak Hodoh

15- KURANG JAGA KEBERSIHAN

Antara musuh ketat lelaki ada diri sendiri. Kurang ambil berat akan kesihatan diri termasuk persekitaran menyebabkan lelaki mudah dijangkiti penyakit akibat bakteria, virus serta fungus yang menyebabkan pelbagai penyakit. Antaranya ialah  Influenza (flu atau selesema) serta Pneumonia (radang paru-paru).

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI