Balik raya ni semestinya memenatkan kan? Tambah pula bila jem, lenguh kaku wyeh! Tapi bila dah sampai ke destinasi tu, senyum lebar pemandu sebab dapat berehat. Tentunya setelah bergelar anak yang sudah bekerjaya ni, mestilah ibu dan ayah korang dah pencen dari memandu kan? Jadi andalah yang kena memandu. Ingat lagi tak zaman nak ambil lesen memandu dulu, mak ayah dah pesan kan, nanti bila dah pandai bawak kereta, mereka pula jadi penumpang. Tapi, dah suruh anda memandu, mereka tak habis-habis membebel di sebelah atau belakang. Ini antara yang dilalui oleh anak-anak ketika ibu bapa menjadi penumpang.

 

 

  • JPJ Tak berbayar

 

Ingatkan zaman ambil lesen memandu saja yang akan berhadapan dengan JPJ, tapi bila dah habis Percubaan dah pro bawak kereta pun, masih kena kecam dengan ibu bapa bila bawa kereta. Macam-macam soalan memandu mereka kemukakan, contohnya jarak antara kereta anda dan kenderaan hadapan, patuhi had lajuan.

 

 

IKLAN
  • Radio tak boleh kuat

 

Biasalah anak muda, mestilah nak memandu sambil dengar lagu di corong radio kan? Tapi tidak bagi ibu bapa anda, mungkin kerana faktor usia, mereka sudah tidak boleh dengar bunyi yang sangat kuat. Jadi, daripada biarkan anda memekik dengan lagu, mereka akan ajak anda membawang!

 

 

  • Speed Trap sepanjang jalan

 

IKLAN

Anda pun tahu kan, dengan aplikasi di telefon anda boleh dapat tahu dimana lokasi speed trap, tapi dengan adanya ibu bapa anda di dalam kereta, anda speed je, mulalah membebel. Had kelajuan kadang-kadang lebih lendah dari yang diberi. Nak melawan, orang tua. Kalau dia bawak kereta laju boleh, kita bawak tak boleh. Mesti anda pernah membebel benda ni dalam hati kan?

 

 

  • Waze Bergerak

 

IKLAN

Mereka ini warga tua, yang lebih percayakan Signboard dan gerak hati daripada teknologi. Pernah tak anda pasang Waze, namun ibu dan ayah anda tidak mengikut laluan yang diberikan? Mereka ikut jalan lain kemudian, sesat?! hmmm inilah yang anak-anak zaman sekarang perlu lalui.

 

 

  • Menjerit tak bagi salam!

Mungki sesetengah anda yang kaki bawa laju akan mendengar background muzik di belakang atau sisi anda. Ibu anda merupakan insan yang gemar menjerit walaupun nampak kucing tepi jalan nak mengawan! ini pasti akan membuatkan anda turut terkejut dan anda akan menekan paddle break. Sabar je lah.