Bermacam jenis stail dan gaya rambut sekarang ni, tapi kalau pegi salon mesti kita dilemma nak potong stail yang mana satu. Tapi apa pun stail yang kamu cuba pastikan  ia kelihatan ‘fashionable’. Ni kerana wanita suka lihat lelaki yang mengikuti trend.

1. Fade

Potongan pendek dan tebal di bahagian atas kepala dan bahagian tepi dipotong pendek dan nipis.

2. Man Bun

Rambut dari dahi ditarik ke belakang dan diikat di bahagian tengah atau belakang kepala.

3. Undercut

IKLAN

Gaya rambut ini menampilkan potongan rambut pendek dan nipis di tepi kepala dan rambut panjang di atas kepala tetapi tidak boleh diikat seperti Man Bun

4. Top knot

Kombinasi dua jenis stail rambut iaitu Undercut dan Man Bun. Rambut di bahagian tepi dipotong pendek dan nipis. Manakala rambut bahagian tengah dibiarkan panjang dan tebal. Cara ikat sama seperti Man Bun iaitu tarik rambut dari dahi ke bahagian belakang kepala dan diikat di bahagian tengah atau belakang kepala.

5. Pompadour

IKLAN

Rambut banyak di bahagian tengah dan di bahagian tepi di potong dengan gaya slicked-back, tapered atau faded. Bahagian tengah disikat ke tepi untuk menghasilkan seperti gelembung ke depan.

6. Short back & Sides

Rambut di potong pendek di bahagian belakang dan tepi. Rambut tengah di biarkan panjang.

7. Side Part

IKLAN

Gaya klasik dan konservatif. Rambut pendek tetapi tidak nipis. Rambut disikat belah tepi.

8. Messy

Dengan rambut ala ala  serabut tapi masih mengekalkan alunan gelembung rambut yang baik, gaya rambut ini dikatakan mampu membuatkan lelaki kelihatan seksi pada wanita.

9. Modern Fringe

Bahagian tepi rambut dipotong pendek dan nipis tapi tak menampakkan kulit kepala. Rambut di bahagian depan mengunjur menutup dahi. Rambut bahagian atas dibiarkan tebal sama ada disikat secara lurus ke belakang atau dibiarkan beralun.