5 Cara Blackhead Dan Whitehead Terhapus

BLACKHEAD

Blackhead adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelenjar “sebaceous”. Senang cerita, blackhead adalah pori yang tersumbat tetapi dalam keadaan permukaan kulit terbuka.

Apabila terdedah kepada udara, akan berlaku pengoksidaan yang menyebabkan warna lebihan minyak dan kulit mati yang tersumbat itu berwarna hitam.

WHITEHEAD

Whitehead pula terjadi disebabkan lebihan minyak dan kulit mati yang terperangkap dibawah liang yang tertutup. Minyak dan bakteria yang terperangkap itu akan membentuk jerawat dalam yang berwarna putih atau kekuningan (kerana tiada tindak balas oksida) yang kita panggil whitehead. Whitehead boleh terjadi disemua bahagian muka dan badan pun boleh juga.

5 Cara Blackhead Dan Whitehead Terhapus

CARA HILANGKAN BLACKHEAD DAN WHITEHEAD

Disebabkan kedua-duanya adalah jerawat, jadi tiada jalan pintas untuk hilangkan blackhead dan whitehead dengan segera. Kita boleh buat facial, tapi kalau macam saya buat sekali, lepas itu tidak buat dah. Sedangkan ia hanya sementara dan kemungkinan ia akan berulang lagi memang tinggi.

Jadi merawat dan mencegah jerawat dari dalam adalah cara sebenar menghilangkan blackhead dan whitehead untuk jangka masa panjang. Ini kerana ia memberi tumpuan kepada membantu tubuh untuk mengatur rembesan kelenjar minyak dan mengurangkan penghasilan sebum.

Untuk hasil yang lebih hebat, harus disertai dengan amalan penjagaan luaran yang baik untuk membatasi keradangan disebabkan oleh percampuran sebum, sel-sel kulit mati dan bakteria di samping membantu meningkatkan kesihatan folikel.

IKLAN

PRODUK BOLEH CUBA

5 Cara Blackhead Dan Whitehead Terhapus

PELEKAT PORI GUARDIAN

Pelekat pori dari Guardian ini adalah a must kerana lebih baik daripada jalur pelekat pori jenama Biore.

Gam pelekatnya lebih berkesan untuk menarik keluar kotoran sekaligus menghaluskan penampilan kulit di hidung. Tiada lagi gerutu bintik hitam dan putih kelihatan!

5 Cara Blackhead Dan Whitehead Terhapus

BIORE PORE PACK 

IKLAN

Hanya perlu membasahkan kawasan hidung dengan air, lekat jalur pelekat pada hidung selama 10 hingga 15 minit (sehingga jalur pelekat terasa keras), cabut dan anda boleh melihat hasil bintik hitam dan putih yang sudah keluar pada bahagian permukaan pelekat.

5 Cara Blackhead Dan Whitehead Terhapus

AZTEC SECRRET INDIAN HEALING CLAY DEEP PORE CLEANSING MASK

Campuran masker ini pernah menjadi viral beberapa tahun yang lalu kerana mampu mengecutkan jerawat sekaligus buat penampilan wajah kelihatan lebih mulus dan bersih daripada cela.

5  CARA HALANG BLACKHEAD DAN WHITEHEAD

5 Cara Blackhead Dan Whitehead Terhapus

PENJAGAAN KULIT DARI DALAM

IKLAN

Di samping menjaga pemakanan yang seimbang dalam diet harian, pengambilan suplemen juga penting untuk menampung keperluan vitamin. Ada beberapa vitamin disarankan untuk mencegah masalah kulit berminyak, whitehead dan blackhead. Selain itu set kecantikan kulit juga terbukti berkesan membantu menghilangkan blackhead dan whitehead.

GUNAKAN TUALA BERASINGAN

Gunakan tuala berasingan untuk mengelap muka selepas mencucinya, bukan gunakan tuala mandi ya.

KURANGKAN PENGAMBILAN MAKANAN BERMINYAK

Ini kerana, whitehead banyak disebabkan oleh faktor pemakanan seseorang. Jadi makanlah makanan seimbang dan kurangkan makanan berminyak.

TEMPAT TIDUR BERSIH

Sentiasa pastikan tempat tidur bersih terutamanya sarung bantal.

WAPKAN WAJAH ANDA

Guna kaedah wap panas dengan meletakkan muka anda di atas mangkuk yang berisi air panas. Ada juga mesin steamer dijual pada harga semurah RM55. Wap-wap panas akan naik dan membantu membuka liang pori dan memudahkan pengeluaran blackhead dan whitehead.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI