Ada banyak sekali latihan untuk anda membentuk otot dada tanpa menggunakan sebarang alat, cara membentuk otot dada lelaki secara semulajadi ini adalah cukup mudah untuk dilakukan. Otot dada memang berperananpenting dalam membentuk penampilan lelaki supaya kelihatan macho.

5 Jenis Teknik Push Up Buat Anda Yang Ingin Dada Bidang & Tegap

Wide grip push-up

Trik pertama dapatkan dada bidang dengan gerakan push-up adalah melakukan gerakan wide grip push-up ini secara rutin di rumah atau di pejabat. Gerakan yang memfokuskan  latihan pada keseluruhan otot dada ini bisa dilakukan dengan cara memosisikan badan seperti akan melakukan push-up biasa. Kemudian gerakkan telapak tangan ke arah tepi hingga lebih lebar dari bahu.

BACA: 5 Senaman Mesra Six Pack Untuk Sepanjang Bulan Puasa

IKLAN

Clap push-up

5 Jenis Teknik Push Up Buat Anda Yang Ingin Dada Bidang & Tegap

Gerakan ini bukan sahaja boleh jadikan bikin dada nampak bidang, ia juga membantu menambah otot lengan. Untuk melakukan gerakan ini, mulai dengan posisi push-up seperti biasa, lalu saat tubuh pada posisi push lakukanlah up dengan tekanan kuat ke lantai, sehingga tangan terlepas dari lantai dan lakukan tepukan tangan sekalu lalu mendarat dengan posisi semula.

Spiderman push-up

5 Jenis Teknik Push Up Buat Anda Yang Ingin Dada Bidang & Tegap

IKLAN

Tidak hanya pada dada bidang,  gerakan push-up ini jika dilakukan secara rutin  mampu menjadikan otot perut  terbentuk dengan rapi. Posisikan tubuh dalam struktur push-up seperti biasa. Setelah itu, saat posisi push tekuklah salah satu kaki ke samping sehingga lutut sejajar dengan paha ke atas. Lakukan gerakan ini secara rutin, dengan repetisi 30 untuk permulaan dan 100 untuk anda yang memang dah pro.

Knee to chest push-up

5 Jenis Teknik Push Up Buat Anda Yang Ingin Dada Bidang & Tegap

IKLAN

Jika dada ingin bidang tanpa perlu ke tempat gym, maka lakukanlah gerakan push-up ini secara rutin. Gerakan ini turut membantu pembentukan otot perut. Mula dengan gerakan push-up seperti biasa, lalu ketika posisi push tekuklah lutut hingga mendekati dada.

Single leg raised push-up

5 Jenis Teknik Push Up Buat Anda Yang Ingin Dada Bidang & Tegap

Terakhir adalah gerakan single leg raised push-up. Gerakan ini membantu anda membentuk dada dan otot di bahagian atas tubuh dengan baik tanpa perlu kamu latihan di tempat gym. Cara melakukan gerakan ini sangat mudah. Posisikan tubuh anda seperti akan melakukan push-up normal. Setelah itu, angkat satu kaki dan lakukan push-up dengan 1 kaki tetap dalam kondisi terangkat. Lakukan gerakan ini secara rutin setiap hari agar hasilnya padu.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI