Amboi sedap ya makan makanan laut, tapi jangan tanya kenapa lepas ni kamu terus masuk hospital. Ini sebabnya!

Makanan laut merupakan salah satu bahan makanan yang paling banyak digemari oleh semua orang. Salah satu perkara yang paling disukai dari makanan laut ini adalah rasanya yang segar, lemak dan lazat.sangat gurih dan juga nikmat. Makanan laut juga sangat mudah untuk diperoleh, mulai dari pasar tradisional hingga pasar moden, semuanya sudah menyediakan makanan laut ini. .

Bahan makanan seperti udang, lobster, ketam, dan ikan laut merupakan sebahagian kecil dari makanan hidupan laut itu sendiri. Makanan laut ini biasanya diperoleh dari hasil menjala para nelayan, dan juga dari hasil ternakan.

Namun, ini antara penyebab utama memakan makanan seafood secara berlebihan:

1. Tinggi kolestrol

Bahaya yang ada dari makanan laut adalah kandungan kolestrolnya. Ya, makanan laut memiliki kandungan kolestrol yang cukup tinggi apabila dibandingkan dengan makanan yang berasal dari produk haiwan yang berada di darat maupun air tawar. Hal ini tentu saja akan menjadi sangat berbahaya bagi anda yang memang mengalami masalah kolesterol tinggi. Saat mengambil makanan laut, maka kemungkinan kondisi kolesterol anda akan meningkat dengan cepat

IKLAN

2. Mengandung merkuri yang berbahaya

Bahaya berikutnya yang terkandung dalam makanan laut adalah merkuri. Ya, merkuri merupakan zat-zat berbahaya yang berada di laut. Biasanya merkuri merupakan hasil dan juga sisa-sisa dari limbah pembuangan fabrik, ataupun bahan bakar dari kapal. Merkuri yang sudah mencemari laut sangat membahayakan tubuh kita. Merkuri ini dapat menyebabkan gangguan pada kesihatan kulit. Apabila memakan terlalu banyak, maka akan menyebabkan tubuh dapat serangan kanser. Menakutkan bukan?

3. Racun pada tubuh

IKLAN

Beberapa makanan laut memiliki kandungna racun apabila tidak dibersihkan dengan betul. Salah satu makanan laut yang berbahaya apabila tidak dicuci adalah ikan dori. Ya, ikan ini apabila tidak dicuci dengan tepat, maka racunnya akan sangat membahayakan kesihatan tubuh dan akan menyebabkan kematian mendadak apabila anda salah mengambilnya.

4. Dapat menyebabkan alergi pada tubuh

Makanan laut merbahaya kerana ia dapat menyebabkan munculnya alergi dan juga tindak balas tubuh tertentu. Memang alergi ini tidak muncul pada semua orang, namun demikian, biasanya tindak balas alergi ini dapat muncul secara tiba-tiba sejurus selepas kamu mengambil makanan safood. Biasanya, alergi yang muncul adalah berupa gatal-gatal pada bahagian mulut dan juga lidah.

IKLAN

5. Mengandung bakteria salmonella

Bahaya dari makanan laut adalah kandungan bakteria salmonella yang terkandung dalam makanan laut. Bakteria salmonella yang masuk kedalam tubuh dapat menyebabkan banyak gangguan kesihatan yang berbahaya bagi tubuh. Bakteria ini akan masuk ke dalam tubuh apabila makanan laut yang tidak dimasak dengan baik, sehingga tidak musnah.

 

sumber: halosehat.com

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI