Tanyalah mana-mana lelaki apakah aksesori yang pertama akan muncul dalam minda mereka bila ditanya.

MASKULIN yakin hampir 90% akan menjawab jam sebagai jawapan pertama atau kedua. Jam tangan kini bukan lagi bertindak sebagai penunjuk masa sahaja. Malah ia lebih daripada itu.

Tak keterlaluan juga diktakan bahawa jam tangan juga membawa simbol kepada status. Reka bentuk, jenama serta keluaran terhad menjadi antara tarikan utama pemilihan jam di kalangan lelaki.

Tapi tahukah apa yang anda pakai di pergelangan tangan juga sering diperhatikan oleh kaum wanita?

Disebabkan itulah jam tangan sentias menjadi aksesori yang sangat penting buat lelaki. Jadi sebagai lelaki yang sentiasa ingin tampil bergaya dan menawan anda perlu bijak dan tahu bagaimana nak membeli jam tangan dengan betul.

Perkara Penting Dalam Memilih Jam Tangan Sesuai

IKLAN

Ikuti tip yang MASKULIN kongsi di bawah.

PILIHAN JENIS JAM

Sebelum membeli jam anda harus faham bahawa terdapat pelbagai jenis jam yang terdapat di pasaran. Jadi anda harus tahu adakah jam tersebut bakal memenuhi keperluan anda setiap hari. Sebagai contoh jika anda seornag yang sentiasa aktif melakukan aktiviti larian atau berbasikal, jam tangan pintar adalah pilihan paling tepat. Jika mahu tampil segak dan tampil elegan pula carilah jam dengan rekaan klasik.

Perkara Penting Dalam Memilih Jam Tangan Sesuai

IKLAN

KETAHANAN

Perkara Penting Dalam Memilih Jam Tangan Sesuai

Antara faktor utama pemilihan ialah perlu melihat apakah material atau bahan jam tangan itu diperbuat. Untuk jam ada dua bahagian yang penting iaitu body dan juga tali jam. Sama sepeeti di atas anda pilihlah material yang sesuai dengan gaya hidup anda. Jika sentiasa berpeluh elakkan membeli tali daripada jenis kulit.

BACA: Senarai Kombinasi Warna Yang Terbaik Untuk Pakaian Lelaki Elegan

IKLAN

JENIS GERAKAN JAM

Faktor ini sangat penting kerana anda perlu tahu jam tersebut digerakkan dengan salah satu daripada tiga jenis fungsi biasa iaitu bateri, quartz dan mekanikal. Ketiga-tiga ini membawa fungsi yang lebih kurang sama cuma berbeza daripada aplikasi dalaman jam sahaja. Namun, ini merupakan faktor penting bagi pengumpul jam.

PILIHAN JENAMA

Memilih jam berkualiti semestinya akan hadir dengan harga yang cukup mahal. Namun jika anda membuat survey lebih awal, pasti opsyen itu akan bertambah besar. Jangan tergesa-gesa membuat keputusan kelak nanti anda menyesal dengan pembelian. Bacalah review dari laman sesawang yang boleh dipercayai agar anda dapat gambaran awal tentang performance dan kualiti jam tersebut.

Perkara Penting Dalam Memilih Jam Tangan Sesuai

UKURAN

Setiap jenis jam mempunyai ukuran yang berbeza-beza sama ada body atau ukuran panjang tali. Untuk body jangan beli jam tangan yang mempunyai diameter melebihim lebar pergelangan tangan. Bagi tali pula jika ada memakai jam tangan pada laras paling besar tapi ia meninggalkan kesan selepas membukanya, itu bermakna jam sangat ketat. Bagi anda yang badan bersaiz besar carilah jam yang mempunyai rekaan lebar dan bulat.

BUAT KEPUTUSAN

Anda boleh membeli jam mengikut keperluan spesifik seperti bersukan, kerja, majlis formal atau untuk dipadankan dengan pakaian kasual. Apa yang penting anda harus tahu adakah ia memenuhi keperluan harian anda. Jnagan beli jam semata-mata ia trend terkini walhal ia senagat tak sesuai untuk anda.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI