Menjaga kesihatan buah pinggang seringkali dianggap remeh apabila kita tak sedar akan kepentingannya. Bro, tahu tak bahawa buah pinggang merupakan antara organ yang paling penting dalam badan kita kerana ia berfungsi untuk menapis segala kekotoran seperti toksin?

5 Cara Mudah Bagaimana Nak Jaga Buah Pinggang

Toksin boleh menjadi bahaya di mana jika tidak dikeluarkan boleh memudaratkan kesihatan.Apabila toksin keluar melalui perkumuhan, maka seseorang itu dapat menjalani kehidupan dengan sihat untuk jangka masa yang lama. Sebab itu, pentingnya kita menjaga kesihatan buah pinggang.

Minum Air Mencukupi 

5 Cara Mudah Bagaimana Nak Jaga Buah Pinggang

IKLAN

Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

Elak Junk Food 

5 Cara Mudah Bagaimana Nak Jaga Buah Pinggang

Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

IKLAN

Elak Minuman Berperisa

5 Cara Mudah Bagaimana Nak Jaga Buah Pinggang

Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

IKLAN

NO Minuman Berkarbonat 

Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimumkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

Jangan Makan Ayam & Daging Berlebihan

Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI