BERIKUTAN HARGA BARANG TIRUAN JAUH LEBIH MURAH BERBANDING YANG ASLI, BARANGAN TIRUAN SENTIASA MENDAPAT TEMPAT DI KALANGAN PENGGUNA. TAPI BAGAIMANA PULA DENGAN MEREKA YANG MENCIPTA DAN MENGHASILKAN PRODUK ASAL, INI YANG HARUS RAMAI DI ANTARA KITA WAJIB AMBIL TAHU!

1. NAK PAKAI CHANEL TAPI BAJET CHANNEL JE

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Bukan tidak menyedari yang kualiti barangan tiruan sangat rendah tetapi faktor harga dan menepati gaya terkini menjadikan ia sering menjadi tumpuan orang ramai.

Dengan kos kira-kira RM100 sahaja, seseorang itu boleh memiliki pelbagai barangan ‘berjenama’ terkenal dan dengan gaya terkini berbanding ribuan ringgit yang perlu dibelanjakan untuk barangan asli.

2. BOLEH BERGAYA SAKAN TANPA IKAT PERUT

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Dengan adanya barangan seperti ini, semua orang kini boleh kelihatan bergaya dengan barangan berjenama terkenal. Dari beg tangan, kasut, tali pinggang, baju, barang perhiasan, minyak wangi, jam tangan dan banyak lagi, semuanya boleh dimiliki dengan harga yang sangat murah!

3. ALAH.. BUKAN PAKAI SELALU PUN

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Jika pengguna bernasib baik dan cermat dalam menggunakan barangan itu, ia juga boleh bertahan lama dan berbaloi dengan harga yang dibeli. Ramai yang membeli melihat kepada keperluan terlebih dahulu. Lelaki terutamanya mereka tidak akan membazir dan akan membeli yang asli sekiranya selalu dipakai dan sudah pasti tahan lasak.

4.TIDAK MENYESAL BILA ROSAK

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Kalau beli yang tiruan mungkin baru pakai dua tiga kali sudah terkoyak tetapi kalau barangan seperti tali pinggang atau beg duit, yang tiruan pun dah memadai. Sedar barangan tiruan tidak akan bertahan lama tetapi dengan harganya yang rendah, tidaklah terlalu kesal sekiranya rosak dan tidak boleh dipakai lagi.

5. FESYEN CEPAT SANGAT BERUBAH

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Fesyen terlalu cepat berubah, kalau yang asli tentu kita sayang untuk buang sebab harganya mahal sedangkan ia bukan lagi fesyen semasa.

6. SENANG DAPAT!

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Pergi sahaja jalan TAR, China Town dan hari ini secara online, barangan tiruan dijual secara berleluasa, jadi nak salahkan siapa kalau semua ni memang senang nak dapat! Jadi kesedaran untuk beli barang asli semakin berkurangan.

IKLAN

7. SUSAH NAK CAM BARANG ORI KE GRED AAA

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Sekarang lagi seronok sebab barang tiruan ni siap ada gred, lagi banyak AAA lagilah nampak macam asli, tapi semua ini memang ciplak, pembeli sedar tapi nak buat macam mana, trend buat semua ini jadi semakin berleluasa. Hanya dengan ilmu sahaja pembeli tidak akan ditipu. Kadang kala produk ori pun ada peniaga yang jual di dalam butik, jadi hati-hati!

BOLEH MENANGIS OWNER BARANG ORI! INI SEBAB BETAPA PENTINGNYA HAK CIPTA SEBELUM ANDA HASILKAN PRODUK!

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

Bila sebut tentang harta intelek, masih ramai individu kurang memahami mengenai kepentingan perkara tersebut. Malah, ada yang beranggapan masalah berkaitan harta intelek bukan satu isu penting dan tidak membawa apa-apa makna dalam pembangunan sesebuah negara. Disebabkan itulah terdapat segelintir pihak bertindak sewenang-wenangnya ‘mencuri’ hak orang lain dan mengaut keuntungan di atas apa yang diusahakan oleh pihak yang bersusah-payah menghasilkan karya tersebut.

1. Banyak kesalahan yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab terhadap sesuatu ‘produk’ harta intelek seperti menggunakan perisian komputer palsu, meniru logo, plagiat hasil rekaan juga bermacam lagi yang membuatkan ramai orang rugi disebabkan barang tiruan!

2. Secara umumnya, harta intelek merujuk kepada hasil kreativiti manusia yang merangkumi pelbagai bidang seperti karya muzik, sastera dan seni, hasil reka cipta, simbol, nama, imej dan reka bentuk yang digunakan dalam perniagaan. Termasuklah hak cipta, cap dagang, paten dan hak-hak lain yang berkaitan. Di bawah undang-undang harta intelek, pemegang salah satu daripada ‘harta-harta’ yang bersifat abstrak itu mempunyai hak eksklusif tertentu untuk harta intelek yang mereka cipta.

3. Bagaimanapun, kecenderungan sesetengah pihak melanggar undang-undang harta intelek lebih berkait rapat dengan sikap dan pemikiran mereka yang memandang sinis kepentingan harta intelek.

APA ITU HARTA INTELEK?

7 Alasan Orang Kita Suka Beli Barang ‘Fake’ Berbanding Beli Barang Ori!

IKLAN

1.Harta intelek adalah hasil ciptaan minda sama ada dalam bentuk reka cipta, simbol, nama dan reka bentuk yang digunakan dalam perdagangan serta ciptaan/ karya sastera dan seni.

2.Terdapat enam komponen harta intelek yang boleh dilindungi iaitu paten, cap dagangan, reka bentuk perindustrian, hak cipta dan petunjuk geografi.

3.Ini adalah kerana tanpa disedari, cap dagangan, reka bentuk perindustrian dan hak cipta adalah harta intelek yang banyak dihasilkan oleh para usahawan terutamanya usahawan muda pada masa kini. Tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa adalah penting bagi mereka untuk mendaftar harta intelek mereka ini bagi menjaga hak yang telah mereka cipta.

4.Jadi, adalah menjadi satu peluang dan cabaran kepada MyIPO untuk menarik golongan seperti ini untuk memahami apa itu harta intelek dan kepentingan pendaftaran harta intelek mereka.

APA ITU CAP DAGANGAN, REKA BENTUK PERINDUSTRIAN DAN HAK CIPTA?

CAP DAGANGAN

1.Cap dagangan adalah apa-apa tanda yang dapat membezakan barangan dan perkhidmatan seseorang peniaga daripada peniaga-peniaga yang lain. Cap Dagangan termasuklah perkataan, logo, gambar, nama, huruf, nombor atau kombinasi daripada unsur-unsur tersebut. Contoh cap dagangan yang didaftarkan di MyIPO adalah jenama tudung Fareeda, Naelofar Hijab, Zawara, dUCk scarve, Maybank & Petronas.

2.Ada juga yang menyebut cap dagangan sebagai tanda niaga/ jenama/ logo/ brand.

3.Cap Dagangan ini sebenarnya sangat penting dalam sesuatu perniagaan di mana usahawan dapat membezakan produk mereka dengan produk jenama lain dalam pengiklanan dan promosi. Ia juga memberi pilihan kepada pengguna untuk memilih yang terbaik berdasarkan kepada citarasa dan kualiti yang disukai.

4.Tempoh perlindungan cap dagangan adalah 10 tahun dari tarikh pemfailan dan boleh diperbaharui bagi setiap 10 tahun.

REKA BENTUK PERINDUSTRIAN

1.Reka bentuk perindustrian ialah rupa bentuk luaran secara keseluruhan sesuatu barang atau produk yang menarik dipandang. Contoh, rekabentuk atau design unik atau corak pada baju, tudung, juga bentuk botol dan packaging (bungkusan).

IKLAN

2.Reka bentuk Perindustrian juga boleh dipohon bagi rekaan bentuk perabut dan barang-barang perhiasan seperti cincin, gelang dan lain-lain. Reka bentuk telefon bimbit dan kenderaan seperti kereta dan motorsikal juga boleh didaftarkan.

3.Tempoh perlindungan reka bentuk perindustrian adalah maksimum 25 tahun (boleh diperbaharui setiap 5 tahun).

HAK CIPTA

1.Hak cipta adalah perlindungan yang diberikan kepada penulis karya, pemilik hak cipta dan pelaku berasaskan kepada Akta Hakcipta 1987. Contoh-contoh karya ialah seperti buku, lirik lagu, filem, rakaman lagu, lukisan dan lain-lain lagi.

2.Sesuatu karya adalah dilindungi secara automatik sebaik sahaja ia memenuhi syarat-syarat iaitu asli, karya ditulis/ direkod/ dijadikan dalam bentuk bahan dan pencipta adalah orang berkelayakan.

3. Bagi membuktikan pemilikan hak cipta, karya boleh di failkan secara sukarela di bawah Sistem Pemberitahuan Sukarela Hakcipta di MyIPO.

4.Tempoh perlindungan bagi karya sastera dan muzik ialah sepanjang hayat pencipta dan sehingga 50 tahun selepas kematiannya.

PERBADANAN HARTA INTELEK MALAYSIA ATAU MYIPO.

1.Perbadanan Harta Intelek Malaysia atau MyIPO ialah sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

2. MyIPO ialah badan yang bertanggungjawab ke atas pentadbiran dan pendaftaran harta intelek seperti Cap Dagangan, Paten, Rekabentuk Perindustrian, Hakcipta, Petunjuk Geografi dan Rekabentuk Susun Atur Litar Bersepadu.

3. MyIPO beribu pejabat di Kuala Lumpur dan mempunyai cawangan di Pulau Pinang, Melaka, Johor, Pahang, Sabah dan Sarawak.

Untuk maklumat lanjut, boleh juga rujuk pada website MyIPO 

www.myipo.gov.my/

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI