JAWLINE merupakan tulang rahang iaitu bahagian bawah muka bermula dari tepi dan bawah telinga sehingga dagu. Lebih sempurna jika ada yang memiliki tulang pipi yang tinggi berserta jawline yang tajam. Ia adalah kriteria yang biasanya menjadi idaman setiap lelaki yang mementingkan penampilan.

Untuk mendapatkan jawline yang anda inginkan, anda boleh ikuti beberapa pergerakan ini.

5 SENAMAN UNTUK JAWLINE LEBIH MENONJOL

1. ANGKATAN LEHER

5 Senaman Untuk JAWLINE Lebih Menonjol, Mudah Nak Buat!
Anggap ini sebagai gerakan mengangkat perut untuk leher anda. Lakukan sambil berbaring pada belakang dengan lidah ditekan di langit-langit mulut. Ini akan mengaktifkan otot leher depan. Bawa dagu anda ke dada dan kemudian angkat kepala anda dari tanah kira-kira 2 inci. Jangan angkat perut anda dan jangan tolak dagu anda keluar.

Mulakan dengan melakukan 3 set untuk 10 ulangan dan tingkatkan secara beransur-ansur. Ambil masa kerana otot-otot ini biasanya kurang terlatih dan boleh menyebabkan tekanan leher jika anda cuba terlalu cepat.

2. COLLAR BONE BACKUP

IKLAN

5 Senaman Untuk JAWLINE Lebih Menonjol, Mudah Nak Buat!
Ini boleh dilakukan duduk, berdiri, atau berbaring di belakang anda. Dengan menjaga kepala pada aras lantai, bawa kepala anda ke belakang beberapa inci untuk merasai otot di kedua-dua sisi tenggorokan menegang dan relaksasi.

Mulakan dengan 3 set 10 ulangan pada permulaan, kemudian progres dengan mengekalkan kedudukan selama lebih daripada 30 saat. Pastikan telinga anda kekal di atas bahu anda dan kepala anda kekal pada aras yang sama.

3. LIDAH TWISTER

IKLAN

5 Senaman Untuk JAWLINE Lebih Menonjol, Mudah Nak Buat!
Senaman ini akan menumpukan bahagian otot di bawah dagu. Letakkan lidah anda di atas langit-langit mulut secara langsung di belakang gigi. Tekan lidah anda untuk menutup sepenuhnya langit-langit mulut dan tambahkan ketegangan. Mulakan dengan meneruskan bunyi mendering dan menghasilkan bunyi bergetar. Ini akan mengaktifkan otot. Lakukan 3 set sebanyak 15 kali.

4. VOWEL SOUND

5 Senaman Untuk JAWLINE Lebih Menonjol, Mudah Nak Buat!
Gerakan-gerakan ini menumpukan kepada otot di sekitar mulut dan di sisi bibir. Buka mulut anda lebar-lebar, kemudian ucapkan ‘O,’ diikuti oleh ‘E.’ Pastikan untuk membesarkan bunyi dan gerakan ini dan jangan menunjukkan atau menyentuh gigi anda. Lakukan 3 set sebanyak 15 kali.

IKLAN

5. CHIN-UP

5 Senaman Untuk JAWLINE Lebih Menonjol, Mudah Nak Buat!
Senaman ini membantu mengangkat otot wajah dan dagu. Dengan mulut ditutup, tolak rahang bawah anda keluar dan angkat bibir bawah anda. Anda seharusnya merasai regangan di bawah dagu dan di garis rahang. Tahan kedudukan selama 10–15 saat, kemudian lepaskan. Lakukan 3 set sebanyak 15 kali.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Sumber : 1

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI