SAKIT JANTUNG

5 Penyakit Paling Digeruni Di Malaysia. Jom Baca!

Jantung merupakan organ yang sangat penting bagi manusia, kerana ia diperlukan untuk mengepam darah ke seluruh tubuh manusia sehingga tubuh mendapatkan oksigen dan sari makanan yang diperlukan untuk metabolisme tubuh. Oleh itu, jantung perlu dijaga supayadapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Penyakit jantung ialah penyakit yang menyerang jantung manusia dan urat-urat darah. Penyakit-penyakit dapat mempengaruhi bahagian badan mana-mana pun dari jantung. Contoh penyakit adalah seperti penyakit jantung koroner, serangan jantung, tekanan darah tinggi, stroke, sakit di dada dan penyakit jantung rematik. Penyakit yang paling umum adalah penyakit kronis pada arteria koroner. Penyakit jantung koroner merupakan penyakit yang paling tertinggi diderita. Penyakit ini sering menyebabkan serangan jantung pada seseorang manusia sehingga terjadinya pembuluh arteri yang berfungsi untuk menyediakan darah ke otot jantung menjadi tersumbat dan melambatkan penyaluran oksigen dan nutrisi ke jantung dan akhirnya menyebabkan kematian.

IKLAN

OBESITI

5 Penyakit Paling Digeruni Di Malaysia. Jom Baca!

 Adakah berlebihan berat badan dan kegemukan/obesiti menjadi masalah di kalangan remaja?YA !!!
• Masalah berlebihan berat badan dan kegemukan semakin meningkat.
• Kajian menunjukkan bahawa 15% daripada kanak-kanak berusia 12 – 19 tahun mempunyai masalah berlebihan berat badan dan kegemukan.
• Masalah ini lebih tinggi di kalangan kanak-kanak daripada keluarga miskin.
• Berat badan berlebihan dikaitkan dengan risiko yang tinggi jika mengalami masalah perubatan seperti diabetes dan penyakit jantung yang boleh menyebabkan kematian awal.
Bagaimana anda tahu anda mempunyai berlebihan berat badan ?
Indeks Jisim Tubuh (BMI) ialah salah satu cara untuk mengira jumlah lemak dalam badan anda secara kasar. Cara pengiraan :
 
Indeks Jisim Tubuh (BMI) Berat badan (kilogram)
_____________________________
(Tinggi (meter) x Tinggi (meter)

IKLAN
Punca berlakunya berat badan berlebihan dan kegemukan/obesiti pada anda :
 
• Tabiat makan yang tidak sihat seperti makan berlebihan atau makan makanan yang mengandungi minyak dan karbohidrat yang tinggi
• Aktiviti fizikal yang rendah atau tidak bersenam
 
Apakah komplikasi masalah ini?
 
 
• Masalah jantung seperti penyakit darah tinggi/hipertensi dan paras kolesterol yang tinggi.
• Penyakit Kencing Manis/Diabetes.
• Kesan psikologikal seperti kemurungan dan kurang keyakinan diri.
• Masalah pernafasan seperti asma serta masalah tidur.
• Komplikasi sendi dan tulang seperti osteoarthritis dan kesakitan tulang pinggul.
• Bertambah gemuk apabila umur meningkat.

TALASEMIA

5 Penyakit Paling Digeruni Di Malaysia. Jom Baca!

Penyakit Talasemia merupakan sejenis penyakit genetik yang mengganggu pembentukan sel-sel darah merah yang normal.Pesakit Talasemia menghasilkan sel darah merah yang mudah pecah atau musnah, kekurangan sel darah merah yang normal menyebabkan pesakit tersebut sering kelihatan pucat disababkan oleh paras hemoglobin yang rendah. Hemoglobin adalah sejenis protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan. Setiap manusia mempunyai 2 jenis gen dan gen tersebut diwarisi daripada ibu dan juga bapa.Oleh itu,penyakit Talasemia dikatakan sebagai penyakit keturunan atau genetik kerana penghidap penyakit ini mewarisi gen ayah atau ibu yang menghidap Talasemia. Selain itu,penyakit talasemia tidak dijangkiti melalui pemindahan darah,udara,air,melalui sentuhan fizikal dan juga kekurangan zat makanan atau masalah kesihatan.
 
Di Malaysia,talasemia merupakan masalah kesihatan yang besar kerana dari beberapa kajian yang telah dijalankan menunjukkan bahawa kadar pembawa gen talasemia adalah di dalam lingkungan 3 hingga 5 peratus atau 1 dalam 20 orang rakyat Malaysia.Dengan itu dianggarkan seramai 600,000 hingga 1 juta orang rakyat Malaysia adalah pembawa gen ini.
 

KENCING MANIS

5 Penyakit Paling Digeruni Di Malaysia. Jom Baca!

IKLAN
Penyakit kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Hal ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pancreas yang terletak di bawah perut. Badan kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian daripada makanan. Dalam perut, makanan berkanji dan bergula yang dipanggil makanan karbohidrat ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukos dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Glukos adalah punca utama yang memberi tenaga.
 
Dalam keadaan biasa, insulin membantu gula (glukos) dalam darah untuk memasuki sel-sel badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis, organ pancreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak dapat bertindak seperti biasa. Akibatnya, glukos atau gula tidak dapat memasuki sel-sel badan. Kadar gula dalam peredaran darah menjadi tinggi. Gula yang berlebihan ini akan disingkirkan oleh badan melalui air kencing. Hal inilah sebabnya, penyakit ini dikenali sebagai penyakit kencing manis. Tanpa insulin, sel-sel badan tidak menerima bekalan glukos, walaupun kadarnya amat tinggi dalam peredaran darah. Oleh itu, badan kita akan kekurangan tenaga.
 

BATUK KERING(TIBI)

5 Penyakit Paling Digeruni Di Malaysia. Jom Baca!

Penyakit batuk kering ataupun Tuberkolosis merupakan satu penyakit yang amat bahaya.Ia jaga dikenali sebagai TIBI. Penyakit ini jangkitan bakterium Mycobacterium tuberculosis. Bakteria in biasanya menyerang paru-paru. Selain itu, ia juga dapat menyerang sistem-sistem badan lain. Sistem-sistem ini seperti  menyerang sistem saraf tujung, sistem peredaran, sistem limfatik, tulang, sendi dan lain-lain.
 
Tanda-tanda peyakit yang dijangkit akan batuk berdarah atau berkahak. Iaitu meraka yang berjangkit adalah sangat susah untuk menhentikan batuk dia, dan dia mungkin akan batuk berterusan sehingga 2 minggu sampai berdarah. Selain itu, peyakit juga mempunyai tanda lemah dan keletihan. Mereka akan sentiasa tiada ada sebarang semangat dan berasa letih. Seterusnya, berat badan mereka akan susut. Ia akan susut hingga kita tidak dapat mengenali siapa dia. Mereka akan berasa sakit di bahagian dada. Ini disebabkan paru-paru mereka telah diserang oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis, dan menyebabkan dada mereka berasa sakit sangat. Peyakit akan sentiasa mengalami kesakitan dada semasa menarik nafas panjang dan juga batuk. Tanda-tanda seperti menggigil, deman dan berpeluh di sebelah petang dan malam juga sebagai tanda-tanda pesakit TIBI.
 

HIV/AIDS

5 Penyakit Paling Digeruni Di Malaysia. Jom Baca!

Dalam era globalisasi ini, sering kali kita mendengar tentang HIV dan AIDS. Mungkin ramai yang mengerti apa itu HIV dan AIDS. Tetapi,tidak mustahil jika masih ada segelintir masyarakat moden kini yang masih kabur tentang maksud sebenar kedua-duanya. HIV bermaksud <em>‘Human Immunodeficiency Virus’ </em>iaitu sejenis virus yang mengambil alih sistem pertahanan badan manusia. Selain HIV, AIDS atau ‘ <em>Acquired Immune Deficiency Syndrome’ </em>atau dalam bahasa melayu sindrom kurang daya tahan penyakit adalah simptom yang terjadi apabila dijangkiti virus HIV  atau apabila seseorang itu mempunyai kurang daripada 200CD4 sel immune. Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa virus HIV menjadi pembunuh no 1 di negara-negara miskin seperti Zimbabwe dan Euthopia. Tetapi, pada masa kini, AIDS juga merebak di negara-negara membangun dan juga di negara yang sedang membangun seperti Malaysia.
 
Setiap penyakit pasti ada penawarnya tetapi tidak bagi AIDS. Sehingga kini, para saintis di seluruh dunia masih belum menemui sebarang vaksin untuk melawan HIV atau sebarang ubat yang boleh menyembuhkan AIDS. Walaubagaimanapun, terdapat ubat yang boleh memperlahankan HIV daripada merebak di dalam badan dan kerosakan sistem pertahanan badan. Terbaru, Seorang pengarah urusan sebuah syarikat di Kuantan, Mohamad Fauzi Mohd. Norman mendakwa cicak tokek mempunyai nilai tinggi di pasaran hingga mencecah RM 3 juta kerana didakwa mempunyai khasiat mujarab untuk merawat pelbagai penyakit termasuk HIV/AIDS. Menurutnya, Dipercayai setelah cicak itu mencecah berat 350 gram ke atas, ia boleh mengeluarkan satu enzim yang mampu mengubati penyakit HIV dan AIDS. Bagaimanapun, jelasnya, kebenaran dakwaan itu tidak dapat dipastikan dan ia boleh dibuktikan jika satu kajian saintifik dijalankan terhadap haiwan tersebut.
 
sumber: personafikasisosial.blogspot.my/
Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI