Untuk mendapatkan kalori yang cukup, perkara pertama yang perlu anda lakukan sebagai ahli bina badan vegetarian adalah memastikan anda mempunyai kalori yang cukup. Jika anda tidak mempunyai kalori yang cukup badan anda cenderung membentuk protein yang defisit.

5 Sumber Vegetarian Tapi Masih Boleh Timbulkan Otot

BERAS PERANG

Serbuk protein beras perang adalah alternatif kepada serbuk protein tradisional dan serasi dengan vegan dan diet bebas gluten. Protein beras perang menyediakan alternatif protein yang baik untuk orang yang tidak toleran laktosa dan ia mudah dihadam.

Ramai individu di luar sana bimbang bahawa serbuk beras perang tidak dapat menyediakan tahap protein dan asid amino yang diperlukan untuk bersaing dengan lain-lain serbuk protein. 100gram beras perang mentah mengandungi kurang daripada 8gram protein dan tidak boleh membuat rantai protein lengkap kerana jumlah yang agak rendah asid amino. Walau bagaimanapun, selepas melihat proses semula jadi di mana beras perang digunakan untuk membuat serbuk protein, kini ramai yang menjadi pengamal setia kepada jenama beras perang.

5 Sumber Vegetarian Tapi Masih Boleh Timbulkan Otot

IKLAN

SOYA

Protein soya boleh datang dari makanan yang berbeza seperti susu soya, tauhu dan juga serbuk khas protein soya. Kekuatan atlet dan pembina badan vegetarian sering memakan banyak makanan berasaskan soya. Protein soya adalah bentuk protein terbaik yang tidak mengandungi protein haiwan. Protein soya adalah protein lengkap menurut Dr. Josh Anthonio, ketua persatuan antarabangsa pemakanan sukan, salah satu sebab pembina badan memilih protein soya kerana ianya mengandungi asid amino penting. Ini menjadikan soya pembina otot yang tinggi daripada protein berasaskan tumbuhan yang lain, kerana anda tidak perlu untuk menggabungkan ia dengan sumber protein lain untuk memastikan anda mendapat sumber asid amino.

5 Sumber Vegetarian Tapi Masih Boleh Timbulkan Otot

 KEKACANG

IKLAN

Badam mengandungi banyak nutrient penting, termasuk protein dan lemak tak tepu yang sihat.  Protein adalah komponen utama untuk meningkatkan jisim badan tanpa lemak. Protein adalah unsur-unsur struktur otot, kulit dan tulang rawan. Ia melaksanakan fungsi-fungsi metabolik yang lain seperti mengangkut oksigen kepada darah, yang bertindak sebagai antibodi untuk melawan penyakit dan berfungsi sebagai hormon untuk mengawal proses metabolik anda. Badam sarat dengan makronutrien. Satu auns badam bersamaan 25gram mengandungi 6g protein.

5 Sumber Vegetarian Tapi Masih Boleh Timbulkan Otot

KEJU

IKLAN

Semua keju tidak sama. Satu bata cheddar mempunyai nilai pemakanan yang berbeza termasuk keju kotej. Keju mengandungi protein protein yang tinggi. Seperti yang anda tahu protein amat diperlukan oleh seorang pembina badan. Protein menghasilkan asid amino yang membantu otot anda membesar dan berkembang selepas melakukan senaman. Jumlah minimum protein yang anda perlu ambil semasa membina otot adalah 1gram protein per kilo berat badan ( contohnya, jika berat anda 180 paun, maka anda perlu mengambil 180gram protein untuk pertumbuhan otot) mana-mana protein tambahan yang diambil melebihi kadar pengambilan minimum harian untuk membina otot boleh membantu mempercepatkan proses penyembuhan.

5 Sumber Vegetarian Tapi Masih Boleh Timbulkan Otot

BROKOLI, BAYAM & BUAH

Anda perlu merangkumi pelbagai jenis sayur-sayuran dalam diet anda. Sayur-sayuran terbaik adalah sayur-sayur berdaun hijau dan sayur-sayur yang berwarna terang seperti lada merah dan terung yang mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi. Makan sayur-sayuran membantu mengurangkan keuntungan lemak kerana ia merendahkan indeks glisemik keseluruhan hidangan anda. Pastikan anda juga memakan banyak buah-buahan seperti pisang, epal atau menyediakan hidangan dalam bentuk smoothie.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI