HOW TO BE A GENTLEMAN?

“Wanita tidak mendefinisikan lelaki budiman dengan cara sama kebanyakan kita menentukan siapa lelaki. Untuk wanita, seorang lelaki budiman bukan tentang perkara-perkara yang dilakukan – sama ada dia membuka pintu atau membayar makan malam. Untuk seorang wanita, apa yang membuatkan seorang lelaki budiman ialah bagaimana dia membuat wanita rasa.” – Oscar Wilde.

Bukan mudah menjadi seorang lelaki sebenarnya. Setiap satu pergerakkan dan tingkah pasti menjadi perhatian. Tidak kira dimana anda berada, menjadi lelaki yang teratur sikap dan akhlaknya pasti mencabar. Sebaik-baik manusia, cubalah untuk menjadi seorang lelaki yang budiman, kelak anda akan menjadi pujaan.

Tahniah buat pasangan Hafiz Mahamad dan Syafiqahaina yang bakal menamatkan zaman bujang mereka tidak lama lagi. Tahniah dari Maskulin! Kami abadikan bersama gambar romantis pre wedding pasangan romantis ini untuk tatapan anda.

 

21 Sikap Gentleman Yang Lelaki Perlu Contohi!

LELAKI GENTLEMEN HARUSLAH!

 

1- Tentukan gaya peribadi anda

Seorang lelaki gentleman harus bijak membawa diri dengan penampilan yang kemas. Pilih gaya yang mencerminkan personaliti dan gaya hidup anda. Usah jadi diri orang lain saat anda memikirkan soal pakaian dan penampilan diri, nanti anda akan ditertawakan!

21 Sikap Gentleman Yang Lelaki Perlu Contohi!

2- Kebersihan diri paling utama

Letakkan usaha berganda dalam soal pembawaan diri.  Pastikan diri anda sentiasa bersih, rapi dan jangan lupa untuk sentiasa mandi. Jaga juga bau badan yang menjadi musuh higin seorang lelaki. Sentiasa gunakan minyak wangi dan deordaran ke mana saja.


21 Sikap Gentleman Yang Lelaki Perlu Contohi!

3- Matang

Tingkah laku anda mencerminkan keperibadian anda secara keseluruhan. Seorang lelaki gentleman adalah matang mengikut usianya, dan bukan beusia tetapi bersifat kekanak-kanakkan. Jika sudah dewasa, bersikaplah seperti orang dewasa.

 

4- Jaga bahasa

Cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar. Sentiasa kawal setiap perbendaharaan kata dan bahasa yang dikeluarkan. Elakkan dari mencarut, menghina, mencaci dan sebagainya. Tak gentleman langsung jika begitu!

 

5- Aktif bersukan               

Bukanlah yang tidak aktif bersukan itu tidak gentleman, tetapi seorang lelaki yang sejati pastinya mempunyai sekurang-kurang satu sukan yang digemarinya dan sentiasa aktif . Sukan sendiri telah dicipta sebagai cara untuk mempamerkan bakat, keupayaan dan hobi tersendiri. Semangat kesukanan semasa bermain adalah lebih penting daripada memenangi permainan itu sendiri. Namun apabila lelaki berjuang habisan untuk memenanginya, ia memang sikap natural lelaki yang gentleman.

 21 Sikap Gentleman Yang Lelaki Perlu Contohi!

6- Menepati janji

IKLAN

Seorang lelaki yang budiman adalah yang sentiasa menghormati waktu orang lain dan maksudkan apa yang kamu katakan. Baginya, masa adalah emas dan tidak boleh dibazirkan begitu sahaja, Jika anda berkata anda akan bertemu dengan seseorang pada waktu tertentu, jangan lewat. Jika iya, katakan iya. Jika tidak akui sahaja.

 

7- Membalas budi

Hutang emas boleh dibayar hutang budi dibawa mati. Lelaki budiman haruslah tidak lokek untuk membalas jasa pada mereka yang pernah berbudi kepadanya. Biarlah dengan apa jua cara sekalipun, niat itu yang dikira.

 

8- Ucapkan terima kasih

Ibarat satu kemestian, setiap kali seseorang memberikan anda bantuan dan perkhidmatan, seorang lelaki sejati sentiasa akan mengucapkan ucapan ‘terima kasih’ dengan diselangkan senyuman yang ikhlas.

 

9- Sopan

Seorang lelaki yang sejati sentiasa sopan dengan semua orang, dalam tindakan mahupun kata-kata. Malah sentiasa menyedari saat bagaimana untuk membantu dan memudahkan orang, samaada membuka pintu buat si dia mahupun menolong memimpin tangan orang tua.

 

10- Prihatin

Sentiasa mulakan hari anda dengan bertanya dengan soalan ringkas, ‘Apa khabar?’, ‘Bagaiaman dengan hari anda?’, Sudah makan ke belum?’ dan lain-lain. Soalan ringkas sebegini pasti akan menceriakan sesiapa sahaja yang mendengar. Ia juga menandakan anda pritahin dan mengambil berat akan si dia.

 

11- Hormati yang lain

Walaupun diri membenci seseorang, lelaki yang budiman tidak terlalu ikutkan sangat emosi yang boleh mempengaruhi tindakan terhadapnya. Lelaki seperti inni perlu bijak mengawal emosi dan perasaan agar tidak melakukan sesuatu yang boleh mencacatkan personalitinya.

IKLAN

 21 Sikap Gentleman Yang Lelaki Perlu Contohi!

12- Tidak merajuk

Seorang lelaki tidak sewajarnya merajuk kerana merajuk sejak dari dulu lagi sinonim dengan wanita. Rajuk-rajuk manja antara anda dan pasangan mungkin masih boleh diterima. Tetapi jika merajuk yang berpanjangan, sehingga mengambil masa berbulan-bulan dan tidak habis mengharapkan pujukan, itu langsung tidak gentleman!

 

12- Tidak buang masa

Seorang lelaki yang sejati adalah sentiasa mencari sesuatu yang berguna untuk dilakukan. Dan bukan sekadar duduk dirumah tanpa berbuat apa-apa. Lelaki sejati sentiasa bergerak aktif dan mempunyai minat dan kegemarannya yang tersendiri agar dia boleh membahagikan masa sebaiknya dengan perkara-perkara yang berfaedah.  

 

13- Sentiasa menyenangkan

Seorang lelaki yang gentleman sentiasa bertindak memudahkan urusan orang lain tanpa perlu menyukarkan keadaan. Lelaki sebegini sentiasa peka dengan keadaan, cepat membuat keputusan dan bijak menyelesaikan apa jua permasalahan.

21 Sikap Gentleman Yang Lelaki Perlu Contohi!

14- Pujian

Sesiapa sahaja ingin rasa dihargai. Pujian boleh mencairkan dan menimbulkan rasa senang di hati. Bila tiba masanya, lelaki yang budiman tidak akan teragak-agak untuk memberikan pujian yang ikhlas dan bermakna. Cukup dengan penggunaan ayat yang mudah dan jelas. Jangan pula tidak ikhlas dan sekadar melepaskan batuk di tangga. Ia sebenarnya mudah untuk dikesan.

 

15- Berada di sisinya

Biarkan dia tahu anda sentiasa berada di sampingnya. Sokonglah apa jua yang dilakukannya dengan kata-kata dorongan dan nasihat. Pimpin tanganya dan yakinkan dia yang dia boleh lakukan apa sahaja. Pastinya dia akan terharu dengan sikap ambil berat yang anda tunjukkan.

IKLAN

 

16- Kawal habit yang tidak menyenangkan

Seorang lelaki sejati tahu untuk mengawal gerak geri dan tingkah lakunya agar tiada sesiapa akan memandang jelik. Sikap seperti meludah, mengorek lubang hidung, membuang kahak, menghembus hingus, batuk dan sebagainya boleh mencacatkan penampilan anda terutama sekali di tempat awam. Ia sukar dielakkan tapi berusahalah untuk menyembunyikannya dengan membawa sekalin sapu tangan kemana saja dan sebagainya.

 

17- Utamakan orang lain

Oh alangkah budimannya seorang lelaki jika dia meletakkan orang lain terlebih dahulu dari dirinya. Terutama sekali apabila bersama dengan orang yang tersayang. Tidak lokek untuk memberikan kerusinya untuk kemudahan orang lain, tidak melatah jika orang lain mendapat kesenangan berbanding dirinya. Ini tanda lelaki sejati idaman wanita.

 

18- Kuasai teknik berjabat tangan

Kata orang, seorang lelaki yang sejati dan gentleman boleh diukur dengan gaya dan teknik dirinya berjabat tangan dengan orang lain. Teknik genggaman yang kemas dan menyakinkan dapat menguatkan aura seorang lelaki apabila bertemu buat pertama kali.

 

19- Kewangan yang kukuh

Zaman sekarang, lelaki pastinya diukur dengan kejayaan dan pangkat. Buat lelaki soal ini melibatkan maruah. Oleh itu, sekiranya seorang lelaki berjaya dengan hasil usaha kerasnya, tidak salah untuk anda untuk sentiasa mendahului wang anda apabila membayar bil ketika menjamu selera dengannya mahupun memberinya hadiah kesukaannya ketika hari jadi. Barulah wanita hormat!

 

20- Berdikari

Seorang lelaki sejati adalah lelaki yang tidak bergantung harap pada orang lain selain dirinya sendiri.  Semua dilakukan dengan usahanya sendiri bagi mencapai apa yang dihajatinya. Lelaki yang bergantungan terutama sekali pada kaum wanita dianggap tidak matang dan tidak sesuai untuk dipuja oleh kaum wanita.

 

21- Punya impian dan tahu apa yang dingini

Cita-cita dan impian mendefinisikan keupayaan seseorang akan masa depannya. Bagi seorang lelaki, ini semua perlu jelas dan nyata. Seorang lelaki perlu tahu apa yang diidamkannya tanpa ragu-ragu. Sikap teragak-agak dan keliru dengan diri sendiri menjadikan seorang lelaki lemah dan tidak berupaya untuk memandu masa depannya.

21 Sikap Gentleman Yang Lelaki Perlu Contohi!

Gambar : Instagram HafizMahamad dan tengku_dloven

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI