Jerawat adalah masalah kulit yang dialami kebanyakan orang terutamanya sewaktu sedang membesar. Keadaan ini akhirnya akan hilang atau reda setelah dewasa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, masalah kulit ini menjadi sangat serius sehingga boleh menyebabkan kesan buruk yang mempengaruhi penampilan seseorang. Oleh itu, mengetahui bagaimana untuk merawat masalah jerawat yang teruk adalah sangat penting.

9 Cara Rawat Jerawat Yang Teruk

Apakah itu masalah jerawat yang teruk?

Masalah jerawat yang teruk mempunyai nama lain iaitu jerawat sistik. Ia adalah bentuk jerawat yang paling serius melibatkan jerawat yang besar, merah, menyakitkan pada banyak bahagian badan seperti muka, dada, belakang, bahagian atas tangan atau bahu.

Berbeza dengan jerawat lain yang lebih ringan, jerawat sistik terbentuk apabila minyak dan sel-sel kulit mati terkumpul dalam folikel rambut atau liang roma. Lelaki biasanya mengalami jerawat yang teruk ini sewaktu akil baligh tetapi dalam beberapa kes, boleh berlaku sewaktu dewasa apabila terdapat ketidakseimbangan hormon. Wanita mengalami jerawat sistik ketika datang haid.

Bagaimana cara untuk merawat jerawat yang teruk?

Terdapat banyak cara untuk merawat jerawat sistik yang terdiri daripada rawatan sampingan di rumah. Dan tentu saja, kaedah semula jadi selalu menjadi pilihan terbaik.
Berikut adalah beberapa kaedah yang paling berkesan untuk menyingkirkan jerawat sistik secara semula jadi.

9 Cara Rawat Jerawat Yang Teruk

Jangan memicit

Dalam sebarang keadaan, jangan memicit atau menekan jerawat terutama jerawat sistik. Tindakan ini boleh menyebabkannya merebak di bawah kulit. Apabila anda memicit jerawat, ia boleh menyebabkannya dijangkiti dan memanjangkan proses penyembuhan daripada hari ke minggu. Selain itu, anda mungkin mendapat parut selepas jerawat reda. Parut tersebut boleh bertahan lama bergantung kepada tahap kecederaan.

Gunakan ais

IKLAN

Ais boleh membuat saluran darah ke jerawat mengecut. Ini dapat mengurangkan saiz dan kemerahan jerawat dengan segera. Sapukan ais batu terus ke atas jerawat dan lihat hasilnya.

Rancang rutin penjagaan kulit

Bersihkan kulit anda dengan teliti sebelum menggunakan pelembap. Pilih pelembap berasaskan air dan jauhkan diri dari pelembap berasaskan minyak atau pelembap berat atau wangi.

Lakukan pengelupasan (exfoliate) kulit anda sekurang-kurangnya sekali seminggu dengan produk yang berkesan tetapi tidak kasar. Ini akan memberi perubahan kulit anda untuk menghasilkan sel-sel baru dan menggantikan sel mati.

Sapukan pelindung matahari apabila terdedah kepada matahari untuk mengelakkan kemungkinan parut. Sekiranya parut telah terjadi, vitamin C semula jadi boleh membantu.

9 Cara Rawat Jerawat Yang Teruk

IKLAN

Bersihkan sebarang bahan yang menyentuh kulit 

Bantal, selimut dan tuala berhubung dengan kulit anda setiap hari. Oleh itu, jika objek tersebut tidak bersih, ia boleh menyebabkan kerengsaan dan sensitiviti. Untuk mengelakkannya, tukar sarung bantal dan selimut dengan kerap. Selain itu, cuci tuala, sarung bantal dan selimut dengan produk dobi semula jadi dan tidak wangi. Pastikan anda mengelakkan sabun baju dan peluntur yang kuat.

Rawatan perubatan

Rawatan tersebut dilaksanakan oleh pakar atau profesional.

Isotretinoin

Isotretinoin adalah salah satu ubat yang paling kuat digunakan untuk merawat jerawat yang teruk. Ubat ini boleh mengawal sista dalam jangka panjang. Ia memerlukan masa 15 hingga 20 minggu. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kesan sampingan seperti kecacatan kelahiran, kemurungan atau psikosis.

IKLAN

Steroid anti-radang

Doktor akan menawarkan suntikan steroid anti-radang. Dengan kaedah ini, sista mungkin mengecut beberapa hari selepas suntikan (2-5 hari)

Terapi fotodinamik

Dengan kaedah ini, doktor menggunakan rawatan ringan untuk memusnahkan bakteria yang menyebabkan jerawat.

Dengan penjagaan yang betul, jerawat teruk boleh ditangani. Selain penjagaan kulit, pelan pemakanan dan senaman juga menyumbang kepada hasil luar biasa.

 

SUMBER : https://hellodoktor.com/

Oleh 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI