Buat penggemar aktiviti larian menyertai mana-mabna pertandingan atau menyertai fun run adalah satu perkara yang menyeronokkan.

Selain dapat melatih diri untuk kesihatan lebih baik, mengumpul medal dan hadiah wang tuan anda juga dapat pengalaman larian yang cukup berharga.

Di antara kategori yang paling popular di kalangan pelari ialah pada jarak 10 kilometer. Walaupun sesetengah orang menganggap 10km itu bukanlah jarak yang sangat jauh namun tanpa persediaan ia boleh menyebabkan pelari tidak dapat menghabiskan perlumbaan.

Persediaan dan latihan memang sangat penting. Tapi apakah persediaan anda harus lakukan pada hari acara larian?

JANGAN LEWAT

Ini perkara asa bagi semua orang yang menterti larian. Satu perkara yang anda wajib tahu ialah setiap acara larian akan disetai oleh ribuan orang. Jadi pastinya trafik akan sedikit sesak serta masalah tempat letak kereta terhad adalah perkara biasa. Jadi jangalah datang lambat. Lebih senang jika anda carpool atau naik kenderaan awam.

JANGAN MAKAN SEJAM SEBELUM LARIAN

Betul, sesiapa pun perlukan tenaga untuk berlari. Akan tetapaia eakkan makan dalam jangka masa terlalu dekat dengan waktu flag off. Elak makan makanan berkarbohidrat sejam sebelum mula berlari.

8 Tip Persediaan Terbaik Pada Hari Acara Larian 10 Kilometer

MINUM AIR

Jarak 10km bukanlah jarak yang dekat. Jadi sebelum mula berlari minumlah air terlebih dahulu untuk kekal hidrasi. Anda juga perlu peka dengan kedudukan di manakah water station sepanjang larian.

STRATEGI LARIAN

Seorang pelari yang baik akan berlari dengan strategi betul. Usah terlalu ikut perasaan dan tercabar dengan orang lain yang lebih laju. Lari pada pace kemampuan anda dan bina ketahanan diri dari semasa ke semasa.

8 Tip Persediaan Terbaik Pada Hari Acara Larian 10 Kilometer

PAKAIAN SESUAI

Menggunakan pakaian yang sesuai angat penting bagi memastikan ada selesa dan paling penting sekali elak daripada berlaku kecederaan. Pemilihan kasut juga sangatlah penting.

IKUT PACE SETTER

Setiap acara larian kebiasaannya akan menyedian pelari-pelari ‘pace’ yang menetapkan kelajuan larian. Jika anda ada sasaran yang sesuai ikutlah larian di belakang mereka.

8 Tip Persediaan Terbaik Pada Hari Acara Larian 10 Kilometer

SENTIASA BERTENANG

Perkara paling penting untuk elak diri daripada alami kecederaan ialah sentiasa bertenang. Sepanjang larian anda perlu sentiasa peka dan ketahui kondisi diri.

LARI IKUT PECAHAN

Untuk mencapai larian yang baik buatlah pecahan larian kepada beberapa bahagian kecil. Sebagai contoh sasarkan setiap jarak dalam tempoh masa yang sesuai dengan kelajuan anda. Ini secara tak langsung mendorong anda berlari lebih baik.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI