Ramai anak muda sebak apabila melihat Khairy Jamaluddin mengeluarkan kata-kata beliau di laman sosial Instagram. Post yang berunsurkan tabah dan redha itu mendapat perhatian daripada ramai pihak khususnya anak muda. Banyak pengorbanan dan usaha beliau dalam memastikan  hak belia terjaga dan sentiasa aktif. Di sini kami listkan pengorbanan dan sumbangan beliau dalam kebajikan Belia.

 5 Fakta Menarik Mantan Menteri Belia Dan Sukan Yang Di Cintai. ‘Abah’ Akan Sentiasa Di Hati KamiSumber: Insta Khairykj

1)      Aktif di media sosial

Lebih dekat dengan panggilan KJ, beliau sememangnya Menteri berjiwa rakyat. Di era serba moden ini, rata-rata anak muda menggunakan media sosial sebagai medium untuk berkomunikasi sesama sendiri. KJ merupakan Menteri yang sering memantau anak muda di laman sosial. Biarpun usianya tidak begitu mahir dengan arus globalisasi, namun kesungguhannya ‘fit in’ bersama anak muda amat dikagumi. Rata-rata anak muda bebas ber ‘tweet’ dan menyuarakan pendapat mereka di Instagram, Twitter dan Facebook KJ, dan lelaki ini memberi respon yang memberansangkan! Segala terma-terma yang digunapakai oleh anak muda masa kini seperti OOTD, Hashtag yang tidak relaven turut menjadi topik harian KJ.

 5 Fakta Menarik Mantan Menteri Belia Dan Sukan Yang Di Cintai. ‘Abah’ Akan Sentiasa Di Hati Kami

Sumber: Insta Khairykj

2)      Aktif bersukan

Kalau bab sukan, serahkan saja pada KJ. Beliau ini memang Fit. Banyangkan, beliau boleh melakukan push up dengan rap yang banyak dalam masa yang singkat. Ketika beliau masih bergelar Menteri Belia dan Sukan, banyak program telah dijalankan, contohnya Fit Malaysia, dan Hari Sukan Negara. Ini merupakan inisiatif KJ untuk menjadikan bukan saja Belia, malah rakyat Malaysia kekal aktif dan sihat sepanjang hayat.

IKLAN

 5 Fakta Menarik Mantan Menteri Belia Dan Sukan Yang Di Cintai. ‘Abah’ Akan Sentiasa Di Hati Kami

Sumber: Insta Khairykj

3)      Penyayang

Tengok saja telatahnya bersama si kecil. Setiap hari ada saja post berkaitan dengan si kecil di laman Instagram stories nya. Dalam pada masa yang sama, sifat beliau yang sentiasa menjaga kebajikan pekerja-pekerjanya amat disanjungi dan sayangnya terhadap seluruh rakyat Rembau dan Malaysia tidak dapat disangkal lagi.

 5 Fakta Menarik Mantan Menteri Belia Dan Sukan Yang Di Cintai. ‘Abah’ Akan Sentiasa Di Hati Kami

IKLAN
Sumber: Insta Khairykj

4)      Panggilan Abah

Untuk mendekatkan diri beliau dengan rakyat, beliau tidak menggalakkan umum memanggil beliau dengan panggilan YB. Malah dia lebih selesa menggelarkan dirinya Abah di mata umum. Masih ingat dengan komen beliau berkenaan isu Kpop? Beliau mengeluarkan statement bahawa pilihlah lelaki tall dark and hansome’ sepertinya lebih segak berbanding lelaki Korea tu. Pada ketika itu, KJ mendapat sambutan hangat dari seluruh lelaki di Malaysia. Banyak panggilan telah diberikan buat beliau. Antaranya Daddy, Papa, ayahda. Namun ia lebih selesa dengan panggilan Abah. Rasa macam bapak-bapak katanya.

 5 Fakta Menarik Mantan Menteri Belia Dan Sukan Yang Di Cintai. ‘Abah’ Akan Sentiasa Di Hati Kami

IKLAN

 

Sumber: Insta Khairykj

 

5)      Professionalism 

Selepas kecoh rakyat Malaysia mengatakan bahawa Syed Saddiq bakal memegang tahta beliau dalam menguruskan belia dan sukan. KJ dan SS dilihat tweet sesama mereka. Di sini dapat kita saksikan KJ merupakan seorang yang tenang dalam menghadapi masalah dan tidak rasa iri hati pada kekalahan parti beliau, memperbaiki kesalahan dan sentiasa bergerak kehadapan. Kita berharap YB SS dapat meneruskan usaha KJ jika benar beliau akan memegang jawatan sebagai Menteri Belia dan Sukan.

https://twitter.com/Khairykj/status/994423602505138176

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI